l1
l2


 

Finn uralom a finn pályákon: Lappi vezet Latvala és Suninen előtt

Július 28.
Rég nem látott hazai dominancia alakult ki a finn rali első versenynapján, a pénteki erdei gyorsasági szakaszokon csak finn versenyző végzett az élen, a hazaiak a dobogót is kisajátították: Lappi, Latvala, és Sunien az első három sorrendje.

Nem aprózták el a finn rali szervezői a vb futam idei első teljes versenynapját, a pénteki versenynapba nem kevesebb, mint egy tucat gyorsasági szakaszt iktattak a programba, igaz ezek egyike sem közelítette meg a maratoni távot, azonban mindezt az időjárás felelős egy kis esővel fűszerezett, így nem is csoda hogy viszonylag hamar megindult a csillaghullás.

Az élmezőnyből többen is a fenti mix áldozatává váltak. A legnagyobb veszteséget az M-Sport szenvedte el, hiszen két legerősebb pilótája szállt ki a győzelemért vívott harcból. Az ötödik világbajnoki címére hajtó Sebastien Ogier a nap harmadik gyorsasági szakaszán gyomlálta ki a jobb hátsó futóművet, miután az egyik balosban egy fának támasztotta versenyautóját, Ott Tanak pedig egy defekt miatt esett ki a győzelemért harcolók maroknyi csapatából. A lengyel ralin úgy tűnt Hayden Paddon ismét szebbik arcát mutatja a szezon második felében, Finnországban azonban ismét idejekorán búcsúzott, Ogier-hez hasonlóan ugyanazon a pályán került bajba, szintén egy balosban, azzal a különbséggel, hogy az új-zélandi egy követ vett érintőre. Az eredmény viszont itt is ugyanaz, jobb hátsó futómű kuka, így számára is véget ért a nap.

Mindeközben a finn pilóták ismét régi fényükben kezdtek tündökölni, talán már nem is akkora meglepetésre, de a nap nyitószakaszán az M-Sport reménysége, Teemu Suninen szerezte meg a szakaszgyőzelmet. Itt még egy brit és egy új-zélandi pilóta következett, de ezt követően már „megérkeztek” a Toyotás srácok is, előbb Latvala majd Lappi autózott abszolút időt, amivel ebben a sorrendben az összetettben is az élre álltak a Toyota versenyzői. A délelőtt második felében mindhárom szakaszon Lappi végzett az élen, azonban mivel rutinos csapattársa, Jari-Matti Latvala végig ott loholt a nyakán, az élen a sorrend nem változott ebédszünetre. Az első hét szakasz legkellemesebb meglepetését Craig Breen szolgáltatta, akiről tudtuk, hogy fekszenek neki a skandináv pályák, mert bár szakaszt nem tudott nyerni, de a mezőnyből egyedüliként tudta tartani a lépést az Östberggel és Hanninennel kiegészült skandináv különítménnyel. A délutáni pályáknak Latvala kevesebb, mint két másodperces előnnyel vághatott neki, Lappi mögött Östberg, Breen és Suninen ölte egymást a harmadik helyért.

A nap második fele ugyanúgy, egy Suninen szakaszgyőzelemmel, indult mint az első fele, ezen a pályán az első négy helyen finn pilótát találunk, Hanninen, Latvala, Lappi volt a további sorrend. A folytatásban annyi változott a délelőtti forgatókönyvhöz képest, hogy Lappi már egyetlen szakaszgyőzelmet sem engedett át Latvalanák. A hátralévő négy klasszikus pályán övé lett az összes abszolút idő, ami már elég volt ahhoz, hogy a nap végére átvegye a vezetést az összetettben, és élete negyedik WRC autós versenyén megnyerje a versenynapot. A napi városi szuperspeciálon végül Thierry Neuville is feliratkozott a szakaszgyőztesek közé, pedig az erdei pályákon úgy érezte, csak árnyéka önmagának.

"A verseny előtt álmodni sem mertem arról, hogy ma vezethetem a versenyt, ez valami egészen különleges dolog." - mondta boldogan Lappi péntek este. "Nehéz felfogni ami történik, de igyekszünk kiadni magunkból a legtöbbet és ebben a pillanatban ez elég ahhoz, hogy az élen álljunk, remélem holnap is így tudjuk folytatni."

Rutinos csapattársa, Jari-Matti Latvala egyáltalán nem volt csalódott amiatt, hogy a nap végén meg kellett elégednie a második hellyel, csapattársát méltatva bízik benne, hogy a folytatásban sem lesz oka búslakodni. "Esapekka egészen fantasztikus volt ma, emelem kalapom előtte." - mondta Latvala. "Azt kell mondanom, hogy kihoztam magamból amit lehetett, de Esapekka gyorsabb volt. Holnap még nagyobb kihívás vár ránk, a rajtpozíciónk közel lesz egymáshoz, így nagy csatára számítok.”

A dobogó harmadik fokán egy újabb ifjú titán, a két szakaszt is megnyerő Teemu Suninen zárta a pénteki versenynapot, aki egy lélegzetvételnyi szünetet tartva érkezett célba a harmadik helyen a két toyotás mögött, és aki ehhez hasonló távolságba került az őt üldözőktől. „Nem volt tökéletes a nap, voltak apróbb hibáim, túl sokat csúszkáltam.”- mondta önkritikusan Suninen. „Nem autóztam a hátáron, mert volt hogy elvesztettem az autó hátulját, de hosszú még a verseny és örülünk annak amit eddig elértünk."

Ideje lesz utánanézni, hogy Craig Breen felmenői között nincsenek e skandinávok, a Citroen ír pilótája ugyanis egész nap harcban volt a dobogós helyekért és bár a nap végén három finn megelőzte, de mögötte egy újabb finn, majd egy norvég pilóta következik. A Toyota csapatnak nem lehet oka a panaszra, hiszen hazai versenyükön mindhárom autójuk Top5-be verekedte magát, Juho Hanninen kevesebb, mint három másodperccel lemaradva követi Breent. Hanninen mögött is szoros a küzdelem, a hatodik Östberget és a hetedik Evanst mindössze hat tized választja el egymástól egy nap után.

A világbajnoki címre áhítozó Thierry Neuville számára nem indult jól a nap majd azok után sem folytatódott jobban, hogy legnagyobb ellenfele, Sebastien Ogier idejekorán búcsúzott. A belga pilóta innentől kezdve megelégedett volna azzal, hogy az első ötben végez, de ehhez egyelőre nincs meg a tempója, és az első nap a nyolcadik helyért volt versenyben egy másik csalódott versenyzővel, a finn rali címvédőjével, Kris Meeke-kel, igaz ezzel együtt is ő a legjobb csapaton belül. A defektje után nehéz helyzetbe került Ott Tanak mindent megtett, hogy visszakapaszkodjon és az észt jó munkát végzett, hiszen pontszerző helyen zárta az első napot.


Fotó: @word/ Gergely Makai

A mezőny egyetlen magyar párosa, Szabó Zoltán és Szabó Krisztián sikeresen teljesítette az első napot és R5-ös Skoda Fabiajukkal az abszolút 42. helyről várják a szombati folytatást.

A WRC2-ben szintén finn siker született, az összkerekes tapasztalattal szinte egyáltalán nem rendelkező Jari Huttunen magabiztosan vezet a kategóriában, aki a csoport értékelésébe ezúttal nem számító Ole Christian Veiby-vel és Eric Camillivel is tartja a lépést.

A Junioroknál viszont a franciák dominálnak, az élen Ciamin, mögötte honfitársa Folb következik az első két helyen, míg a harmadik helyről a svéd Dennis Radström várja folytatást.

A Neste Rally Finland állása az 1. nap végén:
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC 1:11:36.4
2. J.-M. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +4.4
3. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +19.0
4. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +33.0
5. Juho Hanninen/Kaj Lindström, Toyota Yaris WRC +39.1
6. Mads Östberg/T. Eriksen, Ford Fiesta WRC +45.0
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +45.1
8. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +58.0
9. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen C3 WRC +1:07.6
10. Ott Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +1:13:26.6...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33