l1
l2


 

Mikkelsen vezet a Katalán Ralin

Október 7.
Az újdonsült csapatánál debütáló Andreas Mikkelsen áll az élen a spanyol rali első napját követően. A pénteki murvás szakaszokon a Hyundai versenyzője több mint egy másodperccel áll a négyszeres világbajnok, Sebastien Ogier előtt, aki mögött alig két másodperccel lemaradva Kris Meeke érkezik harmadikként.

Hozta a várt izgalmakat a RallyRACC Catalunya idei felvonásának első versenynapja. A pénteki nap első két teljesen murvás szakaszát követően még az M-Sport észt versenyzője, Ott Tanak foglalta be az összetettbeli legkedveltebb pozíciót. A nyitófelvonást, a Caserest a legjobban zárta, míg a következő 6,5 kilométeres Bot szakaszt másodikként fejezte be - összetettben ekkor még kicsivel több, mint két másodperccel állt Mads Ostberg előtt.

A harmadik, Terra Alta szakaszt mindenki izgatottan és egyben kíváncsian várta, hiszen a nap kakukktojása - a murvás pályák aszfaltos felületet is rejtenek, így komoly fejtörést okozhatnak a párosoknak gumiválasztás és egyéb beállítások tekintetében. Maga a rész nemcsak jellemzőivel tűnik ki a pénteki menetrendből, hanem kilométerekben is - a tizenkét és hat kilométeres bemelegítés után a Terra Alta közel negyven kilométert jelentett. Az abroncsok kulcsfontosságúak voltak – a feladatot Andreas Mikkelsen kitűnően teljesítette, hiszen nemcsak első szakaszgyőzelmének örülhetett az i20-assal, hanem az összetettben is az élre ugrott.

Külön érdekesség még, hogy amint leérkeztek a párosok az Altáról, szinte abban a pillanatban pattantak ki a kocsikból, és nézték a gumikat. Sebastien Ogier Fordján két gumi szinte teljesen elkopott, míg nagy vetélytársa, Thierry Neuville is csak a túlélésre törekedett - koptak rendesen a Hyundai abroncsai is.

A három gyors után egy rövidke szerviz kitérő következett, majd a hármas kört megismételték a srácok. Az élen nem történt változás - Mikkelsen az élen áll mindazok ellenére, hogy a második Terra Alta már Ogier malmára hajtotta a vizet.

"Nagyon jó versenynapot tudhattam le." - kezdte gondolatait Mikkelsen. "Sőt, hogy őszinte legyek, fantasztikus ez a nap! Bár az utolsó szakaszon megküzdöttem az egyik csillapítóval, szerencsére az időmben annyira nagyon nem látszódott meg. Mindezek ellenére már most nagyon jól érzem magam az autóban, és szerintem ezen már nem változtathat semmi sem."

Sebastien Ogier számára a murva ugyebár nem feltétlen kedvező a rajtpozíció miatt - elsőként a takarító szerepét tölti be, azonban egy kis segítséget találhatott a megbúvó aszfaltos részeken. Ezt kihasználva pedig a második helyről várja a szombati, már aszfaltos rajtot. Hátránya mindössze 1,4 másodperc így biztosra vehetjük, hogy nagy csatározások lesznek még a dobogóért.

A harmadik helyen ezúttal a Citroen versenyzője, Kris Meeke toporog. A brit akár előrébb is lehetne, de azért a „ha” ott van. A negyedik szakaszon megpörgött, ahol csak egy tizedik időt sikerült összehoznia a Caseres második felvonásán. Mögötte negyedikként Ott Tanak érkezik az M-Sport színeiben, aki elég nehézkes délutánra panaszkodott. A trükkös részekkel próbált küzdeni, de amint aszfaltra ért, mintha elszálltak volna a Ford fékei. Most a szerelők átépítik teljesen a Fiestát, így bizakodik az észt abban, hogy a féket is sikerült teljesen az útviszonyokra szabni.

Az ötödik helyen álló Mads Ostberg rendkívül csalódott. A privát Fordos a napot egészen jól kezdte, azonban már a délelőtt folyamán küzdött a kemény porral, mely az autóban is megnehezítette a helyzetét. A rossz látási viszonyok mellett pedig még a fűtőrendszerrel is gondok vannak, körülbelül 100 fok uralkodik a kocsiban. Azért még mindig kedvezőbb a helyzete, mint a Toyotás Jari-Matti Latvalának, aki az ötödik szakasz után kénytelen volt feladni a küzdelmeket motorhiba miatt.

A RallyRACC Catalunya állása az első nap után:
1. Andreas Mikkelsen/A.Jager, Hyundai i20 WRC 1:11:56.3
2. Sebastien Ogier/J.Ingrassia, Ford Fiesta WRC +1.4
3. Kris Meeke/P.Nagle, Citroen C3 WRC +3.0
4. Ott Tanak/M.Jarveoja, Ford Fiesta WRC +6.3
5. Mads Ostberg, T.Eriksen Ford Fiesta WRC +7.1
6. Dani Sordo, M.Marti, Hyundai i20 WRC +10.8
7. Thierry Neuville, N.Gilsoul, Hyundai i20 WRC +12.8
8. Juho Hanninen, K.Lindstrom, Toyota Yaris WRC +33.6
9. Stephane Lefebvre, G.Moreau, Citroen C3 WRC +1:02.2
10. Esapekka Lappi, J.Ferm, Toyota Yaris WRC +1:05.5

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33