l1
l2


 

Bemutatkozik a gyári R5-ös Hyundai

Január 9.
Jari Huttunen hivatalosan is bemutatkozhatott a Hyundai Motorsport színeiben. A birminghami autoshown nemcsak a fiatal tehetség tűnt fel, hanem a gyári csapat legújabb gyöngyszeme is, az új generációs i20 R5, mellyel Svédországban debütálhat első ízben kiválasztott versenyzőjük.

A Hyundai Motorsport vezetői fejlesztési programja (HMDP) a 2018-as szezonban izgalmas rajtot vett a Birminghamben megrendezett Autosport International Show kiállításon megrendezésre kerülő FIA World Rally Championship (WRC) bemutatkozáson. Az esemény az újonnan megjelenő új generációs i20 R5-öst, valamint Jari Huttunent és Antti Linnaketot, azaz a HMDP legénységét mutatja be.  A finn páros bizonyosan kiválasztott WRC2-es küzdelmeken bizonyíthat – a debütálást Svédországban tervezi a márka.

Az idei WRC2-es küzdelmek várhatóan az egyik leginkább vitatott és szoros eredményeket ígérő bajnokság lesz, nagy neves gyártók és vezetők bevonásával. Többek között ezt bizonyítja a Hyundai belépése is Huttunen társaságában.

Az új generációs i20 R5, amelyet a Sarrazin Motorsport és a Hyundai Motorsport közösen üzemeltet, várhatóan nagyon sok helyen fog mozgolódni idén a WRC2-es rajthoz állásokon kívül. A megjelenés egészen modern vonalakat képvisel - kiemelkedő a HMDP logója az autó elülső, oldalsó és hátsó részén, és magába foglalja a vállalat által létrehozott színpalettát. 2017-ben privát kezekben már bizonyíthatta versenyképességét az i20 R5-ös, idén azonban már a legmagasabb szinten vivhatja ki magának a tiszteletet az autó.

A svéd rali lesz az első kihívás a 23 éves Huttunen számára, miután a tavalyi átfogó értékelés után a HMDP kiválasztotta a feladatra. 2017-ben a finn ralin dominált, a WRC2 győzelmét követően beválasztották a 16 potenciális HMDP-jelöltjei közé. Huttunent végül a szeptemberi új generációs i20 R5-ös lenyűgöző teszt után kiválasztották.

Ezután részt vett a Wales ralin, a Sarrazin Motorsport októberi bemutatkozása részeként, melynek keretében a fiatal finn első ízben tapasztalhatta meg az új generációs i20 R5-öst versenykörülmények között. E szereplés lehetővé tette a csapat és a srácok számára, hogy kezdeti tapasztalatot szerezzenek, mielőtt 2018-ban komolyabban bekezdenek a nagyok között. 

Huttunen elmondta: "Megtiszteltetés számomra, hogy a WRC2-ben a Hyundai Motorsport programjának köszönhetően képviselhetem a márkát ebben a szezonban. A csapatban mindenki nagyon hisz bennem, ezért arra törekszem, hogy az elvárásainak megfelelően minden egyes a futamot a lehető legjobban teljesítsem, amelyen versenyezni fogunk. Lényegében ez egy tanulási görbe lesz, és a lehető legtöbbet szeretném kihozni magamból. Svédországban kezdünk, majd Mexikó következik, ez a két esemény pedig kifejezetten ellentétje egymásnak. A harcok a WRC2-ben komolynak ígérkeznek, de van egy nagyszerű autónk és mellé nagy lendületünk, amit igyekszünk pozitív eredményekre fordítani az első két versenyen.”

Alain Penasse, a Hyundai Motorsport csapatmendzsere hozzátette: "Mindannyian izgatottan várjuk, hogy Jari és Antti végre elrajtoljanak a WRC2-ben, tovább erősítve jelenlétünket a rali világbajnokság közösségében. Úgy gondolom, a HMDP tökéletesen bemutatja azon elkötelezettségünket, hogy felismerjük és segítsük az új versenyző tehetségeket, és Jari személyében szerintem valódi csillaggal rendelkezhetünk. Mindent egybevetve nagy küzdelem ígérkezik Svédországban és Mexikóban, ahol a WRC2-es kategória meghatározó gyártója és vezetője jelen lesz."

Jari Huttunen

Születési idő:

1994. február 28.

Születési hely:

Kiuruvesi, Finnország

 

 

2018.

Hyundai Motorsport versenyzője

2017

Európa Bajnokság – második hely Junior U27-es kategória

 

Rally Finland - WRC2 győztes

2016

ADAC Opel Rallye Cup – Bajnok

2015

Finn rali bajnok, SM3 kategória

 

Rally Star of the Future/Jövő Rally Csilaga díj nyertese

2013

Első raliverseny

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33