l1
l2


 

Sainz célegyenesben, Ten Brinke szakaszgyőztes

Január 18.
Bernhard Ten Brinke személyében újabb név került fel a Dakar idei szakaszgyőztesei közé. A Toyota versenyzője négy perccel volt gyorsabb Belen és Chilecito között Cyril Despres-nél. A harmadik időt Carlos Sainz szerezte meg, aki a korábban megállapított tíz perces büntetését is elfeledheti, így összetettben újból egy órára nőtt az előnye Stephane Peterhansel előtt.

A Peugeot dominanciája mellett a Dakar rali tizenegyedik napjának keretében a Toyota is képes volt növelni szakaszgyőzelmeinek a számát. A Belen és Chilecito közötti 280 kilométeres szelektív legkitartóbb és egyben leggyorsabb versenyzője az a Bernhard Ten Brinke lett, aki élete második Dakaros szakaszelsőségét könyvelhette el. A holland versenyző legközelebbi riválisának ezúttal Cyril Despres bizonyult, aki négy perccel volt lassabb.

A Peugeot versenyzőjét a csapattársak nyomasztották – a harmadik időt Carlos Sainz, míg a negyediket Stephane Peterhansel zsebelte be. Ők ketten egyébként még mindig az élmezőny meghatározó tagjai, a spanyol az első, míg a tizennegyedik elsőségére hajtó Peterhansel egyelőre a második helyet foglalja el összetettben.

Ten Brinke számára szerdán a szakaszgyőzelem okozott örömöt, míg Sainz és Peterhansel napját különlegesnek mondható izgalmak alakították. A spanyol a szakasz elején percekkel képes volt társa előtt dominálni, ám a végére leengedett, és nem kevesebb, mint tíz másodperc volt csupán a különbség közöttük.

Sainz első ízben az összetett élén 50 perces előnnyel állt, ám a korábbi La Paz – Uyuni szakaszon felmerült quados esetet a Dakar illetékesei felülvizsgálták, és a spanyoltól végül visszavonták a büntetést, így újból egy órára nőtt az előnye. Az eset lényege az volt, hogy a szakértők a személyes vélemények meghallgatását követően kielemezték az autó telemetriáját, mely szerint nagy ütés nem érte az autót, sőt, egy erős fékezést követően hirtelen irányváltás történt a Peugeot 3008DKR-rel. Ez pedig azt mutatja, hogy Sainz kikerülte a quadost, nem pedig kiütötte.

A Minis srácok egészen háttérbe szorultak az idei felvonáson. Ezt a tényt Mikko Hirvonen már majdnem megcáfolta, hiszen a második és a harmadik időmérő ponton a leggyorsabbként száguldott át, de végül megállni és szerelni kényszerült.

A Dakar 2018 állása a tizenegyedik versenynap után:
1. Carlos Sainz, Peugeot 36:26:27
2. Stephane Peterhansel, Peugeot +1:00:45
3. Nasser Al-Attiyah, Toyota +1:14:02
4. Bernhard Ten Brinke, Toyota +1:17:35
5. Giniel De Villiers, Toyota +1:30:05
6. Jakub Przygonski, Mini/BMW +2:44:18
7. SK Al Qassimi, Peugeot +3:16:19

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33