l1
l2


 

Tanak: Ritka, hogy önszántamból követek el hibát

Június 16.
Ott Tanak nemcsak első győzelmének örülhetett a hétvégi szardíniai első hellyel, hanem egy hosszú észt elsőségmentes sorozatot is sikeresen megtört Ford Fiesta WRC-jével. Visszafogottan nyilatkozott öröméről, de a lényegen ez nem változtat - Szardínia leggyorsabbja volt, életében először.

Évek óta nem láttunk észt versenyzőt a dobogó legfelső fokán. Egészen pontosan 2004-ig kell visszanyúlnunk, most azonban 2017-ben fordult a kocka. Gratulálunk a győzelemhez, Ott, hogy érzed magad most?

Tanak: "Nyilvánvalóan nagyszerű érzés! Lényegében ahogy áthaladtam a célvonalon, mindenki ezt kérdezi, de hogy őszinte legyek, nem kavarog bennem sok érzelem, hiszen kemény munka volt, hosszú szakaszokkal, és tényleg nehéz volt eljutni idáig! Úgy vagyok most, hogy elvégeztem a feladatomat, de azért kicsit örülünk a sikernek a csapattal közösen. Valamilyen szinten még privát csapatnak számítunk, mindezek ellenére rengeteg dobogós helyünk és most már több győzelmünk van a szezonban. Erősek vagyunk, úgy érzem.”

Jelen pillanatban a bajnoki ponttábla harmadik helyét foglalod el. Ez is nagyszerű dolog ám!

Tanak: "Annyira azért nem! Nagyon bíztam benne, hogy a power stage-en is fel tudok szedni pár pontot, vagy ha már nem, legalább rajtolhatnék a negyedik helyről a Lengyel Ralin, de ez a felállás sem rossz, keményen kell majd megküzdenünk a sikerért ott is. Ha év elejétől nézzük magunkat, akkor futamról futamra fejlődtünk, egyre következetesebbek lettünk, és most meg lett az eredménye. Ha sikerül ezt a ritmust tartani, akkor érdekesen alakulhat az év vége."

Vasárnap reggel azért egy hiba felmerült nálad. Nyomás nehezedhetett rád, vagy esetleg a por volt a gond? Mi történt?

Tanak: "Nagyon ritka, hogy önszántamból követek el hibát :)! A kereszteződés valahogy kiesett a fejemből, egyenesen vettem az irányt, de a por is komolyan befolyásolta a kilométereket. Az autóban a látási viszonyok sem voltak a legjobbak, vesztettünk egy kis időt, ezt követően azonban nagyon próbáltam koncentrálni, és szerencsére dráma nélkül be tudtuk fejezni a futamot."

Utoljára 2004-ben, Markko Martin volt az utolsó észt a dobogó tetején. Mondott neked valami fontosat?

Tanak: "Semmit... csak gratulált! Tudjuk, Markko milyen. Mondta, hogy holnap a reptéren kellene lennie, de előtte mindenképpen be kell iktatnia egy fodrászt, szóval igazán elfoglalt ember!"

Martin, ebben a szezonban lettél aktív résztvevője a királykategóriának, és a szezon felénél már győztesként ünnepelhettél. Minden futam kihívás, és ez a szardíniai rali különösen az volt. Így látod te is?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "Az érzéssel kapcsolatosan ugyanazt tudom elmondani, mint Ott - nagyon kemény és fárasztó hétvégén vagyunk túl, így nehéz most még örömteli érzelmeket előcsalni. De belül megvan, és tudjuk, hogy a nehézségek ellenére egy kiváló hétvégén vagyunk túl."

Milyen érzésekkel kezdtél neki az utolsó versenynapnak? Aggódtál, amikor egy kis hiba csúszott a számításba?

Jarveoja: "Nem, nem volt stressz. Egy hibát ugyan elkövettünk, de utána minden rendben zajlott."

Lara