l1
l2


 

VB Ponttáblázat: Tömörülő élmezőny a bajnokság félidejében

Június 11.
Összetömörödött az élmezőny a világbajnokság olasz állomását követően, Tanak feljött a harmadik helyre, de Neuville és Latvala is zárkózik.

Az élen Sebastien Ogier és Thierry Neuville között négy ponttal csökkent a különbség a szezon első felére, ami látva a két pilóta versenye közti különbséget mindenkép Ogier számára siker. .

Neuville a Szardínia Rallyn ismét a dobogóra állt, sorozatban immár ötödször, azonban a mögötte a negyedik helyen célba érkező Esapekka Lappi pontosan ugyanannyi pontot vihet haza Olaszországból, mint a Hyundai belga versenyzője.

Jari-Matti Latvala számára a futamon szerzett második hely sem volt elég, hogy megőrizze harmadik helyét a bajnokságban, melyet az olasz futamgyőztes Ott Tanak vett el tőle a célban, Latvala azonban ennyire nem kesereg, hiszen hátránya mindössze egyetlen pont, így viszont eggyel jobb rajtpozíciót kap a soron következő Lengyel Ralira.

A szezon felénél nagyjából az már látható, hogy az idei világbajnoki címért négy versenyző lehet harcban, Ogier címvédését Thierry Neuville, Ott Tanak és a Jari-Matti Latvala akadályozhatja meg, a 70 pontos Dani Sordótól már egészen parádés második félidőre lenne szükség, hogy

Az ismét betliző Kris Meeke lassan kiszorul a top 10-ből, ami nem is csoda, hiszen hétből egyetlen befejezett futammal nehéz bajnokságot nyerni, Meeke-t ezúttal Hanninen előzte meg, azonban Esapekka Lappinak eddig két futam is elég volt, hogy felzárkózzon a Citroen elsőszámú versenyzőjének kikiáltott Meeke-re.

A Pilóták bajnokságának állása (Top10):
1. Sebastien Ogier,  Ford 141 pont
2. Thierry Neuville, Hyundai 123 pont
3. Ott Tanak Ford 108 pont
4. Jari-Matti  Latvala, Toyota 107 pont
5. Sordo, Hyundai 70 pont
6. Elfyn Evans, Ford 53 pont
7. Craig Breen, Citroen 43 pont
8. Hayden Paddon, Hyundai 33 pont
9. Juho Hanninen, Toyota 29 pont
10. Kris Meeke, Citroen 27 pont

A WRC2-ben az olasz versenyt kihagyó Pontus Tidemand továbbra is őrzi tetemes, már-már behozhatatlannak tűnő előnyét a bajnoki ponttábla élén. Olaszországban ugyan Eric Camilli bizonyult a leggyorsabbnak az R5-ös autók között, csakhogy a francia erre a versenyre nem lett jelölve pontszerzőként, így a 25 bajnoki pont Jan Kopecky vihette haza, aki az élmezőnyből a legkevesebb, mindössze három versenyen vett részt, míg Camilli például már ötször volt pontszerzőként nevezve.

WRC2 pilóták bajnokságának állása (Top10):
1. Pontus Tidemand, Skoda 100 pont (4 verseny)
2. Teemu Suninen, Ford 54 pont (4 verseny)
3. Eric Camilli, Ford 52 pont (5 verseny)
4. Andreas Mikkelsen, Skoda 50 pont (3 verseny)
5. Jan Kopecky, Skoda 49 pont (3 verseny)
6. Ole Christian Veiby, Skoda 43 pont (3 verseny)
7. Benito Guerra, Skoda 30 pont (3 verseny)
8. Yohan Rossel, Citroen 27 pont (3 verseny)
9. Simone Tepmestini, Skoda 27 pont (2 verseny)
10. Pierre-Louis Loubet, Ford 19 pont (3 verseny)

A márkák versenyében tovább növelte előnyét élen a gyakorlatilag gyári háttér nélkül versenyző M-Sport, a Fiesta WRC idei harmadik és Ott Tanak pályafutás első futamgyőzelmével a csapat 40 ponttal előzi meg a Hyundai-t. A Toyota faragott hátrányából a koreai csapaton azzal, hogy Szardínián eddigi legtöbb pontjukat szerezték, de a Hyundai a szezon első hét versenyén még így is 51 ponttal gyűjtött többet, mint Tommi Makinen alakulata.

A Márka bajnokság állása:
1. M-Sport World Rally Team (Ford Fiesta WRC) 234 pont
2. Hyundai Motorsport (Hyundai i20 WRC) 194 pont
3. Toyota Gazoo Racing WRT (Toyota Yaris WRC) 143 pont
4. Citroen Abu Dhabi WRT (Citroen C3 WRC) 97 pont

A régebbi WRC-kel versenyző pilóták versenyét továbbra is az ukrán Valerij Gorban vezeti az öregecske MINI-vel, Martin Prokop a sok nehézség ellenére a hétvégén elért harmadik helyével a bajnokság második helyén térhet haza Olaszországból, a dobogó harmadik fokán Jean-Michel Raoux várja a folytatást.

A WRC Trophy állása:
1. Valerij Gorban, MINI 50 pont
2. Martin Prokop, Ford 40 pont
3. Jean-Michel Raoux, Citroen 36 pont
4. Yazeed Al-Rajhi, Ford 25 pont
5. Jourdan Sederidis, Citroen 25 pont

A junioroknál eddig a spanyol Nil Solans uralja a mezőnyt, kettőből kettőt nyerve 20 ponttal előzi meg a francia Nicolas Ciamint, aki 9 ponttal jobb honfitársánál, Terry Folb-nál.

A WRC3-ban szintén a spanyol junior áll az élen, itt 11 ponttal előzi meg a szintén francia Raphael Astiert és 28 egységgel Nicolas Ciamin-t.

A Junior bajnokság állása:
1. Nil Solans (ESP) 62 pont
2. Nicolas Ciamin (FRA) 42 pont
3. Terry Folb (FRA) 33 pont
4. Julius Tannert (DEU) 27 pont
5. Dennis Radström (SWE) 21 pont
6. Robert Duggen (IRL) 20 pont
7. Dillion Van Way (USA) 10 pont
8. Sebastian Careaga (BOL) 10 pont
9. Miko Niinemae (EST) 2 pont

Fri