l1
l2


 

Visszavágott a Toyota

Január 9.
A Toyota idei második szakaszgyőzelmének örülhetett a Dakar Rally hétfői versenynapját követően Nasser Al-Attiyah jóvoltából. A közel háromszáz kilométeren Stephane Peterhansel másodikként négy perces hátránnyal végzett a katari mögött. A harmadik időt Carlos Sainz autózta, Mikko Hirvonen bajba került, Szalayék borultak.

A Toyota versenyzője, Nasser Al-Attiyah a második szakaszgyőzelmet csípte el a Dakar 2018-as felvonásán. A katari vasárnap még gondokkal küzdött, ugyanis navigátora, Mathieu Baumel rosszullétre panaszkodott a jobbján, de ma már sokkal jobban alakultak a dolgok, így határozottan tudtak dominálni Pisco és San Juan De Marcona között.

A nap nagy vesztese Mikko Hirvonen lett, aki Bryce Menzies és Yazeed Al-Rajhi vasárnapi bukása után a Mini egyetlen gyöngyszeme lett – röpke egy napig. A finn műszaki hiba miatt lelassult, majd kénytelen volt megállni a dűnék között, bízva abban, hogy orvosolni tudja a problémát. A helyzet annyira súlyos, hogy jelen pillanatban versenyben tud maradni a finn, de az élmezőnyt messziről elkerülheti a tetemes hátrány miatt. A kihívás ugyan még eltart egy másfél hétig, de abban biztosak lehetünk, hogy az X-Raid új kétkerekes Minije 2018-ban nem hozta a várt eredményt… A hétfői kilométerek egyébként Nani Roma számára is emlékezetesek maradnak – a spanyol 295 kilométert bukás nélkül megtett, azonban a cél előtt kicsivel kevesebb, mint egy kilométerrel egy látványos esést könyvelhetett el.

A második helyen a 296 kilométeres versenytávon tehát a Peugeot jóvoltából Stephane Peterhansel végzett, aki a négy perces hátrányt sehogy sem tudta kevesebbre faragni Pisco és San Juan De Marcona között. Mögötte harmadikként a csapattárs, Carlos Sainz érkezett, aki két perccel volt lassabb a tizenkétszeres Dakar győztesnél. A vasárnap határozottan domináló harmadik Peugeot, Cyril Despres irányításával most a negyedik időt csípte el, míg Sebastien Loeb ötödikként zárja a dream-team sorát.

Nehéz napon van túl magyar párosunk is, Szalayék baja meggyűlt a harmadik napi penzummal. "Körülbelül húsz kilométerrel a rajt után a fesh-feshben, ebben a liszt finomságú, puha homokban lefulladt az autónk, és attól kezdve se kép, se hang – meg se nyikkant." - mondta Szalay. "Jó néhány órát vesztegeltünk ott, mire az egyik kamionos legénység végre hajlandó volt segíteni, és lerántott a dûnérõl. Beindult a kocsi, és ezután egészen hosszú ideig teljesen jól mentek a dolgaink, de hét kilométerrel a cél elõtt egy kicsit elkavarodtunk, és a helyes út keresése közben leestünk egy dûne tetejérõl. Felborultunk, az autó az oldalán állt meg, és megint elment belõle a töltés, úgyhogy hiába állított talpra valaki, nem tudtunk továbbmenni. Jött egy másik autó, aki húzott egy ideig, de amikor egy magasabb dûnéhez értünk, ott hagyott az aljában. Azután valamikor este tíz óra tájban érkezett egy perui ralis srác, aki elõbb felhúzott minket a dûnére, majd segített megjavítani az áramellátást, úgyhogy beindult az autó és órák múltán végre kiértünk az aszfaltútra, ahol a szervizes fiúk már vártak minket."

A kétkerekesek között Sam Sunderland érkezett be leggyorsabban a célba Kevin Benavides előtt. Összetettben hasonló a felállás – Sunderland 4 perc 38 másodperccel toporog Benavides előtt, míg harmadikként Pablo Quintanilla érkezett, aki csupán fél perccel van elmaradva a második helytől.

A Dakar 2018 állása a harmadik versenynap után:


1

Stephane Peterhansel

Team Peugeot Total

Peugeot

6:34:58

2

Cyril Despres

Team Peugeot Total

Peugeot

+3:11

3

Nasser Al-Attiyah

Toyota Gazoo Racing South Africa

Toyota

+7:43

4

Sebastien Loeb

Team Peugeot Total

Peugeot

+10:11

5

Giniel de Villiers

Toyota Gazoo Racing South Africa

Toyota

+11:23

6

Carlos Sainz

Team Peugeot Total

Peugeot

+14:47

7

Bernhard Ten Brinke

Toyota Gazoo Racing South Africa

Toyota

+31:18

8

Orlando Terranova

X-Raid Team

Mini/BMW

+35:19

9

Martin Prokop

MP Sports

Ford

+38:56

10

Nani Roma

X-Raid Team

Mini/BMW

+42:56

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33