l1
l2


 

Sainz élre állt a Dakaron

Január 14.
A pihenőnap után is maradt a Peugeot fölény a Dakaron - ami azonban tovább csökken, Stephane Peterhansel műszaki gondjait követően Carlos Sainz ragadta magához a vezetést a hetedik, maratoni szakaszt követően. Összetettben a matadort több mint egy órával lemaradva követi Nasser Al-Attiyah, míg harmadikként Peterhansel érkezik.

A pénteki pihenőnapot követően szombaton La Paz és Uyuni között teljesítették a kilométereket a még versenyben maradt párosok, motorosok, quadosok. Kezdésnek egy 300 kilométeres laza etap volt betervezve, majd ezt követően egy 425-ös távon harcolhattak meg az időkért. Sainz egészen határozottan volt képes dominálni a maratoni szakaszon – a csütörtöki szakaszgyőzelem után begyűjtötte idei második legjobb idejét, mellyel csapattársa műszaki gondjai miatt összetettben is sikeresen az élre tudott ugrani a 3008DKR-rel.

Peterhansel 27 perces előnnyel rajtolhatott még el La Paz-ból, azonban egy kisebb sziklát szerencsétlenségére eltalált a Peugeot-tal, mely során súlyos bal hátsó felfüggesztési problémákkal találta szembe magát. Segítségére egyébként csapattársa, Cyril Despres volt, akivel közösen képesek voltak orvosolni a helyzetet olyan szinten, hogy Peterhansel folytatni tudja a kilométereket, és elérhesse Uyuni-t. Részben kedvező az eset, hiszen folytatni tudja a harcot, a felfüggesztéssel azonban több, mint másfél órát bukott a tizenháromszoros Dakar győztes.

Szakaszidők tekintetében egyébként Giniel De Villiers tűnt még ki, aki Sainz mögött másodikként volt képes elérni a célvonalat. Harmadikként pedig az az Al-Attiyah érkezik, aki összetettben befurakodott a két oroszlán, Sainz és Peterhansel közé.

"Nagyon hosszú és nehéz napon vagyunk túl, mely bőven tartogatott számunkra technikás offroad részeket.” – mondta el Sainz. „A túlélésre kellett törekedni. Próbálunk a problémamentességre törekedni, de minden nap akadhatnak meglepetések.”

A Dakar 2018-as résztvevőinek már a szombat sem volt egyszerű, vasárnap azonban még nagyobb kihívással néznek szembe Uyuni és Tupiza között. Az összekötő táv ugyan csak 87 kilométer, de a versenytáv pontosan 498 kilométert jelent.

A Dakar 2018 állása a hetedik versenynap után:
1.Carlos Sainz, Peugeot  21:41:38
2.Nasser Al-Attiyah, Toyota +1:11:29
3.Stephane Peterhansel, Peugeot +1:20:46
4.Giniel De Villiers, Toyota +1:20:54
5.Bernhard Ten Brinke, Toyota +1:25:04
6.Jakub Przygonski, Mini/BMW +2:19:02
7.Martin Prokop, Ford +2:22:39
8.SK Al Qassimi, Peugeot +2:41:26
9.Peter Van Merksteijn, Toyota +4:23:35
10.Lucio Alvarez, Toyota +5:14:16              

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33