l1
l2


 

Visszatérne a dobogóra a Hyundai

Szeptember 30.
Két csalódást okozó megmérettetést követően a Hyundai Motorsport csapata új felállással rukkolt elő az évad egyetlen vegyes felületű állomására. A spanyol ralin Thierry Neuville és Dani Sordo mellé az alzenauiak legfrissebb igazolása, Andreas Mikkelsen érkezik. Az előző években már volt része a márkának dobogón ünnepelni, ezt pedig jövő hétvégén újból szeretnék átélni – akár dupla kivitelben is.

Nagy lelkesedéssel és egy kis frissítéssel rukkolt elő a Hyundai Motorsport a rali világbajnokság tizenegyedik állomására. Az év végi helyezések még javában nyitottak, így az alzenauiak célja nem lesz más, mint minél több pont begyűjtése a Rally de Espana-n, azaz a spanyol ralin. A kis frissítés inkább idézőjelben értendő, hiszen Thierry Neuville és Dani Sordo mellé egy olyan új igazolás érkezik, akit az utóbbi hetekben a konkurens márkától csábított el a Hyundai - ő nem más, mint Andreas Mikkelsen, aki Anders Jaeger navigátorával együtt két évre érkezett a koreai csapathoz..

Vissza a mixhez
Spanyolország, ahogy azt az előző években is tapasztaltuk, egyedülálló helyszíne a rali világbajnokság naptárának. A kavicsos és aszfaltozott utak váltása igazán kuriózium és kedvezően értékelhető pluszt ad az eseményhez. A futam csütörtökön este egy rajtceremóniával veszi kezdetét Salouban, majd pénteken a murvás gyorsasági szakaszok kerülnek terítékre. Ennek az első versenynapnak az útvonala ismerős lesz azoknak a párosoknak, akik tavaly részesei voltak a spanyol kilométereknek. A Terra Alta a maga 38,95 kilométerével kiemelkedő lehet, hiszen a murvás napon ez az a szakasz, mely aszfaltozott burkolatokat is rejt magában. Itt a gumiválasztáson nagyon sok értékes másodperc múlhat.

A szervizparkban dolgozók számára a péntek este igen keménynek ígérkezik, hiszen a murvás versenykilométerek után ahogy beérkeznek az autók, azonnal megkezdődnek a beállítások átkalibrálása, hiszen szombaton reggel már aszfaltos kanyarokon folytathatják a párosok az izgalmas küzdelmeket. A Hyundai i20 Coupe WRC 75 perc alatt murváról aszfalt beállításokra vált át a csodakezű szerelőknek köszönhetően.

A szombat a megszokott részek mellett több új szakasszal is kedveskedik majd, míg a zárónapon, azaz vasárnap hat gyorsasági után dőlhet el a bajnoki pontok sorsa, szervizelési lehetőség nélkül.

Helyreállítás és tesztelés
A két csalódást okozó helyszín, Finnország és Németország után a Hyundai egy erős eredménnyel szeretne bizonyítani a sorozat tizenegyedik állomásán. Az előző években mutatott teljesítményt tervezik átülteni a jövő hétvégére is – 2015-ben egy harmadik helynek örülhettek, míg tavaly dupla pódiummal (második és harmadik hellyel) fejezték be a spanyol megmérettetést.

A felkészülést sem bízták a véletlenre - szeptemberben két részben teszteltek a csapat kiválóságai aszfalton és murván egyaránt. A frissített aerodinamikai csomag alkalmazása, mely magába foglalja az új első lökhárítót és a hátsó szárnyat, értékes másodperceket jelenthet az alzenaui bandának.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "Egy hosszabb szünet után vagyunk, amelyben nem tétlenkedtünk, megpróbáltuk kijavítani az előző két állomáson mutatott szerencsétlenségünket. Finnország és Németország negatívum volt a számunkra, ez pedig a bajnoki ponttáblán nagyon is meglátszódik. A spanyol futamtól kezdve azonban eltökélt szándékunk, hogy mindent megteszünk a pontokért. Nagy örömmel üdvözöljük csapatunkban, Andreas-t és Anders-t, akik egy olyan futamon debütálhatnak, ami kedves a számunkra, hiszen a 2015-ös harmadik hely mellett tavaly dupla dobogóval ünnepelhettünk. Dani számára minden tekintetben kedves ez a helyszín, hiszen hazai pályán bizonyíthat. Elsődleges célunk, hogy a két sikertelen verseny után ismét bizonyítsuk, hogy ott a helyünk a dobogón."

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
Andreas Mikkelsen és navigátora, Anders Jaeger nemrég érkezett ugyan a csapatba, de már most értékes időket töltöttek el az alzenaui gyárban, illetve a teszteknek köszönhetően az autóban is. A korábbi spanyol győztes, Mikkelsen reméli, sikerül majd az élmezőnyben debütálnia legújabb egyesületének színeiben.

Mikkelsen: "Nagyon örülök, hogy a Hyundai Motorsport versenyzője lettem, és készülhetek az első versenyemre. A hivatalos bejelentés óta navigátorommal, Anders-szel már volt lehetőségünk autókázni - aszfalton és murván is egyaránt, ami egészen meglepő hatással volt rám. Az i20-as egy sokoldalú versenyautó, Spanyolország pedig pont egy olyan helyszín, ahol ez megmutatkozhat. Maga a futam különleges számomra, hiszen 2015-ben a legjobb lettem, így fantasztikus emlékekkel érkezem. Ez egy kihívást jelentő, rendkívül izgalmas esemény, ahol a felületváltás miatt fejben is teljesen oda kell tenned magad, ha sikereket szeretnél elérni. Bízom benne, hogy az élmezőnyben küzdhetek."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
A belga páros, Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul úgy gondolja, mindent el fog követni a legjobb helyért a következő három állomáson. Tavaly dobogósok voltak a spanyoloknál, idén pedig három győzelemmel büszkéledhetnek – melyhez nyugodtan hozzájöhet egy negyedik elsőség is, elgondolásuk szerint.

Neuville: "A bajnokság döntő pontjához érkezünk, nagyon kell koncentrálnom a jó eredményre jövő hétvégén. A dobogót legalább meg kell célozunk, ha nem a győzelmet. A ponttáblán Ogier és Tanak között állok, így bármi megtörténhet. Spanyolország nagyon komoly kihívás a változó felszínének köszönhetően. Mindezek ellenére ez egy olyan futam, amit minden páros élvez szerintem, hiszen a hangulat kicsit feledteti a kilométerek nehézségeit. A hosszú szünetben próbáltam átértékelni a dolgokat, és célom nem lesz más, mint a győzelemre való törekvés."

Dani Sordo/Marc Martí (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
Sordo és Martí számára egy érzelmekkel teli esemény következik, hiszen hazai pályán bizonyíthatnak. Idén kétszer álltak már dobogón, és remélik, hogy a rajongók bíztatását egy top3-as eredménnyel jövő hétvégén meg tudják majd hálálni.

Sordo: "Mindig örömömre szolgál, ha a számomra hazainak számító spanyol futamon állhatok rajthoz. Ezzel egy olyan lehetőséghez jutok, mellyel meg tudom köszönni rajongóim szeretetét. Határozottan az lesz a célom, hogy megháláljam nekik a sok támogatást. Úgy gondolom, hogy a pénteki rajtpozíciónk előnyös lesz murván, ezt pedig megpróbálom majd kihasználni. Szombaton és vasárnap ugyan aszfalt lesz, de mindent el fogok követni annak érdekében, hogy dobogón végezzünk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33