l1
l2


 

Sainz nyerte az idei Dakar Rallyt

Január 21.
Élete második győzelmét ünnepelhette Carlos Sainz az idei Dakaron, a Peugeot versenyzőjét két Toyota követte - Nasser Al-Attiyah a másodiként ért célba, míg a dobogó legalsó fokát Giniel De Villiers szerezte meg. A motorosoknál Matthias Walkner, a quaodosknál Ignacio Casale míg a kamionosoknál Eduard Nikolaev lett 2018 legjobbja.

A Peugeot nem véletlenül nevezte el álom csapatnak azt a bandát, melybe Sebastien Loeb, Stephane Peterhansel, Carlos Sainz és Cyril Despres tartozik. A kiválóságok közül mindig volt valaki, aki képes volt dominálni a szelektíveken – összetettben pedig hozták a tervet. Kettős győzelem ugyan nem született Stephane Peterhansel ütközése miatt, de a matador rali legenda, Carlos Sainz győzelembe hajszolta a 3008 DKR-t, mely eredménnyel a spanyol élete második Dakar elsőségének is örülhetett egyben.

Sainz számára egyébként egészen jól alakult a letudott több ezer kilométer – egy komoly incidens ugyan beárnyékolta napjait, de a Dakar szervezői felülvizsgálták a quados esetet, és végül még a büntetést is eltörölték a spanyol neve mellől, így szinte tökéletesre veheti az elmúlt két hetet. Az idei megmérettetés 120 kilométeres, záró szakaszán ugyan csak egy kilencedik időt csípett el, de még ez is bőven elég volt ahhoz, hogy biztos előnnyel álljon fel a dobogó legmagasabb fokára - 43 perccel volt gyorsabb a másodikként célba érő Nasser Al-Attiyah előtt.

A szombati cordobai részen egyébként Nasser Al-Attiyah egy harmadik időt autózott össze, mely a biztos második pozícióját tovább erősítette. A szelektívet Giniel De Villiers zárta az élen, aki összetettben elcsípte a dobogó harmadik fokát. Negyedikként Stephane Peterhansel érkezett, aki egy fával való ütközés miatt veszítette el a Peugeot kettős győzelmének lehetőségét.

Az X-Raid Mini legkiemelkedőbb pilótája Jakub Przygonski lett, aki egy ötödik hellyel gyarapította a márka Dakaros dicsőségfalát.

A 2018-as Dakar rali végeredménye:
1.Carlos Sainz, Peugeot, 49:16:18
2.Nasser Al-Attiyah, Toyota, +43:40
3.Giniel De Villiers, Toyota, +1:16:41
4.Stephane Peterhansel, Peugeot +1:25:29
5.Jakub Przygonski, Mini/BMW +2:45:24
6.SK. Al Qassimi, Peugeot +4:20:58
7.Martin Prokop, Ford +7:20:49
8.P. Van Merksteijn, Toyota +7:41:28
9.Sebastian Halpern, Toyota +9:08:10
10.Lucio Alvarez, Toyota +9:18:46

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33