l1
l2


 

Neuville átvette a vezetést az Ausztrál Rallyn

November 18.
Mikkelsen defektje után csapattársa, Thierry Neuville állt az élre az Ausztrál Rally eseménydús szombati versenynapján, Kris Meeke lebontott egy hidat, Latvala feljött a második, Tanak pedig a harmadik helyre.

Szombaton újabb hét gyorsasági szakasszal folytatódott a Rally Világbajnokság 2017-es szezonzáró futama, az Ausztrál Rally szombati napja rögtön egy közel 50 kilométeres pályával indult, melyet egy 30, egy 20, egy 12 és egy 1 kilométeres pálya egészített ki.

A reggelire szervírozott maratoni pálya rögtön változás hozott a dobogós helyezettek között, a szakaszt megnyerő Thierry Neuville ugyan maradt Mikkelsen mögött, Jari-Matti Latvala azonban letaszította Kris Meeke-t a harmadik helyről. Latvala a folytatásban rátett még egy lapáttal és a rali 10. gyorsasági szakaszán Toyotájával megszakította a Hyundai győzelmi sorozatát. A koreaiaknak ráadásul nem csak emiatt került sokba került ez a szakasz, Andreas Mikkelsen ugyanis dupla defektet szedett össze a gyorsaságin és visszacsúszott az abszolút nyolcadik helyre, majd a versenynap feladására kényszerült. Öröm az ürömben a Hyundai számára, hogy a vezetést Mikkelsen csapattársa, Thierry Neuville vette át, a szakaszgyőztes Latvala pedig még egyet előre lépve már a második helyen találta magát.

Az első kör végi nyúlfarknyi szakaszon Ott Tanak iratkozott fel a szakaszgyőztesek közé, a világbajnokság második helyéért küzdő észt fiú a negyedik helyről térhetett ebédszünetre.

A nap második fele ismét Neuville sikerével indult, a mögötte célba érkező Ott Tanak pedig az összetettben megelőzte Meeke-t és felkapaszkodott a harmadik helyre, amihez az is hozzájárult, hogy Meeke lekaszált egy hidat a pályán és bár célba ért, de az összekötő szakaszon a sérült futómű miatt a versenynap feladására kényszerült.

A nap hátralévő részében már mindenki helyezése megtartására törekedett, így Thierry Neuville 20 másodperces előnnyel, az élről várhatja a befejező nap öt gyorsaságiját.

"Jó érzés, hogy az élről vághatunk neki a befejező napnak" - mondta Neuville a nap végén. "Persze tudjuk, hogy ennek a versenynek már sok tétje nincs, de nagyon elégedett voltam a mai teljesítményünkkel ezeken a trükkös pályákon. Egy dolog miatt vagyok picit csalódott, mégpedig, hogy Andreas korán búcsúra kényszerült ma reggel, így nem tudtuk folytatni a harcot egymással."

Latvala mögött az M-Sport észt versenyzője következik, Ott Tanak számára azonban ez még édeskevés az év végi ezüstéremhez. Az idei szezonban az állandóságot Craig Breen szolgáltatta, aki valamennyi befejezett versenyét az ötödik helyen zárta, a szezon utolsó állomásán azonban még változtathat ezen, ehhez 20 másodperces előnyét kellene megőriznie Paddonnal szemben.

Sebastien Ogier saját kedvére autózva érkezik a hatodik helyen, őt a messze távolból Stephane Lefebvre, Elfyn Evans és Esapekka Lappi követi.

A Kennards Hire Rally Australia állása a 2. nap végén:
1. T. Neuville/N. Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC 2:12:22.7
2. J. M. Latvala/M. Anttila, Toyota Yaris WRC +20.1
3. O. Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +40.6
4. C. Breen/S. Martin, Citroen C3 WRC +1:05.2
5. H. Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +1:21.1
6. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +1:48.2
7. S. Lefebvre/G. Moreau, Citroen C3 WRC +3:00.2
8. E. Evans/D. Barritt, Ford Fiesta WRC +3:25.3
9. E. Lappi/J. Fern, Toyota Yaris WRC +4:20.3
10. N. Quinn/B. Searcy, Mitsubishi Lancer Evo IX +17:35.2

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33