l1
l2


 

Öt tizedre egymástól a fő riválisok

December 29.
Már az első napon hatalmas csata alakult ki az abszolút első helyért az idei, 19. alkalommal kiírt Szilveszter Rallye-n. Az óévbúcsúztató viadalon az R5-ös autók uralják a mezőnyt, és az élen mindössze öt tized választja el egymástól a végső győzelemre esélyes Vincze Ferenc, Bazsó Attila (Skoda Fabia R5) duót és az ifjabb Kiss László, Kissné Varga Zsuzsanna (Ford Fiesta R5) kettőst. A két rivális – akik tavaly is az első két helyen végeztek – nagyon készül a pénteki négy szakaszra, és ha egyikük sem hibázik, akkor vagy Vincze lesz háromszoros győztes, vagy Kiss viheti haza először a verseny vándorserlegét.

Tegnap két gyorsasági szakasszal elkezdődött a Szilveszter Rallye: a 19. alkalommal kiírt évbúcsúztatón a csütörtöki első napon a Hungaroring belső szakaszain összesen 22 kilométert teljesített a több mint kétszáz versenyző. Már az első szakasz is jelentősen átírta az esélyesek forgatókönyvét, hiszen az esős időben többen is hibáztak, illetve egyéb problémák is gondot okoztak a versenyzőknek. A korábbi kétszeres győztes, Kazár Miklós (Ford Fiesta R5) például lefulladt a rajtnál, majd hosszú percekig nem működött az autó páraelszívója, így már ekkor jókora hátrányt szedett össze, meg is büntették, így hiába száguldott remek időt a második szakaszon – és jött fel az abszolút hetedik helyére –, a végső sikerre nagyon kevés az esélye. A korábbi kétszeres abszolút bajnok, a Szilveszter Rallye-n egy Hyundai i20 R5-össel debütáló Kiss Ferenc – navigátora Patkó Gergely – az első szakaszon kicsúszott, így számára már tényleg csak tesztté vált a viadal.

A címvédő Vincze Ferenc sem járt sokkal jobban az első szakaszon, ahol feltartották, így jelentős időt veszített, ám a versenybíróság végül hat másodpercet jóváírt az idejéből. Ez annyira feldobta őt, és navigátorát, Bazsó Attilát, hogy megnyerték a második szakaszt, valamint az abszolútban is átvette a vezetést. Igaz, előnye mindössze öt tized ifjabb Kiss Lászlóék előtt. A sors keze, hogy a két rivális egymás melletti boxban készül a szakaszokra, ugyanolyan abroncsokat használ.

"Úgy érzem, jogosan döntött így a versenyigazgató, hiszen rengeteg időt veszítettünk önhibánkon kívül. Viszont tény, ha nekem kellett volna dönteni, én sem írtam volna jóvá több időt. Így legalább a pályán dől majd el a verseny, hiszen mindössze öt tized az előnyöm Kiss Lászlóékkal szemben. A külső szakaszokon egyértelműen Laci az esélyesebb, mert erősebb az autója, de a belsőn, feltéve, hogy nem hibázok, képes lehetek megnyerni a viadalt” – árulta el Vincze Ferenc, aki esetleges sikerével az első háromszoros bajnoka lenne a Szilveszter Rallye-nak.

Ifjabb Kiss László sem zárta elégedetlenül a csütörtöki napot – annak ellenére, hogy az első szakasz rajtjánál lefulladt, illetve később megforgott –, hiszen mindössze öt tizedre van lemaradva fő riválisától, és ha nem hibázik egyik páros sem, akkor kettejük közül kerülhet ki az abszolút győztes. Kiss eddigi rallye-s pályafutása első abszolút győzelmére készül, tavaly egyébként ugyanez a két versenyző zárt az élen, akkor Vincze bizonyult jobbnak.

"Jogosnak tartom, hogy Ferinek jóváírtak hat másodpercet, mert sportolóként azt vallom, a pályán dőljön el a verseny. Nagyon motivál, hogy megnyerhetem ezt a nagy presztízzsel bíró viadalt, ráadásul szeretnék visszavágni a tavalyi vereségemért is. Az autó jól működik, és ha egyikünk sem hibázik, akkor az utolsó belső szakaszon dől majd el, hogy Feri harmadszor, vagy én először hagyja el győztesként a Hungaroringet” – fogalmazott ifjabb Kiss László.

A két élen álló versenyzőt két szlovák páros, a Majercák Vlastimil, Kusnier Pavol duó - már 15,9 másodperces hátrányban van hozzájuk képest - , és az első szakaszt nagy meglepetésre egy Mitsubishi Lancer EVO IX-sel megnyerő Srnka Ondrej Tomas, Gomori Adam kettős követi, utóbbiaknak már 22,3 másodperc a lemaradásuk.

"Már az első szakaszt követően pontosan tudtuk, ha a riválisaink nem hibáznak, akkor nem tudtunk volna az élen végezni. A második körben is hibátlanul autóztunk, így nem lehetünk elégedetlenek az eddigi teljesítményünkkel” – jelentette ki Srnka Ondrej Tomas.

A H7-es kategóriában az úszó világ-, és Európa-bajnok Bernek Péter élete első autóversenyén ragyogóan szerepel a rallycross világbajnokságon versenyző és pontot szerző Lukács Kornél navigátoraként (Ford Fiesta). Bernekék két szakaszt követően 5,6 másodperccel vezetik kategóriájukat.

Pénteken (december 29.) négy gyorsasági vár majd a versenyzőkre (kétszer 7,65 km és kétszer 11 km), az első rajtra délelőtt kilenckor kerül majd sor. A 2017-es Szilveszter Rallye össztávja 69,33 kilométer lesz.

Szilveszter Rally

 

 

 

 

 

 

 

 

33