l1
l2


 

Jutalomjátékkal zárja az évet az M-Sport

November 15.
Miután a walesi győzelem mellett három bajnoki címnek is örülhetett az M-Sport, az ausztrál ralira egy fokkal lazábban készülhetnek Malcolm Wilson fiai. A lendület azonban nem csökken – ugyanúgy ott lesz a rajtnál Elfyn Evans, Ott Tanak és Sebastien Ogier is, akik a lehető legjobbra fognak törekedni egy megfelelő évzárás reményében.

A hazai pálya egészen páratlan sikereket hozott az M-Sportnak– a cumbriai központú, félig-meddig privát egyesületként versenyző csapat Elfyn Evans jóvoltából győztesként zárta a walesi kilométereket, mely öröm mellé társult Sebastien Ogier versenyzői, Julien Ingrassia navigátori és a Ford számára a konstruktőri 2017-es bajnoki cím. Az ünneplésre még nem szántak sok időt Wilson bácsiék, inkább a záró futamra, az ausztrál ralira koncentrálnak, melyet ha kedvezően leteljesítenek, utána jöhet az önfeledt ünneplés.  

RALLY AUSTRALIA – A TERMÉSZET VADSÁGA
Az Aranyparton Brisbane és Sydney között fekszik az a tengerparti város, Coffs Harbour, mely több éve az ausztrál világbajnokság központjaként szolgál. A körülmények, mint mindenhol, itt is rendelkeznek egyedi sajátosságokkal – az erdei szűk részek esőerdőkkel tarkítva igazán különlegessé teszik a kilométereket, mely mellé laza, kavicsos felszín és néhol nyílt, folyékony pályák társulnak. Ha száraz az idő, akkor az első autóknak a takarítás a feladatuk, de ha esik az eső, az mindenkinek megnehezíti a helyzetét. Éppen emiatt nem szabad lazán venni az ausztrál murvát – aki kellő tisztelettel van a pályák iránt, az sikereket érhet el.

Pénteken három olyan szakasz került kijelölésre, melyeket évek óta nem láthattunk a kiírásban, szombaton és vasárnap azonban már ismerősebb terepeken dönthetik el a helyezések sorsát a párosok.

MALCOLM WILSON – AZ M-SPORT CSAPATFŐNÖKE
Nagy valószínűséggel a csapatvezetők közül Malcolm Wilson most a legboldogabb ember, aki reményekkel telve és pozitív gondolatokkal érkezik a déli féltekére. Véleménye szerint nem engedhetnek le, a siker ellenére Ausztráliában sem lehet más a cél, mint az élmezőnybeli küzdelem.

"Elképesztő élmény volt, lényegében hazai pályán ennyi elsőséget átélni. Néhány pezsgőt azért kibontottunk, de a nagy ünneplésre majd Ausztrália után kerítünk sort.

A szezonnak még nincs vége. Ugyan az első hely már megvan mindhárom kategóriában, de nem szabad leengednünk, hiszen még egy tiszta autózás kellene ahhoz, hogy teljesen rendben legyen az évünk.

A srácok fantasztikusak voltak, mindegyik párosunk egyszer legalább biztosított egy győzelmet, és minden futamon felállhattunk a dobogóra. Nem lesz könnyű, de célunk az ausztrál dobogók befoglalása lesz. A verseny rendkívül erős lesz, hiszen minden csapat egy méltó eredménnyel szeretne búcsúzni 2017-től."

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA – A BAJNOKPÁROS
Sebastien Ogier és Julien Ingrassia abszolút lelkesen érkezik Ausztráliába, ami nem véletlen, hiszen a francia páros ötödik világbajnoki elsőségét biztosította az előző walesi állomáson. Természetesen kimaradni nem szeretnének a jóból,  de ezúttal élvezni szeretnék a versenyzést délen, aztán remélik, egy jó eredmény társulhat a fesztelen tempó mellé.

Rajthoz állások száma: 6
Legjobb eredmény: 1. (2013, 2014 és 2015)

"A fantasztikus walesi eredmény után az utolsó fordulóra úgy érkezünk, hogy sikeresen bebiztosítottuk ötödik világbajnoki címünket. Ezzel egy kicsit csökken a nyomás rajtunk, és most tényleg úgy autózhatunk, ahogy mi szeretnénk - kedvünkre.

Természetesen nem akarunk önfeledten kocsikázni, azért egy jó eredménynek örülnénk. Az idei tendencia a csapat számára a dobogó volt, minden egyes futamon valamelyik fokot sikerült elcsípni, és ezt a sorozatot nem lenne jó megszakítani. Ha száraz idő lesz, nem lesz egyszerű a helyzetünk a rajtpozíció miatt, de mindent elkövetünk majd azért, hogy a maximumot kihozzuk magunkból."

OTT TANAK ÉS MARTIN JARVEOJA - A BAJNOKSÁG HARMADIK HELYEZETTJEI
Ott Tanak és navigátora, Martin Jarveoja egy erős eredmény reményében utaznak Ausztráliába. Két idei első hellyel a legjobbakban bíznak, tervük szerint pedig a dobogóért szeretnének harcolni, de az álom egy ausztrál elsőség lenne. A tét nem kicsi, hiszen az összetettbeli második helyre még meg lehet az esélyük, ha Thierry Neuville tempója is úgy alakul, ahogy az az észt párosnak kedvezne.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 6. (2015)

"Nagyszerű érzés Ausztráliába bajnokcsapat tagjaként utazni, de az évnek még javában nincs vége! A második helyre megvan még az esély, és ezért mindent meg is szeretnék tenni.

Az ausztrál rali sohasem volt egyszerű, a sajátosságaival megadja azt a kellő nehézségi szintet, ami miatt tisztelettel tekintünk rá. Az erdei részek fényviszonyai külön odafigyelést igényelnek, plusz nem beszélve arról, ha napsütés helyett egy kis eső közbeszólna.

Az elejétől teljes mértékben komolyan kell koncentrálnunk az eseményre, az itinert is nagyon pontosan kell elkészítenünk. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az élen domináljunk."

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT – A BAJNOKSÁG ÖTÖDIK HELYEZETTJEI
A walesi győzelem után nem sok idő jutott az ünneplésre Elfyn Evans és Daniel Barritt számára, hiszen már itt is van a nyakukon a következő és egyben szezonzáró megmérettetés. Az újdonsült győztes páros tapasztalatszerzésre törekszik a déli féltekén, ennek fényében pedig megpróbálják a tőlük telhető legjobb pozíciót megszerezni.

Rajthoz állások száma: 2
Legjobb eredmény: 8. (2014)

"Hazai pályán egyszerűen elmondhatatlan érzés volt nyerni, azonban az ünneplésre nem maradt sok idő, hiszen szinte rögtön megkezdtük a felkészülést az ausztrál ralira. Egy nagyon kis parti azért alakult, de utána azonnal munkába is álltunk.

Az ausztrál utakat mindig is élveztem, de valahogy nem hoztak kedvező eredményt a múltban. Nem könnyű verseny, a láthatósággal egészen komolyan küzdünk itt, főleg az erdős részeken. Az itiner kulcsfontosságú - akkor jó az időd, ha szinte vakon megbízol a korábban elkészített jegyzetekre. Tavaly nem volt szerencsénk délre utazni, így most kíváncsian várjuk, mit hoz nekünk az évad utolsó versenyhétvégéje."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33