l1
l2


 

Loeb búcsúzott a Dakartól

Január 11.
Felemás napot tudhat magának a Peugeot a Dakar rali ötödik szakaszát követően – Sebastien Loeb keddi tündöklése után kiállásra kényszerült, csapattársa, Stephane Peterhansel azonban hozta a kötelezőt és megnyerte a szelektívet. A francia versenyzőt a Toyota üldözi, hiszen a második idő Ten Brinke, míg a harmadik De Villiers ölébe hullott.

Zaklatott pillanatokat élt ált a kilencszeres rali világbajnok – Sebastien Loeb kedden még Dakar-pályafutásának tízedik szakaszgyőzelmének örülhetett, rá egy napra pedig már utazhat is haza. A helyzet úgy hozta, hogy a francia nem tudta folytatni a kilométereket külső beavatkozás nélkül, elég komolyan beakadt a homokba a 3008 DKR, és csaknem három órát vesztett el, mielőtt végül segítséget kapott. Ez azonban mégsem jelentett happy end-et, hiszen navigátora, Daniel Elena hátsó lábszár sérüléssel bajlódott, így fájdalmai és a lehető leghamarabbi orvosi vizsgálatok miatt végül a feladás mellett döntött a páros.

A WRC legenda tehát búcsúzott az idei Dakartól, de társai egyelőre még határozottan küzdenek a dűnékkel. Stephane Peterhansel szinte szárnyalt ma is, és teper tizennegyedik Dakar győzelméért. Összetettben már fél órával áll Carlos Sainz előtt, aki szintén egy kicsit nyugodtabban érezheti magát az előző napokhoz képest, hiszen a harmadik helyen a Toyotás Ten Brinke közel háromnegyed órával érkezik a spanyol matador mögött.

A nap folyamán egyébként Sainz-nak is meggyűlt a baja a dűnékkel - beragadt, értékes perceket bennhagyott San Juan De Marcona és Arequipa között.

A kiesők sora azonban nem áll meg Sebastien Loeb-nél. Magyar versenyzőnk, Szalay Balázs először műszaki gondokkal küzdött, de végül egy kamionos segítség után több ellenőrzőpontot kihagyva a szervezők úgy döntöttek, nem folytathatja a küzdelmeket.

A Toyota részéről főként a gumiabroncsok megválasztása, illetve a nyomás eltalálása jelentett komoly fejtörést. A laposabb abroncsokkal elég nehéz a homokban közlekedni, így a két gyengébb nyomással rendelkező gumit Al-Attiyah és Baumel megpróbálták nagyobb nyomáson használni. Ez sem bizonyult végül a legjobb döntésnek, és rengeteg időt veszítettek – de még versenyben vannak.

A Dakar 2018 állása az ötödik versenynap után:

1

Stephane Peterhansel

 

Peugeot

13:27:26

2

Carlos Sainz

 

Peugeot

+31:16

3

Bernhard Ten Brinke

 

Toyota

+1:15:16

4

Nasser Al-Attiyah

 

Toyota

+1:23:21

5

Giniel de Villiers

 

Toyota

+1:34:34

6

SK Al Qassimi

 

Peugeot

+1:46:48

7

Eugenio Amos

 

2WD

+2:01:57

8

Jakub Przygonski

 

Mini/BMW

+2:16:43

9

Martin Prokop

 

Ford

+2:17:27

10

Patrick Sireyjol

 

Buggy

+2:58:22

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33