l1
l2


 

Neuville nyerte az Ausztrál Rallyt

November 19.
Thierry Neuville szezonbeli negyedik győzelmével zárult a Rally Világbajnokság küzdelemsorozata, Latvala balesete után Ott Tanak szerezte meg a második, Hayden Paddon pedig a harmadik helyet.

Öt gyorsasági szakasz és 64,64 versenykilométer teljesítése maradt a Kennards Hire Rally Australia utolsó versenynapjára, melyen az időjárás alaposan megkeverte a kártyákat, hiszen rendkívül heves eső zúdult a pályákra. A helyzet annyira kritikussá vált, hogy a szervezők az utolsó előtti szakasz törlésére kényszerültek.

Az élről Thierry Neuville vághatott neki a befejező napnak, aki mögött az a Jari-Matti Latvala következett, aki 20 másodperces hátránya ellenére nem mondott le arról, hogy futamgyőzelemmel zárja az évet. Latvala a nyitó szakaszon faragott egy keveset hátrányából, a következő pálya azonban sokkal jobban sikerült, hiszen megfelezte a kettejük közti különbséget és 10 másodpercen belülre zárkózott az élen álló Neuvillre.

Ekkor már a belga is elérkezettnek látta az időt, hogy ébresztőt fújjon, újabb szakaszgyőzelmével 15 másodpercre növelte előnyét az évad utolsó gyorsaságijára. Mindez bőven elégnek tűnt az utolsó 6 kilométerre, Latvala azonban még hibázott, és eltalált egy fát a Yaris WRC-vel, így a pálya szélén búcsúzott az idei évtől.

"Nagyon különleges győzelem ez a mostani, amit ez egész csapatnak ajánlok, nagyon kemény munkát végeztek egész évben." - mondta Neuville a célban. "Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe de sosem adták fel, ezért hatalmas köszönettel tartozom mindenki munkájáért, de nemcsak azoknak akik most itt vannak, hanem otthon a főhadiszálláson lévőknek is. A bajnoki cím sajnos elúszott, de ma sikerült megszereznünk a második helyet, ami komoly motivációt ad a következő évre."

A második hely Latvala baleset után Ott Tanak ölébe hullott, aki ezzel a bajnokság harmadik helyén zárt. "Nagyon-nagyon régóta tagja vagyok ennek a családnak." - osztotta meg gondolatait az M-Spottól búcsút intő Tanak. "Nagyon sok kemény leckét tanultam itt meg és az idei év Sebbel hatalmas tapasztalatot jelentett. Biztos vagyok benne a jövőben erős leszek, emiatt köszönettel tartozom Malcolmnak és az egész M-Sportnak."

A dobogó harmadik fokára Hayden Paddon léphetett fel, aki elmondása szerint nem érdemelte meg ezt az eredményt, de nem bánja, hogy így sikerült zárni az évet. "Nehéz szezon volt az idei számomra, de legalább sikerült egy reprezentatívabb eredménnyel búcsúznunk.” – mondta Paddon.” sosem szerettünk volna más kárára dobogóra állni, de azért így szebben tudunk búcsúzni az idei évtől. Látunk némi fényt az alagút végén, ezen a hétvégén kaptunk néhány választ eddig megválaszolatlan kérdéseinkre, ami elsődleges célunk volt a versenyen.

A Citroennek nem sikerült szépen búcsúznia az évtől, hiszen egyik autójuk sem tudta teljesíteni a teljes versenytávot. Kris Meeke még szombaton bontott le egy hidat, a vasárnap reggeli nyitószakaszon aztán Stephane Lefebvre talált el egy fát, majd a következő gyorsaságin Craig Breen is megborította a C3 WRC-t, így mindketten idejekorán zárták a versenyt. A negyedik helyre így Sebastien Ogier érkezett, akit Evans, Lappi és Meeke követett.

A Kennards Hire Rally Australia végeredménye:
1. T. Neuville/N. Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC 2:35:44.8
2. O. Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +22.5
3. H. Paddon/S. Marshall, Hyundai i20 Coupe WRC +59.1
4. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +2:27.7
5. E. Evans/D. Barritt, Ford Fiesta WRC +3:05.6
6. E. Lappi/J. Ferm, Toyota Yaris WRC +3:49.5
7. K. Meeke/P. Nagle, Citroen C3 WRC +22:58.4

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33