l1
l2


 

Hazai pályán ünnepelhet az M-Sport

Október 25.
Történelmi pillanat átélésére készül az M-Sport csapata. A cumbriai gyár hazai pályán szeretne emlékezeteset alkotni, és ha Malcolm Wilson versenyzői kedvező pontokat gyűjtenek, akkor nemcsak a Wales rali sikerességét ünnepelhetik meg, hanem akár a 2017-es világbajnoki címeket is.

Komoly sikerrel kecsegteti az M-Sport egyesületét a soron következő Dayinsure Wales Rally GB - a csapat brit központja miatt hazainak tekinti az eseményt, így duplán nagy megtiszteltetés lenne részükre, ha a futamon való sikeres eredményeknek köszönhetően a világbajnoki címeket is megünnepelhetnék versenyzői, navigátori és konstrukőri tekintetben. A cél érdekében három versenyzőpáros lehet a Ford pontgyűjtésének a segítségére - az EcoBoost Fiesták történelmet írhatnának, hiszen ha behúzzák, akkor lényegében privát csapatként ünnepelhetnének VB címeket.

A legesélyesebb ezúttal az a Sebastien Ogier és Julien Ingrassia, akik két futammal a szezon vége előtt vezetik a bajnoki  ponttáblákat,és ha a sors is úgy akarja, akkor a francia páros az ötödik VB cím tulajdonosa lehet.

WALES RALI – AZ EGYIK KLASSZIKUS
A versenynaptár egyik leginkább várt és ünnepelt eseménye a Wales rali, az M-Sport számára pedig még egy kis pluszt ad, hiszen hazai pályán érezheti magát a gyár. A rali történelmének egyik alapköve a brit versenyzés, így egy igazán ikonikus megmérettetés szemtanúi lehetünk a hétvégén. A futam először 1932-ben került megrendezésre, majd 1960-ban foglalta be a ma is közkedvelt erdős részeket. Több központja is volt már a ralinak – Anglia és Skócia után 2000-től Wales jelenti a biztos központot. Az idei felvonás nagyon komoly teljesítőképességet igényel, hiszen szombaton a maratoni nap keretében közel 17 órás aktivitást vár el a versenyzőpárosoktól és a csapatoktól. Nem lesz ugyan egyszerű, de a szakaszok különlegessége és a gyönyörű táj többször feledtetni fogja a kihívások fontosságát.

A menetrendből nem hiányozhat a legendás Myherin, Sweet Lamb, Hafren és Dyfi sem – talán ezeken a részeken egyet sajnálnak a versenyzők, nem állhatnak le csodálni a tájat. Ha sikeresek szeretnének lenni, nyomni kell ezerrel, és nagy valószínűséggel plusz nehézségek is hátráltatják majd őket. Az ősz beköszöntével a köd, az eső és a jég is megtréfálhatja majd a kanyarvételeket és a tempót.

MALCOLM WILSON – AZ M-SPORT CSAPATFŐNÖKE
Korábban versenyzőként, most pedig már csapatvezetőként élheti át a Wales rali perceit Wilson bácsi. Aktív pályafutása során volt szerencséje pezsgővel ünnepelni, ez azonban a legédesebb pillanat lehet, ha minden jól sül el.

"Nehéz szavakkal leírni azt, hogyha nagyszerű eredménnyel végzünk, milyen különlegességben lehet részünk. Amikor anno elkezdtük a Ford Fiesta WRC tervezését, fejlesztését, reménykedtünk a sikerben és a teljesítményben, de egy ilyen év végi befejezés a lehető legjobban bizonyítaná ezt. Megvalósulhat az álom, nem tudom elmondani, mit érzek.

Természetesen nem szabad elfeledkeznünk, hogy ez még nem történt meg. Nagyon kemény hétvége előtt állunk, ahol jól szeretnénk teljesíteni. Az egyik legigényesebb futam ez, hiszen az időjárás és a körülmények mind-mind plusz odafigyelést igényelnek.

Mindhárom párosunk bizonyította már tehetségét a walesi utakon, így egytől egyig mindenki bízik a legjobbakban. Bármi megtörténhet, de állnunk kell a küzdelmeket, ha a végén ünnepelni szeretnénk."

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA - A BAJNOKSÁG ÉLLOVASAI
Sebastien Ogier és állandó navigátora, Julien Ingrassia dupla történelmet írhat, ha a Wales rali az előzetes terveik szerint alakul. Az előző négy évben győztesként ünnepeltek itt, így a 85 éves futam életében zsinórban az ötödik győzelem tulajdonosai is lehetnek akár. Emellett még egy ötös szám jellemezheti a francia párost – ha a pontok is úgy akarják, akkor Sebastien Ogier és Julien Ingrassia négyszeres címvédőként kipipálhatják az ötödik VB címüket is. Ehhez figyelembe kell venni a csapattárs, Ott Tanak és a vetélytárs, Thierry Neuville szereplését is. Ha Tanakkal szemben hat pontot, Neuville-hez képest pedig hét pontot veszít, még mindig bajnok lehet.

Rajthoz állások száma: 9
Legjobb eredmény: 1. (2013, 2014, 2015 és 2016)

"Ez az esemény egy igazán meghatározó alakja az autósport világának. Szerintem korrekt futam, az évad legikonikusabb helyszíne. Itt mindenki nyerni szeretne, így nem lesz egyszerű dolgunk.

Szerintem a szezon legkomolyabb kihívása, szinte már művészet, ahogy kezelnünk kell az abroncsok tapadását Walesben. Lényegében én kedvelem, otthon érzem magam az ilyen típusú utakon.

Nyilvánvalóan számunkra is fontos ez a hétvége, de a csapat szemszögéből külön öröm lehet, ha sikereket érünk el. Matematikai esélyünk megvan, de azért még tennünk is kell, hogy a babérokat learathassuk. Összpontosítani fogunk, de emellett megpróbáljuk majd élvezni is a versenyzést."

OTT TANAK ÉS MARTIN JARVEOJA – A BAJNOKSÁG MÁSODIK HELYEZETTJEI
Az észt versenyző számára különleges jelentőséggel bír a brit állomás - 2011-ben WRC-ben debütált a világbajnoki futamon. Tavaly egészen kedvezően alakította a kilométereket Tanak. Élvezte a néhol tapadásmentes felületeket és az érdekes időjárási körülményeket, teljesítménye pedig egy második helyet eredményezett. Idén komolyabb a tét, hiszen matematikailag még esélyes az év végi elsőségre.

Rajthoz állások száma: 6
Legjobb eredmény: 2. (2016)

"A Wales rali egy igazi klasszikus, minden értelemben. A napok hosszúak a feltételek kiszámíthatatlanok, ezzel pedig az egyik legnagyobb kihívást jelentő állomás a naptárban. Ha erős eredményt szeretnél Walesben, akkor az utolsókig ki kell tartanod.

Ez lesz a hetedik rajthoz állásom, melyből hat alkalommal Fiestával teljesítettem a walesi utakat. Jó tapasztalataim vannak, a szakaszok gyorsak, amit egyértelműen élvezek. A második kör azonban már nagyon csúszós lehet, tapadáshatárokat súroljuk.

Egyértelműen ez a hétvége a csapat minden egyes tagjának fontos lesz. Csodálatos vége lehet az évnek, mely bizonyíthatja mindenkinek a hozzáértését, szaktudását ehhez a sportághoz. Ha sikerülne megnyernünk a futamot, akkor különösen nagy örömünk lenne.”

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT – A BAJNOKSÁG HATODIK HELYEZETTJEI
Wales legeredményesebb világbajnoki résztvevője, Elfyn Evans végre hazai körülmények között bizonyíthat a félig-meddig M-Sportos támogatottsággal bíró Ford Fiesta WRC-vel. Társsegítőjével, Daniel Barrittal kifejezetten várják a Myherin szakaszt, ahol nagy valószínűséggel ünnepi fogadtatásban lesz részük. 2007-ben itt került sor a debütálásra is egy Ford Fiesta ST-vel, ahol Evans rögtön megnyerte kategóriáját, majd tovább folytatta a csillogást – 2013-ban WRC2-es elsőség került a neve mellé, míg WRC-s debütálása 2014-ben egy top5-ös eredményt hozott.

Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 5. (2014)

"Semmit sem lehet ahhoz az érzéshez hasonlítani, amikor átéled a hazai utakon való versenyzést rajongóid körében. Az ikonikus szakaszok, az időjárás, az éjszakai szünetek, a hosszú napok – mind olyan kihívások, melyek különlegességet adnak ennek az állomásnak. Jó lenne történelmet írni a csapattal, mely szintén hazai pályának tekinti ezt az eseményt.

Mindig is elképesztő volt látni a walesi rajongók lelkesedését, ez amolyan plusz adrenalint szabadít fel bennem. Évről évre egyre jobban szeretnénk itt bizonyítani, és remélem, idén sikerülni fog."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33