l1
l2


 

Bouffier nyerte a lengyel Eb futam első napját

Augusztus 5.
Drámai nap után Bryan Bouffier ötödik Rzeszow Rally győzelme felé tart – a francia versenyzőt Kajetan Kajetanowicz üldözi, ám öt szakasz után ő is csak közel tizenhat másodperces hátrányból figyelheti márkatársa menetelését. A harmadik hely Nyikolaj Grijaziné. Négy magyar párosunk közül ketten még versenyben.

Csillaghullást láthattak a nézők fényes nappal Lengyelország déli részén – a Rzeszow rali első versenynapján szinte szokatlan kiesési hullám vette kezdetét. Voltak párosok, akik szerencsésebben úszták meg az incidensüket, de akadtak olyanok is sajnálatos módon, akik kisebb sérüléseket gyűjtöttek be kiesésük következtében.

Többek között Alexej Lukjanuk sem láthatta meg a péntek esti célt, aki egy komoly tesztbaleset miatt több hónap regenerálódás után visszatérését szerette volna letudni, azonban kitartása csupán a második szakaszig tartott. Az orosz szépen helyre tette a Fiestát, ő és navigátora véraláfutásokkal megúszta az esetet: „Teljesen jól éreztem magam az autóban, úgy gondoltam, megvan az összhang, azonban itiner hiba miatt végül mégsem maradtunk versenyben. Már körülbelül 45 kilométer után jártunk, akkor biztos voltam magamban és az autóban. Egy kanyarban úgy gondoltam, elférünk, azonban a kijáratnál érintőre vettük az árkot, az megdobta az autót és pörögtünk a levegőben, majd többször átfordultunk. Szerencsére rendben vagyunk, csak apró horzsolások látszódnak.”

Magyar párosaink közül sajnos ebbe a csoportba tartozik Klausz Kristóf és Csányi Botond is, akik az első szakaszon szenvedtek el balesetet – a navigátornak ezúton is mihamarabbi jobbulást kívánunk. Német Lászlóék szintén az elsőig jutottak – a Turán Friciéktől bérelt Ford Fiesta R5-öst kicsit ők is átrendezték, így idő előtt kényszerültek a pálya szélére.

A verseny első versenynapján, öt szakaszt követően azonban akadnak lelkes versenyben lévő párosok is bőven – a leggyorsabb péntek estére Bryan Bouffier lett, aki 15,6 másodperccel gyorsabb a lengyel színeket képviselő Kajetan Kajetanowicz előtt. Harmadikként Nikolay Gryazin érkezik – ő 3 másodperccel toporog Kajto mögött.

Az ERC juniorok 27 év alatti kategóriájában Chris Ingram szintén bajban volt – nála a negyedik szakaszon mutatott az Opel Adam mechanikus hibát. A brit fiú eddig a pillanatig a második helyen mozgolódott, szorosan az élen álló mögött, ám a technika megviccelte, mely annak a Jari Huttunennek kedvezett, aki az elmúlt hétvégén a finn futamon a WRC2-esek között diadalmaskodott. A finn Ingramtől csupán másodpercekkel volt gyorsabb, azonban versenytársa hátracsúszása miatt már fél perces előnyre tett szert kategóriájában. A világbajnokságról még Mads Ostberg is tiszteletét tette a lengyeleknél – a norvég az Adapta Motorsport színeiben az élen állt egészen addig, amíg alulkormányozottnak nem érezte az autót. A kilométereket Ostberg gyűri tovább, ám jelen pillanatban a hatodik hellyel kell megelégednie.

Az ERC2-esek között akadhatnak számunkra érdekes eredmények. Ifjabb Érdi Tibor igen szoros csatában van a győzelemért – a magyar versenyző ugyan most a második, de hátránya minimális, hiszen csak 1,8 másodpercre van elmaradva a lengyel Slobodzian-tól.

Botka Dávid és navigátora, Mesterházi Márk szépen haladnak az R5-ösök mezőnyével - jelen pillanatban az összetettbeli tizennegyedik helyről várják a folytatást, ám az időeredmények alapján még van esély feljebb kerülni, hiszen láthatóan egyre közelebb kerül Botka újdonsült Fabia R5-öséhez.

A Rzeszow Rally állása az 1. nap végén:
1. Bryan Bouffier/Gilbert Dini, Ford Fiesta R5 54:06.4
2. K. Kajetanowicz/Jaroslaw Baran, Ford Fiesta R5 +15.6
3 Nyikolaj Grijazin/Y. Fedorov, Skoda Fabia R5 +18.6
4. Marijan Griebel/Stefan Kopczyk, Skoda Fabia R5 +31.5
5. Sylvain Michel/Jérome Degout, Skoda Fabia R5 +35.1
6. Mads Östberg/Patrik Barth, Ford Fiesta R5 +38.0
7. Grzegorz Grzyb/B. Browinski, Skoda Fabia R5 +56.5
8. J. Suárez/C. Carrera, Peugeot 208 T16 +1:29.7
9. Lukasz Habaj/Daniel Dymurski, Ford Fiesta R5 +1:51.6
10. Josh Moffett/James Fulton, Ford Fiesta R5 +1:59.5
14. Botka Dávid/Mesterházi M., Skoda Fabia R5 +3:09.1
22. ifj. Érdi Tibor/Papp György, Mitsubishi Lancer Evo X +6:06.8

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33