l1
l2


 

Kris Meeke élre ált a spanyol aszfalton

Október 8.
Citroen sikerrel zárult a spanyol rali első aszfaltos napja - a francia csapat legnagyobb örömére Kris Meeke vezeti a mezőnyt a szombati nap után. A második helyről Sebastien Ogier fordulhat, míg a dobogósok sorát Ott Tanak zárja. A Hyundai dupla csalódással zárta a napot, már csak Thierry Neuville-re számíthatnak.

Kris Meeke a pénteki murvás szakaszokat követően szombaton domináns egyeddé lépett elő a mezőnyből – nem kevesebb, mint tizenhárom másodperccel uralja a spanyol ralit Sebastien Ogier előtt. A Citroen versenyzője a nap legelső, El Montmell huszonnégy kilométeres szakaszát a leggyorsabban zárta, ezt követően első időt már nem futott, de határozottan meg tudta tartani nap végére előnyét. A csapat nem feltétlen lepődött meg az eredményen - tudják, ez a C3-as nagyon kedveli az aszfaltot, és ezt bizonyította is szombaton. Vasárnap természetesen a hasonló folytatásban bizakodnak brit versenyzőjükkel együtt.

A második idővel, tizenhárom másodperces hátránnyal Sebastien Ogier érkezik. Az M-Sport versenyzője a napot szintén e pozícióból kezdte meg, azonban megfordult a nap folyamán az összetettbeli negyedik helyen is. A szombati utolsó három gyorsot a francia szakaszgyőztesként zárta, így szépen lassan közelebb férkőzött Meeke-hez. Az első részeken az autó nem volt az igazi Ogier számára, alulkormányozottságra panaszkodott, de a szervízben pár apró módosítással teljesen személyre szabták a Fiestát, így holnap akár még keményebb csata alakulhat ki közötte és Meeke között.

Közvetlen a négyszeres világbajnok mögött a csapattárs, Ott Tanak következik. Malcolm Wilson észt versenyzője igazán közel áll a második helyhez – mindösszesen másfél másodperc a különbség. Ahogy ismerjük Tanakot, nem fogja annyiban hagyni és megelégedni a dobogó legalsó fokával – az utolsókig küzdeni fog, csapattárs ide vagy oda.

A negyedik időre a Toyota versenyzője, Juho Hanninen jelentkezik. A finn versenyző egészen ügyesen kezdett – a második és harmadik szombati pályát, az El Pont d'Armentera-t és a Savallà-t egyaránt szakaszgyőzelemmel zárta. Egész napi teljesítményére sem lehet panasz, hiszen a szombati napon a második helyet szerezte meg az összetettben, a hét aszfaltos pályán mindössze 3,4 másodperccel maradt el Meeke mögött.

Azonban az összetettbeli meneteléshez az is besegített, hogy a tizenkettedik részen Dani Sordo odacsapja egy sziklához a Hyundai-t, és a pálya szélére kényszerüljön. "Vegyes érzelmekkel beszélhetek a mai napról, hiszen a második pozícióra voltunk esélyesek egy nagyon jó versenyzéssel, nem mellékesen pedig jól éreztem magam az autóban. A tizenkettedik szakasz volt a mumus. Levágtam egy kanyart, eltaláltam egy sziklát, ami nagyon komolyan hazavágta a kereket és a felfüggesztést." - mesélte Dani Sordo az esetről.

A Hyundai nem érhette be a hazai pálya előnyeit élvező versenyző kiesésével. A csapat színeiben debütáló norvég versenyző, Andreas Mikkelsen is csak a tizenkettedik szakaszig jutott, ugyanaddig a szikláig, ameddig Sordo. „A mai nap első részében a lehető legtöbbet tanultuk meg az autóról, és valahogy nem ilyen zárást terveztünk szombat délutánra. Reménykedtem abban, hogy elkapok egy jó ritmust, de az alulkormányozottság több helyen közbeszólt. Az aszfalt nagyon pontos megközelítést igényel, ahhoz azonban még nem ismerem eléggé az autót. Sajnos a tizenkettedik szakaszon ugyanazzal a sziklával találkoztunk össze, mint Dani, ami megviselte az autót, de holnap tanulunk tovább." - nyilatkozta Mikkelsen.

A Hyundai részéről tehát már csak Thierry Neuville van éles versenyben, aki szintén kitért az i20 alulkormányozottságára, ennek ellenére azért neki is sikerült szakaszgyőzelmet elcsípnie a nap folyamán. A bajnokesélyes belga az ötödik helyről várja a folytatást, míg csapattársai vasárnap a Rally 2-es szabályoknak megfelelően vasárnap még a powerstage pontokért harcba szállhatnak.

A WRC2-esek kategóriájában nem alakultak ki parázs csaták a dobogós helyekért - a Ford Fiesta R5-össel Teemu Suninen ötvenkét másodperccel vezeti kategóriáját Jan Kopecky előtt. A cseh Skodás mögött két és fél perccel érkezik Simone Tempestini egy Citroen DS3 R5-össel. Komoly R5-ös eredmény Eric Camilli részéről akad, aki az összetett top10-be verekedte be magát, és külön az RC2-es csoportban áll az első helyen.

A RallyRACC Catalunya állása a második nap után:
1. Kris Meeke, P.Nagle, Citroen C3 WRC 2:16.21.1
2. Sebastien Ogier, J.Ingrassia, Ford Fiesta WRC +13.0
3. Ott Tanak, M.Jarveoja, Ford Fiesta WRC +14.5
4. Juho Hanninen, K.Lindstrom, Toyota Yaris WRC +34.0
5. Thierry Neuville, N.Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +53.2
6. Mads Ostberg, T.Eriksen, Ford Fiesta WRC +1.19.8
7. Esapekka Lappi, J.Ferm, Toyota Yaris WRC +1.22.1
8. Stephane Lefebvre, G.Moreau, Citroen C3 WRC +2.00.7
9. Elfyn Evans, D.Barritt, Ford Fiesta WRC +3.05.1
10. Eric Camilli, B.Veillas, Ford Fiesta R5 +5.40.8...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33