l1
l2


 

Loeb is a szakaszgyőztesek között

Január 10.
Sebastien Loeb is feliratkozott a Dakar idei szakaszgyőztesei közé, aki csapattársát, Carlos Sainz-ot előzte meg másfél perccel a negyedik napon, a harmadik időt Stephane Peterhansel autózta, miközben Szalayéknak nehéz döntést kellett hozniuk.

Sebastien Loeb a negyedik versenynapon beállította idei első szakaszgyőzelmét a Dakar ralin. Mögötte másodikként a csapattárs, Carlos Sainz érkezett, míg a harmadik idő is a francia márka ölébe hullott Stephane Peterhansel sikeres autózásával. A Peugeot e kiváló eredményeinek köszönhetően az összetettben is befoglalta a dobogó eddig még ideiglenes fokait – Peterhansel az élen közel hét perccel Loeb előtt, míg Sainz harmadikként követi a srácokat.

A kilencszeres rali világbajnok, Sebastien Loeb számára azért is különösen érdekes ez a szakaszgyőzelem, mert a perui részeken nem feltétlen rendelkezik tapasztalatokkal. Úgy tűnik, ez nem okozott gondot neki, és pályafutása 10. Dakar szakaszgyőzelmének örülhetett kedd este. Egyébként végig nagy harc folyt Loeb és Peterhansel között, szépen ment az adok-kapok, de végül a ralis fenegyerek számára alakult jobban az idő.

Lényegében akadtak szépen történések a Dakaron, de a műszaki hibákat és bukásokat sikeresen elkerülték a Peugeot versenyzői, így összetettben határozottan tudnak dominálni. Ugyan hosszú még a verseny, de jelen pillanatban hármas győzelemre esélyes a márka.

A Dream Team negyedik tagja, Cyril Despres már kevésbé járt sikerrel - a Peugeot felfüggesztés gondjai megállásra és szerelésre kényszerítették, és úgy tűnik, a futamot feladni kényszerül. Hasonlóan katasztrofális a helyzet a már két szakaszgyőzelmet begyűjtő Nasser Al-Attiyah esetében, aki pár kilométerrel Despres esete után kényszerült egyszer megállásra. A katari valójában kétszer pihent meg, több mint 20 percet elveszítve. A Toyotás még versenyben, a negyedik helyről várja a szerdai napot.

Szalayék autójában a harmadik önindító ment tönkre három nap alatt. Ezúttal azonban annyi különbség volt, hogy az előző napi éjszakai műszak miatt utolsóként rajtoltak a szakaszon, vagyis mögöttük már nem jött senki. Úgyhogy amikor az egyetlen, még látótávolságon belül lévő kamion lehúzta őket egy nagy dűnéről és beindult az Opel Crossland, döntést kellett hozniuk. Belemennek egy hosszú, hosszú dűnesorba, kockáztatva, hogy megint kint éjszakáznak a sivatagban, vagy kimennek a műútra a két csekkpont között. Utóbbi mellett döntöttek. 

"A szakasz eleje gyönyörű volt, a rajt után tizenhat kilométert tettünk meg a tengerparton, utána bementünk a dűnék közé, teljesítettünk egy triálos szakaszt, majd megint dűnék következtek és megint triál" - mesélte a 13. Dakarján induló Szalay Balázs. "Beértünk a gigantikusan magas homokhegyek közé, és ott felforrt a víz. Mint kiderült, támadt egy lyuk a tartályon, az nyitva maradt és azon az összes víz távozott, így a túlélő, tartalék vizünket kellett beleöntenünk a tartályba. Már lefelé tartottunk a legmagasabb dűnéről, amikor előttünk feltűnt egy kamion. Megálltam, és azonnal lefulladt az autó, onnantól kezdve pedig megint nem indult el. Pedig ez volt a harmadik vadonatúj önindító, amit a fiúk beletettek. És mégis... Hiába nyomtuk a gombot, semmi sem történt. A kamion segített elindulni, de közben elkezdett lemenni a nap, és el kellett döntenünk, mi legyen. Túl nagy kockázatvállalást jelentett volna, ha egy szál egyedül bemegyünk a dűnék közé a vaksötétben, főleg úgy, hogy senkire sem számíthattunk, egyszerűen azért, mert mögöttünk már nem jött senki. Az egyetlen jó döntés az volt, hogy kijöttünk a pályáról és a tábor felé vettük az irányt."

A Dakar 2018 állása a negyedik versenynap után:
1. Stephane Peterhansel, Peugeot 10:36:07
2. Sebastien Loeb, Peugeot +6:55
3. Carlos Sainz, Peugeot +13:06
4. Nasser Al-Attiyah, Toyota +58:48
5. Bernhard Ten Brinke, Toyota +1:10:24
6. Eugenio Amos, 2WD +1:19:42
7. SK. Al Qassimi, Peugeot +1:21:09
8. Giniel De Villiers, Toyota +1:21:47
9. Martin Prokop, Ford +1:22:44
10. Jakub Przygonski, Mini +:35:30

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33