l1
l2


 

Kőkemény mezőny, sok magyarral a Barum Ralin

Augusztus 16.
Nem okozott meglepetést az Európa Bajnokság cseh állomásának nevezési listája – közel negyven R5-össel találkozhatunk Zlínben jövő hétvégén. A bajnoki csatákban érdekelt Kajetan Kajetanowicz és Bruno Magalhaes mellett ott lesz a helyiek nagy kedvence, Jan Kopecky, és a nemrég visszatért Alexej Lukjanuk is okozhat meglepetéseket. A nagyok között négy, míg a Star Rally-ban tíz magyarért szoríthatunk.

A Barum Czech Rally Zlin idén már 47. kiadásában lesz látható augusztus 25-27. között, mint az Európa Bajnokság hatodik fordulója. Összességében 151 csapat jelezte nevezési szándékát, akik 23 országból érkeznek Csehország déli részére.  

A sorozat királykategóriájában mozgolódó R5-ös autókból közel negyven, egészen pontosan harminchét lesz fellelhető a jövő csütörtöki gépátvételen. A csehek és persze sokak legnagyobb örömére a világbajnokságot is több ízben megjárt illetve a tavalyi futamgyőztes, Jan Kopecky sem marad otthon - Pavel Dresler navigálásával egy Skoda Fabia R5-össel fognak autózni. Komoly küzdelem ígérkezik az élen, hiszen a Skoda Motorsport támogatottságát élvező versenyző mellett azért bőven akadnak még nevek, akik izgalmakat hozhatnak. Itt van példának az a Kajetan Kajetanowicz, aki EB címvédőként érkezik a helyszínre, és célja az összetettbeli ponttáblán helyezésének bebiztosítása. Nem szabad megfeledkezni a nemrég visszatérő, ám lengyelben hamar elvérző Alexej Lukjanukról sem, illetve érkezik még az a Bryan Bouffier, aki Rzeszów győzelemmel a zsebében érkezik a cseh versenyre.

A sztárok mellett azért akadnak még olyan versenyzők, akik  meglephetnek minket - Nyikolaj Grijazin, Marijan Griebel, Sylvain Michel, Grzegorz Grzyb vagy éppen Martin Koci lehet az, aki borsot tör az állandó élmezőny orra alá. A legendás 24 órás Le Mans futamokat megjárt Romain Dumas is próbálkozik majd - a francia egy Porsche 997 GT3-assal fogja szelni a cseh kanyarokat.

A nevezési listát böngészve szinte elveszhetünk cseh résztvevők tekintetében, de azért Jan Kopecky mellett akadnak még olyanok, akikről korábban hallhattunk - Václav Pech és Miroslav Jake Ford Fiesta R5-össel, Tomás Kostka, Pavel Valousek és Jan Cerný pedig Fabia R5-össel adta le nevezését. Helyi szinten nagy port kavart Roman Kresta visszatérése, aki szintén a hazai márkát helyezte előtérbe.

Magyar versenyzőink az eddigi évek tendenciáit megtartva idén sem hagyják ki Dél-Csehországot – Botka Dávid és Mesterházi Márk a Skoda Fabia R5-össel, Német László és Szegő János a Ford Fiesta R5-össel, ifjabb Érdi Tibor és Papp György a Mitsubishivel, Klausz Kristóf és Csányi Botond  pedig a kis Peugeot 208-assal utazik Zlínbe.

Az EB mezőnye mellett a Star Rally Historic keretében mondhatni történelmi jelentőségű autókat csodálhatunk meg a csehek útjain – régi Renault-ok, Skodák és Mercik mellett a Ladák is szép számban feltűnnek majd. E kategóriában egészen pontosan tíz magyar páros nevét fedezhetjük fel. Balázs Kornél, Serényi András és Balogh Lajos egyaránt Trabanttal, Lukács Zsolt egy 110-es Skodával, Molnár Ferenc és Trescsik Károly egy-egy VFTS-sel, Szikszay Attila az Escorttal, Trescsik Ákos és Berta József egy-egy VAZ-zal míg Hajtós Péter a legendás Wartburggal vág neki augusztus utolsó hétvégéjének.

A 2017-es Barum Czech Rally Zlin nevezési listája

A 2017-es Star Rally Historic nevezési listája

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33