l1
l2


 

Al-Attiyah nyerte a Ciprus Ralit

Június 19.
A hazai versenyzőket lepipálva Nasser Al-Attiyah lett az Európa Bajnokság hétvégi megmérettetésének győztese. A Ciprus ralin a katarinak lényegében nem volt nehéz dolga, hiszen nagy ellenfelei idő előtt a pálya szélére kényszerültek, így az utolsó versenynapon már csak a célba kellett érnie az R5-ös Fiestával.

A katari színeket képviselő Nasser Al-Attiyah és navigátora, Matthieu Baumel lett az Európa Bajnokság negyedik állomásának leggyorsabb párosa. A Ford Fiesta R5-öst terelgető versenyző szépen, határozottan haladt előre a ciprusi kilométerekkel, és lényegében a szombati kiesések sorozata után már csak arra kellett koncentrálnia, hogy hiba nélkül célba érjen a még versenyben lévő versenytársai előtt. "Voltak apróbb problémák - gondolok itt például a szombati esetre, amikor az autó hátulja kapott egyet a gumiabroncs miatt. De mindezek ellenére szerencsésen célba értem, örülök, hogy itt lehetek a bajnokságban. A hétvégéért hatalmas köszönettel tartozom Matthieu-nek, a csapatnak!" - mondta Al-Attiyah.

Kajetan Kajetanowicz komoly ellenfele lehetett volna a katarinak, azonban a nagy mumus szakasz, a hatodik Giorgos Kyprianou Lefkara a lengyelt sem kímélte – egy jobbos kanyarban balra vette az irányt a Ford, és az árokban kötött ki. Mellé érkezett még egyébként a ponttábla élén álló Bruno Magalhaes és a törököktől érkező Murat Bostanci is. Kajto vasárnap azért még versenybe szállt, ha már elutazott a szigetre, és ideje így egy tizenötödik helyre volt elegendő. "Nem mertem már az utolsó versenynapon teljesen nyomni neki. Lényegében a pontok miatt utaztam ide. A csapat nagyszerű munkát végzett, a szerelőknek és a mérnököknek is nagy köszönettel tartozom, lenyűgözően dolgoztak a hétvégén."

Bruno Magalhaes számára azonban nem alakult még ennyire sem jól a Ciprus rali, hiszen a portugál a hatodik szakasz után már tapasztalatszerzés gyanánt sem tudta folytatni a versenykilométereket. Amíg ment, addig egészen fejlődő tendenciát mutatott, hiszen a hatodik helyről kezdte meg a menetelést, eljutott a dobogó legalsó fokáig, ám a hatodik rész már keresztbe húzta a számításait, és nem tudott tovább javítani az időeredményén.

A hazaiak számára azonban jól jöttek a kiesések, hiszen Al-Attiyah mögött két ciprusi versenyző ünnepelhetett még a dobogón. Érdekesség még, hogy a katari Skoda Fabia R5-öse után két Mitsubishi Lancer következett. A második helyért járó díjat Simos Galatariotis vehette át, aki egy Evo X-est terelgetett, míg mögötte egy Evo IX-essel Panikos Polykarpou örülhetett.

Az idei évben először volt olyan Európa Bajnoki futam, ahol egy magyar páros sem rajtolt el. Összességében nézve pedig negyven duó teljesítette sikeresen a ciprusi pályákat.

A 2017-es Ciprus rali végeredménye:

1. Al-Attiyah N. / Baumel Matthieu, Ford Fiesta R5 2:31:44.3
2. S. Galatariotis/Antonis Ioannou, Mitsubishi Lancer Evo X +6:12.0
3. Polykarpou P. / Winter Gerald, Mitsubishi Lancer Evo IX +6:19.5
4. C. Demosthenous/Pambos Laos, Mitsubishi Lancer Evo IX +7:40.4
5. A. von Thurn und Taxis/Bjorn Degandt, Skoda Fabia R5 +8:22.3...


Lara