l1
l2


 

A VB-címért száll harcba a Hyundai

Január 10.
Komoly célokkal vág neki a 2018-as szezonnak a Hyundai Motorsport - a Világbajnokság királykategóriás csapata nem titkolja, hogy a bajnoki címek reményében száll harcba két hét múlva Monte-Carlo-ban. A csapat négy párosban és a továbbfejlesztett i20 WRC-jében bízik.

A Hyundai Motorsport köztudott célja, hogy újra vagy esetleg még jobban bizonyítsa versenyképességét a sorozatban. A terv megvalósításához már rögtön a január 25-ei Monte Carlo rajtját követően hozzá szeretnének kezdeni.

A WRC-k kategóriájában a 2017-es szezon az eddigi legsikeresebb volt a csapat életében, ezt pedig tovább növelnék az ötödik évadjukban, melynek célja a versenyzők és a gyártók bajnokságainak megtámadása.

A Hyundai Motorsport igazán meghatározó alakja volt 2017-nek - négy győzelmet aratott, és mindkét címben szorosan a győzteshez közel a második helyet érte el. A Hyundai i20 Coupe WRC menetelése tehát tovább folytatódik, bízva abban, hogy 2018-ban újból bebizonyítja versenyképességét murván és aszfalton egyaránt.

A Világbajnokság sport- és technikai szabályai nagyrészt változatlanok maradnak az elkövetkező szezonban, mindemellett folyamatosan támogatják a csapatokat és a párosokat, miközben ők nagy csatákban döntik el a szakaszokon a bajnoki pontok sorsát.

Az autó változatlan marad összességében, de apró változások, módosítások természetesen jóvá lettek hagyva, mely tovább növelheti az i20 sikerességét. Már a 2017 is páratlanul izgalmas évnek számított az új generációs WRC-knek köszönhetően, idén azonban még szorosabb versenyt várnak a sorozat szervezői – a Hyundai, a Ford, a Toyota és természetesen a Citroen jóvoltából.

Michel Nandan: "Számunkra a világbajnokság ötödik szezonjában nagy szellemben és még erősebb ambíciókkal indulunk a versenyzők és a gyártók bajnokságaiért. 2017-ben közel kerültünk az első helyhez, de felismertük, hogy a teljesítményünk és a következetességünk miatt elmaradtunk. Célunk, hogy ezt korrigáljuk idén. Nincsenek forradalmi változtatások a szabályozásokra vonatkozóan, így minden csapat a tavalyi alapokra épít. Az idei év kemény lesz, egyértelműen tiszteljük riválisaink tudását és teljesítményét. Ha el akarjuk érni a kitűzött célt, akkor futamról futamra kell bizonyítanunk."

A Hyundai Shell Mobis World Rally Team név alatt várhatóan három i20-ast futtat majd a márka az évre kiírt tizenhárom állomáson. A párosok száma négy, akik közül ketten állandó tagjai lesznek a szezon mezőnyének: Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Dani Sordo/Carlos del Barrio és Hayden Paddon/Seb Marshall.  Mikkelsen és Neuville minden versenyt a 4-es és 5-ös autóval teljesíthet, míg Sordo és Paddon meg fogja osztani a 6-os autót.

Közülük Andreas Mikkelsen ugyan nagy port kavart a szezonközi igazolásával, de Neuville vitathatatlanul az előző év legnagyobb sztárja volt. A belga másodikként végzett Sebastien Ogier mögött, így idén nem is lehet más a célja, mint legyőzni nagy ellenfelét.

Neuville elmondta: "A bajnoki címeket ugyan nem sikerült megszerezni a tavalyi szezonban, de volt okunk az ünneplésre. Szerettünk volna ott lenni a küzdelmekben, nagyrészt sikerült, de ez mégsem volt elég az első helyhez. A négy győzelem és számos más versenyen való versenyképességünk tényleges motiváció számunkra, hogy 2018-ban jobbak legyünk. Úgy érzem, mint csapat, évről évre egyre erősebbé váltunk. Belépve az ötödik évünkbe, úgy érzem, itt az időnk ragyogni, de tudjuk, hogy a többi versenytársunk nem fogja szó nélkül hagyni… Ennek azonban van pozitív oldala is, hiszen ha valami, akkor ez még nagyobb elszántságot ad. Az autó nagyon jó, télen is keményen dolgoztunk azért, hogy amennyire csak lehet fejlesszük az i20-ast."

Mikkelsen a Hyundai Motorsporthoz a 2017-es utolsó három fordulójára csatlakozott, és azonnal pozitív benyomást tett a csapat számára. Spanyolországban tudott az élen állni, míg Walesben közel érezhette magát a dobogóhoz, így abszolút kedves reményeket fűz hozzá a Hyundai 2018-ra.

Mikkelsen: "Ez a pillanat, amire vártam: a Hyundai Motorsport teljes bajnoki kampányának kezdete! Az elmúlt szezon utolsó három fordulója nagyon hasznos volt Andersnek és nekem is, hogy megismerkedjünk a csapattal és a Hyundai i20 Coupe WRC-vel. Jól éreztük magunkat, felkészültünk, és most itt az ideje, hogy támadjunk. Az autó minden felületen gyors, és remélhetőleg jól kijövünk majd vele az évben. A világbajnokság páratlanul jó formában van, sok erős gyártó és versenyzőpáros készen áll a csatára."

Dani Sordo, aki a Hyundai Motorsport csapat tagja 2014 óta, tavaly két pódiumot ért el Korzikán és Portugáliában. A spanyol versenyzővel és újdonsült navigátorával, Carlos del Barrio-val bizonyos kiválasztott futamokon továbbra is számol a csapat, és rögtön az első Montén már bizonyíthatnak is.

Sordo: "Bár nem veszek részt a teljes szezonban, nagyon örülök, hogy ebben a formában is támogathatom Hyundai Motorsportot a gyártói cím elérésében. Természetesen mindent megteszek annak érdekében, hogy a kiválasztott futamokon a legjobb formámat hozzam. Tavaly megmutattuk, hogy amikor minden jól működik, akkor pozitív eredményeket érhetünk el. 2014 óta láthatóan kedvező irányba fejlődött a csapat teljesítménye – szinte hihetetlen, hogy ennyi idő alatt ide eljutottunk. Biztos vagyok benne, hogy a szezonnyitón a tőlem telhető legtöbbet meg fogom tenni."

A nehéz 2017-es szezon Paddon számára pozitív véggel zárult, dobogós eredménnyel fejezte be az évet Ausztráliában. Mivel Sordo a Montén kavar, Paddon számára Svédország lesz az első 2018-as verseny.

Paddon: "A 2018-as szezonban szinte teljesen új fejezettel kezdünk, miután megpróbáltuk feldolgozni tavalyi nehézségeinket. Mindenképpen olyan reményekkel állunk majd a rajtvonalhoz, hogy elérjük azt, amit tudunk, és amire képesek vagyunk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretnék teljesíteni egy egész szezont, de el kell fogadnom a helyzetet, és a lehető legtöbbet kihozni a kapott lehetőségekből. Természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk a csapatnak a gyártók címében, és minden egyes kavicsos versenyen küzdeni fogunk a dobogóért. Svédországot kedvelem egyébként, már alig várom a rajtot."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33