l1
l2


 

Tanak első futamgyőzelmét szerezte Szardínián

Június 11.
Újabb név került fel a világbajnoki futamgyőztesek névsorára, azok után, hogy Ott Tanak sikerével zárult a Szardínia Rali. Tanak a szezon hetedik futamán az ötödik futamgyőztes, a második helyet Jari-Matti Latvala, a harmadikat Thierry Neuville szerezte meg.


Ott Tanak

A Szardínia Rally befejező napjának négy gyorsaságijára a legfontosabb kérdés, a győzelemé még nyitva maradt, hiszen a Fiesta WRC-vel versenyző Ott Tanak-nak 24 másodpercet kellett beosztania pályafutása első futamgyőzelméhez. Mindez egyáltalán nem tűnt teljesíthetetlen küldetésnek, de nem is dőlhetett hátra az M-Sport észt versenyzője.

A befejező nap első gyorsasági szakaszát a verseny felénél még vezető Hayden Paddon szerezte meg, aki szombat délutáni kiesését követően vasárnap térhetett vissza a versenybe. Másodikként Latvala érkezett meg a célba és rögtön faragott hátrányából egy ötöst. Tanak azonban a következőn lehűtötte a kedélyeket és rögtön visszaadta Latvalának az imént kapott 5 másodpercet. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a győzelem sorsa, a fő kérdés immáron az volt, miként osztoznak a power stage extra pontjain, melyre elsősorban a világbajnoki ponttábla éllovasa, Sebastien Ogier készült, hiszen az ő hatodik helye betonba volt öntve.

A záró szakasz azonban korántsem volt sétagalopp, a kőkemény pálya Ogier-t is némi óvatosságra intette, de Esapekka Lappinak esze ágában sem volt spórolni. Így aztán a Toyota legifjabb finn pilótájának sikerével ért véget a verseny, az utolsó két szakaszon már nem akadt nála gyorsabb. Lappi az összetettben az elismerésre méltó negyedik helyen fejezte be pályafutása második WRC-s versenyét, aki még azzal a sikerrel is elbüszkélkedhet, hogy ő nyerte a legtöbb gyorsasági szakaszt az idei Szardínia Rallyn, szám szerint hat abszolút időt autózott a Yaris WRC-vel.

Aki azonban a legboldogabb volt az Alghero-i célban, az nem más, mint Ott Tanak, aki már többször is nagyon közel állt első világbajnoki futamgyőzelméhez, most azonban minden klappolt és megszerezte a hőn áhított győzelmet! "Mit mondhatnék, nagyon jó érzés." - próbálta szavakba önteni érzéseit Tanak a célban. "Nehéz hétvége volt, de a szezon első fele nagyszerűen alakult. Az új autó és a nagyon erős csapattárs arra késztetett, hogy keményen nyomjam. Remélem, hogy ez a győzelem az első a sorban, és a jövőben még sok követi. A siker annak köszönhető, hogy minden téren erős csapatunk van, akárcsak az autónk."


Jari-Matti Latvala

Az eddigi murvás versenyeken adós volt a jó teljesítménnyel mind a Toyota, mind Jari-Matti Latvala, most azonban le a kalappal előttük, Latvala az abszolút második helyen hozta célba a Yaris WRC-t, miközben két csapattársa, Lappi és Hanninen is kitett magáért, na meg csapatért, a negyedik és a hatodik helyet szerezték meg. A Latvala és Lappi közé Thierry Neuville ékelődött be az abszolút harmadik helyen, melynek végül csak tudott örülni a belga, bár a célban azért megjegyezte, hogy úgy érzi, megnyerte volna a verseny, ha nincs a szombati fékprobléma. Sebastien Ogier a power stage-en így is meg tudta előzni a problémákkal küszködő Hanninent, így ha előnyét nem is tudta növelni a bajnokságban, legalább Neuville sem tudott nagyot faragni hátrányából.


Thierry Neuville

Nagy várakozás előzte meg Andreas Mikkelsen visszatérését és bemutatkozását a Citroen színeiben. A norvég számára felemásan sikerült az olasz verseny, csapatából egyedüliként teljesítette a távot és szerezte meg nyolcadik helyet, azonban időeredményei még jócskán elmaradtak az élmezőnytől, bár a verseny második felében már folyamatosan csökkenteni tudta a lemaradást.

Arról hogy az M-Sport duplán ünnepelhessen Szardínián Eric Camilli is gondoskodott, aki az egész hétvégén ádáz csatát vívott az R5-ös autók között Jan Kopecky-vel és a francia végül legyőzte cseh versenytársát, aki 5,6 másodperc hátránnyal szorult a második helyre. Azonban mivel Camilli erre a versenyre nem lett pontszerzőként jelölve a WRC2-es győzelemért járó 25 pontot Kopecky vághatta zsebre. A bajnokság második helyén senkitől és semmitől sem zavartatva érkezik egy privát Skodával Ole Christian Veiby, a dobogó harmadik fokára a japán Takamoto Katsuta állhatott fel.

A Szardínia Rally végeredménye (nem hivatalos):
1. Tanak Ott/Jarveoja M., Ford Fiesta WRC 3:25:15.1
2. Latvala J.M./Anttila Miikka, Toyota Yaris WRC +12.3
3. Neuville T./Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 Coupe WRC +1:07.7
4. Lappi Esapekka/Ferm Janne, Toyota Yaris WRC +2:12.9
5. Ogier S./Ingrassia J., Ford Fiesta WRC +3:25.3
6. Hanninen Juho/Lindström Kaj, Toyota Yaris WRC +3:38.5
7. Östberg Mads/Floene Ola, Ford Fiesta WRC +6:31.8
8. Mikkelsen A./Jager Anders, Citroen C3 WRC +8:07.8
9. Kopecky Jan/Dresler Pavel, Skoda Fabia R5 +11:15.8
10. Camilli Eric/Veillas B., Ford Fiesta R5 +11:21.4...

..

Fri