l1
l2


 

Az M-Sport beveti az Evo2-es Fiestát

Május 15.
Erős folytatásban bizakodik az M-Sport a VB hatodik futamán. A portugál ralin Ogier, Tanak és Evans célja folytatni a dobogós sorozatot és élen tartani az M-Sportot a csapatbajnokságban. Fokozott figyelem övezi majd a WRC2-es kategóriát is - VB-n is bemutatkozik a csapat legújabb fegyvere, a Fiesta R5 Evo2.

Az M-Sport által protezsált Fiesta WRC-k versenyzőpárosai az idei szezonban páratlanul menetelnek - a Fordok eddig egyedüliként minden futamon megcsíptek legalább egy dobogós helyet, melynek lendületét továbbra sem szeretnék megtörni. A futamra való felkészülés során az autók pozitív visszajelzéseket adtak minden egyes versenyzőnek, így a srácok bizakodva tekintenek a május 18-21-ei megmérettetésre.

Wilsonék azonban ezen a hétvégén nemcsak a WRC-kre fordít majd figyelmet, hanem a Ford Fiesta R5 Evo2-es világbajnoki debütálására is (Az első versenyen, Nasser Al Attiyah megnyerte a Rally Jordan.t). A legújabb fejlesztés egy motorfrissítést egy újratervezett hengerfejet és kipufogócsövet kapott. A WRC2-esek kategóriájában szereplő modellt Eric Camilli, Teemu Suninen, Pierre-Louis Loubet, Gus Greensmith és Pedro Heller mutatja majd be.

RALLY DE PORTUGAL - NÉPSZERŰSÉG ÉS SZENVEDÉLY
Talán a két legjobb szó, ami leírja a portugál rali élményét, az a népszerűség és a szenvedély. Mindezek mellett külön figyelem fordul most az esemény felé, hiszen Európa első murvás versenye is lesz egyben. A rajongók körében kifejezetten népszerű, rengeteg követője volt az elmúlt években is a portugál ralinak, mind a helyszínen mind a közvetítések tekintetében.

A csapatok számára tizenkilenc gyorsasági szakasz ad lehetőséget a bizonyításra 349,17 versenykilométerrel. A homokos, néhol agyagos és sziklás részeken igazi kihívás lesz versenyezni, különösen a második körök lesznek izgalmasak, a takarítás után maradt útviszonyok végett. A mélyebb gödrök mellett a kiálló sziklák is okozhatnak majd fejfájást, így a gumiválasztás mellett a defekteket kellene elkerülniük a párosoknak, ha sikeresek akarnak lenni.

Ha mindez még nem elég nehezítő tényező, akkor gondolhatunk az időjárás viszontagságaira is, hiszen a rossz idő eléggé keresztbe tudja húzni a számításokat. Az előző években volt itt napsütés, ám a nagy esőzések sem maradtak ki a repertoárból  - tehát mindenre fel kell készülni.

MALCOLM WILSON – A CSAPATFŐNÖK
Az M-Sport feje szinte elmondhatatlanul büszke fiaira, akik az idei szezonban minden futamon egy dobogós helyet legalább befoglaltak. Az erős eredmények reménye mellett ez alkalommal Wilson bácsi másik szeme a WRC2-eseken lesz,  mely kategóriában első ízben mutatják be a Fiesta R5 Evo2-est.

"A portugál rali egy olyan esemény, amelyet mindenki vár. Igazán egyedi légkör jellemzi az eseményt - az izgalmas pályák mellett a nézők, rajongók felejthetetlen hangulatot tudnak varázsolni. A csapat történelmében egy újabb fejezet kezdődik, hiszen először mutatjuk be versenykörülmények között a legújabb fejlesztésű R5-ös Fiestánkat. Rengeteget dolgozott mindenki azon, hogy ez a debütálás megvalósuljon, így most a WRC-k mellett külön figyelmet fordítunk majd az R5-ösökre."

"A királykategóriában természetesen dobogós céllal szállunk harcba – Sebastien, Ott és Elfyn is esélyes arra, hogy ezt a szériát továbbvigye. Sebastien csodálatos eredményeket ért el a korábbi portugál futamokon, Ott és Elfyn pedig Argentínában bizonyította a murvához való viszonyát. A felkészülést látva a győzelem sem lenne ellenünkre."

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA – A BAJNOKSÁG ÉLLOVASAI
A portugál futam Ogier és Ingrassia lelki otthona szinte. A francia versenyzőpáros 2010-ben biztosította az első győzelmét, azóta pedig évről évre bizonyítja sikerességét e megmérettetésen. Négy győzelemmel büszkélkedhetnek, mindössze egy elsőséggel vannak elmaradva a rekordot tartó Markku Alen-től, aki ötször diadalmaskodott Portugáliában.

Az első napon takarítóként az esetleges hátránnyal számolhatnak, de a tesztek során kapott visszajelzések alapján bizakodóan tekintenek a hétvégi szereplésre.

Rajthoz állások száma: 8
Legjobb eredmény: 1. (2010, 2011, 2013 és 2014)

Ogier: "Talán ez az egyetlen olyan futam, melyet minden évben rendületlenül várok. Julien és én nagyon sok sikert értünk el itt, többek között az itt megszerzett 2010-es győzelmünkre is szívesen gondolok vissza. Ez egy olyan ország, ahol eszméletlen lelkesedéssel és odaadással várnak minket, nagyon egyedi atmoszférát tudnak varázsolni a nézők. Vezetőként nagyon jó érzés ilyen környezetben versenyezni. Érdekesen alakult eddig az év, szinte minden márka bizonyított már, most pedig megint egy olyan verseny következik, ahol bárki megszerezheti az első helyet. A nyitónapon elsők leszünk, mely nehezíti a dolgunkat, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legtöbb pontot szerezzük meg."

OTT TANAK ÉS MARTIN JARVEOJA – A BAJNOKSÁG NEGYEDIK HELYEZETTJEI
Az idei szezonban már három dobogóval a hátuk mögött izgatottan érkezik a portugál rajthoz Ott Tanak és Martin Jarveoja. Az észt páros vitathatatlanul az eddigi legerősebb évében van, melyet most hétvégén tovább szeretne erősíteni. VB szinten Tanak itt debütált, így különös szálak is fűződnek részéről ezen eseményhez.

Rajthoz állások száma: 6
Legjobb eredmény: 5. (2015)

Tanak: "A portugál ralival megkezdődik az európai murvás pályák meghódítása, melyet már nagyon vártam. Ezt a futamot kifejezetten élveztem az elmúlt években, és remélem, ez most sem lesz másképpen. Úgy érzem, a közelmúltban nagyon komoly fejlődésen mentünk keresztül, melyet Portugáliában egy újabb erős, dobogós hellyel tudunk bizonyítani. Nem lesz egyszerű dolgunk, de mindent megteszünk majd egy top3-as pozícióért.

A szakaszokat általánosságban nézve inkább technikásak, de ha a Fafe-ra gondolunk, akkor versenyzői és nézői tekintetben is inkább az élvezetekről szól. Ott igazán átjön a szurkolók szenvedélyessége. A bajnoki ponttáblát nézve igen szoros szezonban vagyunk benne, és nagyon remélem, hogy sikerül a hétvégén megerősíteni pozíciónkat.”

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT - A BAJNOKSÁG HETEDIK HELYEZETTJEI
Az argentin szereplés után, ahol az utolsó szakaszon volt kénytelen búcsút venni a páros az első helytől, a portugál szereplést bizakodóan várja. Mindössze 0,7 másodperccel maradtak el a győzelemtől, most azonban újult erővel nekivágva szeretnének ismét az élmezőnyben harcolni a pontokért. Evans már ötször volt Portugáliában, így ezekből a szereplésekből is szeretne ihletet meríteni a hétvége sikerességéhez.

Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 22. (2014)

Evans: "Portugália mindig is közel állt hozzám, kedveltem, de az eredmények mégsem alakultak úgy, ahogy azt szerettem volna. Az argentin győzelemtől éppen hogy elmaradtam – ezen felbuzdulva pedig nagy bizalommal várom a hétvégét."

Argentínában minden nagyon jól működött, és remélem, ezt sikerül áthoznunk ide az európai murvára is. Rengeteg minden függ az időjárástól, a homokos és sziklás részekre is különbözően hatnak az esőzések, így csak a legjobbakban reménykedhetünk, különben a szerencsén múlhat minden. Fontos, hogy a futam elején jó ritmust vegyünk fel, onnantól már könnyebb dolgunk lesz, ha azt megtaláljuk."

Lara