l1
l2


 

Jari Huttunent választotta a Hyundai Motorsport

Szeptember 27.
Finn sikerrel zárult a koreai tehetségkutató programja, Jari Huttunennek jutott a megtiszteltetés hogy egy i20 R5-tel képviselje a Hyundai-t a Rally VB WRC2-es pontvadászatában.

A Hyundai Motorsport szinte csak pár hete tette közzé tehetségkutató programját, melyet igazán pörgősen le is bonyolítottak, és ma már eredményt is hirdettek. A fiatal versenyzők első körben az alzenaui központban adtak képet kommunikációs és technikai tudásukról szóban, majd az elmélet alapján leszűkített körben gyakorlatban, az autó kezelésével bizonyíthattak.

Az utolsó, gyakorlati részre nyolc versenyző maradt, akik egyesével csüccsenhettek be az i20 R5-ösbe. A mérnökökkel, szerelőkkel való kommunikáció mellett még nagyobb hangsúlyt kapott az autó kezelése – a bírák ezek alapján pedig egyöntetűen Jari Huttunent látják alkalmasnak a 2018-as közös együttműködésre.

A 23 éves fiú az idei szezonban az Európa Bajnokság mezőnyét színesíti, ahol az R2-es kategóriában igen látványosan terelgeti a kis Opel Adam-ot. Tehetségének köszönhetően pedig egy nagyot előre lépve jövőre már R5-ben a nagyok között bizonyíthat.

Az R5-ös géposztály nem lesz új a számára – ugyan nem volt állandó tagja a mezőnynek, de a számára hazainak számító állomáson, Finnországban egy Skoda Fabia R5-össel győztesként zárt a WRC2-esek között. A július végi megmérettetésen szemtelenül adogatott másodperceket bizonyos szakaszokon a királykategóriának, így nem véletlen, hogy már akkor a Hyundai kiszemelte magának.

A tehetségkutató program szinte első perceitől kezdve a Hyundai illetékesei ezzel a szemmel követték végig Huttunent az elméleti és gyakorlati részen is. Csúszós körülmények között határozottan kezelte az R5-öst, ezzel pedig több vetélytársát is kiütötte.

A tesztnapok teljes mértékben a világbajnokság körülményeinek megfelelően lettek kijelölve, kialakítva. A nagy vizsga előtt mindösszesen kétszer teljesíthették az adott részt az R5-össel a jelöltek. Huttunen pedig nemcsak az autóhoz való gyors alkalmazkodásban és kezelésében, hanem szóban is azonnal lenyűgözte a zsűrit, így a mérnökökkel való gördülékeny együttműködés teljesen biztosra megerősítette a Hyundai döntését.

Jari Huttunen: "Nyilvánvalóan óriási megtiszteltetés, hogy a Hyundai programjának a győztese lettem. Nagyon sok tehetséges versenyzővel küzdöttem meg, volt olyan is, aki több tapasztalattal rendelkezik, mint én, így még jobban felértékelődik most ez számomra. Hatalmas lehetőség, hogy egy ilyen csapat áll majd mögöttem, akiknek köszönhetően a vezetés mellett a fejlődésemre is összpontosíthatok. Bár a teszt során keveset mentem az i20 R5-össel, de abszolút kezelhetőnek éreztem, még nehéz körülmények között is. Nagyon izgatott vagyok, várom a teszteket és természetesen a jövő évet."

Alain Penasse, a Hyundai Motorsport menedzsere: "A programban résztvevő valamennyi versenyző lenyűgözött minket. Profin közelítették meg a helyzeteket, és ezt minden bíránk pozitívan értékelte. Jari elszántságával azonban mégis kitűnt. Ugyan van már tapasztalata R5-ösök terén, de akadt olyan, akinek még több volt, és mindezek ellenére határozottabban kezelte az autót nehezebb körülmények között. Ő egy tehetséges pilóta, hatalmas versenyzői potenciállal. A Hyundai Motorsport Fejlesztési Programja keretében biztosak vagyunk benne, hogy gyors fejlődést mutat majd a következő szezonban."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33