l1
l2


 

yf sfdd

 

Lukjanuk nyerte a spanyol EB futamot

Május 6.
Alexej Lukjanuk győzelmével zárult az Európa Bajnokság második futama. A Kanári-Szigeteken az orosz közel egy percet mért a másodikként célba érkező Katejan Kajetanowicz-ra, míg a harmadik hellyel Bruno Magalhaes elégedhetett meg. Botka Dávid idő előtt búcsúzott, ifjabb Érdi Tibor megnyerte az ERC2-esek küzdelmét.

Annak ellenére is volt még miért izgulni a Rally Islas Canaria befejező napján, hogy Alexej Lukjanuk pénteken már viszonylag kényelmes előnyre tett szert az élen, hiszen aki egy kicsit is ismeri az orosz pilóta pályafutását, tudja, hogy Lukjanuk körül bármikor történhet valami, most azonban nem így történt, előnyét megduplázva bezsebelte az aszfaltos futamgyőzelmet.

"Nagyon boldog vagyok, végre egy versenyfolyamatot nagyobb gondok nélkül végig tudtam vinni, és itt lehetek a célban. Borzasztó elégedett vagyok, köszönök mindent a csapatnak, nagyszerű munkát végeztek a srácok, akik mellett az autónak is egy nagy köszi jár, hiszen végig kitartott. A tavalyi, sikertelennek mondható szezon után most szinte a mennyben érzem magam. Otthon mentálisan is próbáltam ráhangolódni a versenyzésre, ez alapján pedig azt kell mondjam, sikeres volt a felkészülés. Köszönök még egyszer mindenkinek mindent!"

Kajetan Kajetanowicz a napot még a harmadik pozícióból kezdte meg, a célban azonban már a másodikként jegyezték. A lengyel címvédő a nap első felében már letaszította Magalhaes-t a dobogó középső fokáról, és határozott autózásának köszönhetően előnyét a portugállal szemben végig meg tudta tartani. A Fiestával nem voltak gondjai, a gumik néhol túlmelegedtek ugyan, de ezt még kezelni tudta, és végül 6 másodperccel gyorsabb idővel végzett nagy vetélytársa, Magalhaes előtt.

Bruno Magalhaes egy kicsit ugyan csalódott, hiszen a második pozícióval szemezett - a szombati legelső, 25 kilométeres Moya szakaszát csupán a tízedik idővel teljesítette, így kénytelen volt átadni helyét Kajtonak. "A gyors eleje, ahol sok időt vesztettem, nagyon nedves volt, így pedig nehéz dolgom volt. Kemény abroncsokkal kezdtem neki a napnak, ezek pedig elég korán túlmelegedtek. Nehéz volt így versenyezni.”

Két Ford és egy Skoda után negyedikként egy Hyundai i20 R5-ös érkezett, melyet Ivan Ares irányított. A spanyol versenyző nem alig csúszott le a dobogóról, csupán 11 másodperccel maradt el a célban az EB pontverseny éllovasától, Bruno Magalhaestől.

Magyar versenyzőink közül Botka Dávid és Szeles Péter nem éppen széles mosollyal az arcukon térhetnek haza. A Citroen DS3-as a hetedik gyors előtt kuplung miatt megadta magát, így a srácok idő előtt fejezték be a Kanári kilométereket. Ifjabb Érdi Tibor a Mitsubishivel és Papp György navigálásával azonban ünnepelhetett – teljesítették a kitűzött célt és az ERC2-es kategória leggyorsabb párosaként érkeztek célba.

A 2017-es Rally Islas Canarias végeredménye:
1. Alexey Lukyanuk/Alexey Arnautov, Ford Fiesta R5 2:06:01.8
2. K. Kajetanowicz/Jaroslaw Baran, Ford Fiesta R5 +57.2
3. B. Magalhaes/Hugo Magalhaes, Skoda Fabia R5 +1:03.6
4. Iván Ares/José Pintor, Hyundai i20 R5 +1:28.7
5. Luis Monzón/J. Deniz, Ford Fiesta R5 +50.9
6. J. López/Borja Rozada, Peugeot 208 T16 +1:33.8
7. Cristian Garcia/E. Gonzalez, Ford Fiesta R5 +1:41.4
8. Sylvain Michel/Jérome Degout, Skoda Fabia R5 +1:43.7
9. Bryan Bouffier/Denis Giraudet, Ford Fiesta R5 +2:23.2
10. Griebel Marijan/Kopczyk Stefan, Skoda Fabia R5 +2:37.1...
23. ifj Érdi Tibor/Papp György, Mitsubishi Lancer Evo X +12:24.2...

Lara