l1
l2


 

Peugeot tripla a második napon

Január 8.
Cyril Despres futotta a Dakar első igazi versenynapjának legjobb idejét. A dél-amerikai két hetes futam ugyan január 6-án már elrajtolt Limából Piscoba, de bemelegítésképpen még egyelőre egy 31 kilométeres versenytávval hangolódhattak a résztvevők a kőkemény, két hétre lebontott 9000 kilométerre. A dűnék övezte izgalmas kilométerek Despres számára feküdtek a legjobban, aki után a Peugeot-os csapattársak, Stephane Peterhansel és Sebastien Loeb következtek.

A perui kisváros, Pisco vasárnap elrajtoltatta a Dakar 2018-as felvonásának résztvevőit, majd ezt követően a célban is vendégül látta a "túlélőket". Az első rövid napon a Peugeot csapat egyik csillaga sem autózott top 10-es időt, de a második már-már igazi offroad körülményeket biztosító részen határozottan dominálni tudott. Despres a szelektíven 48 másodpercet adott Peterhanselnek, összetettben azonban még ennél is szorosabb az állás – mindössze 27 másodperccel vezet a szakaszgyőztes.

A francia márkát a Toyota próbálta meg nyomás alatt tartani Giniel De Villiers jóvoltából. A dél-afrikai versenyző 7 perc 26 másodperccel volt lassabb Desprestől, összetettben azonban még a harmadik helyről várhatja a folytatást.

Csapattársa, Nasser Al-Attiyah nyitotta a vasárnapi szakaszt, miután a bemelegítő szombati részen a legjobb lett – a raliban is mozgolódó katari első hosszú napja egy nyolcadik helyet jelentett. A piscoi célban Attiyah elmondta, hogy valójában nem tudott 100%-osan a versenyre koncentrálni, ugyanis aggódott társa, Mathieu Baumel miatt, aki rosszul érezte magát az autóban.

A Peugeot negyedik tagja, Carlos Sainz keményen küzdött a kilométerekkel - a spanyol matador navigátora szintén betegségre panaszkodott, mindezek mellé társult még egy kis navigációs probléma és lassú defektek. Ezt figyelembe véve a szakaszon elért hatodik idő már nem is tűnik olyan rossznak.

A Peugeot tündököl, a Mini már kevésbé – a három teljesen új autóból kettő igazán nehéz pillanatokat élt át már a Dakar második napján. Bryce Menzies egy hatalmas bukással nullázta le a Minit, aki megúszta komolyabb sérülések nélkül az esetet, de navigátora, Peter Mortensen egy törött bokával lett gazdagabb. A másik Minis, Boris Garafulic egy buggy-s versenytárssal, Yazeed Al-Rajhi-val ütközött össze. A márka közül egyedül Orlando Terranova számára sikerültek nyugisabban a kilométerek – de Villiers és Sainz között az ötödik helyet foglalja be.

A Dakar 2018 állása a második versenynap után:

1

Cyril Despres

Team Peugeot Total

Peugeot

3:21:18

2

Stephane Peterhansel

Team Peugeot Total

Peugeot

+27

3

Giniel de Villiers

Toyota Gazoo Racing South Africa

Toyota

+5:44

4

Sebastien Loeb

Team Peugeot Total

Peugeot

+6:09

5

Nasser Al-Attiyah

Toyota Gazoo Racing South Africa

Toyota

+12:15

6

Orlando Terranova

X-Raid Team

Mini/BMW

+12:50

7

Mikko Hirvonen

X-Raid Team

Mini/BMW

+12:50

8

Carlos Sainz

Team Peugeot Total

Peugeot

+13:12

9

Martin Prokop

MP Sports

Ford

+14:32

10

Bernhard Ten Brinke

Toyota Gazoo Racing South Africa

Toyota

+17:43

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33