l1
l2


 

Peterhansel felzárkózott Sainz mögé

Január 17.
Stephane Peterhansel a Dakar rali tizedik szakaszában tovább növelte a Peugeot dominanciáját. A francia versenyző nyolc percet adott Salta és Belen között a Toyota versenyzőjének, Giniel De Villiers-nek. A harmadik időt Carlos Sainz érte el, akinek összetettbeli előnye ugyan csökkent egy incidens következtében, de még mindig meggyőző előnnyel áll az élen.

Stephane Peterhansel harmadik szakaszgyőzelmét autózta a Dakar keddi, tizedik szakaszán. A hétfői kényszerpihenőt követően a túlélők Salta és Belen között bizonyíthattak egy 373-as versenytávon. A rajtot követően az első ellenőrző ponton Peterhansel mellett közel azonos idővel érkezett még a Toyota versenyzője, Nasser Al-Attiyah. A terepviszonyok alakulásával azonban egyre jobban letisztázódtak a pozíciók, és a két Dakar-menő közül végül a tizennegyedik elsőségére hajtó francia jött ki kedvezőbben a csatából.

Carlos Sainz számára nem feltétlen alakultak kedvezően az elmúlt napok a Dakaron. Még a La Paz-Uyuni közötti részen egy quadossal, Kees Koolen-nel került összetűzésbe. A quados versenyző talán 20-as sebességgel mehetett a terepen, miközben a Peugeot jóval komolyabb tempót diktált, és eltalálta a motort. Koolen szerint már meg sem élhette volna a holnapot, ha egy jó 20 centivel arrébb találja el őt az autó. Szerencsére az esetet megúszta, de nem fogja szó nélkül hagyni, perrel fenyegetőzik. Tovább fokozza a helyzetet az a tény, hogy állítólagosan a Peugeot bocsánatkérést sem intézett felé.

Az összetettben tehát a spanyol egyelőre esélyesa győzelemre egy ötven perccel, míg közvetlen mögötte másodikként a csapattárs, Stephane Peterhansel érkezik. A harmadik helyen Nasser Al-Attiyah toporog, aki egy bő húsz perccel van elmaradva francia versenytársától. Negyedikként Bernhard Ten Brinke, míg ötödikként Giniel De Villiers várhatja a szerdai 280-as távot Belen-Fiambala és Chilecito között.

A Dakar 2018 állása a tizedik versenynap után:
1. Carlos Sainz Peugeot, 32:10:53
2. Stephane Peterhansel, Peugeot +50:35
3. Nasser Al-Attiyah, Toyota +1:12:46
4. Bernhard Ten Brinke, Toyota +1:22:15
5. Giniel De Villiers, Toyota +1:22:48
6. Jakub Przygonski, Mini/BMW +2:29:11
7. SK. Al Qassimi, Peugeot +2:51:46
8. Martin Prokop, Ford +4:18:21
9. P. Van Merksteijn, Toyota +5:33:14
10. Sebastian Halpern, Toyota +7:40:39

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33