l1
l2


 

Győzelemmel alaponá meg a szezont a Hyundai Monacóban

Január 22.
Újabb izgalmas VB szezon elé tekintünk, hiszen szinte valamennyi gyári csapat eséllyel pályázhat a bajnoki címre. A Hyundainál egyértelmű cél az első hely megszerzése, melyhez az első lépést Monacoban tehet meg, melyben Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen és Dani Sordo lesz segítségükre.

A Hyundai Motorsport megerősített és reményteli felállásban már ötödik szezonját kezdi meg a Rali Világbajnokságban a január 25-én kezdődő Monte-Carlo ralin. Az alzenaui központú csapat nem titkolt célja, hogy a drasztikus szabályozásokat hozó 2017-es szezon összetettbeli második helye után idén minden kategóriában elhódítsa az első helyet. Az évadra tervezett tizenhárom állomás közül elsőként a Monte-Carlo van terítéken, mint szezonnyitó esemény, ahol természetesen rögtön szeretnének szép eredménnyel kezdeni.

A Hyundai Motorsport egészen határozott ambíciókat mutatott be a versenyzők és a gyártók bajnoki címének tekintetében, 2017-ben. A menet nem volt egyszerű, és idén talán még nehezebb feladat lesz, hiszen hasonló céllal vág neki 2018-nak a címvédő M-Sport, a második szezonjába lépő Toyota, és az új csapatfőnököt felavató Citroen Racing. Egytől egyig mindegyik márka szeretne első lenni. A csapat 2018-as fenevadja - a többszörös futamgyőztes Hyundai i20 Coupe WRC felfrissített specifikációja – hivatalosan is debütált a többi csapat WRC-je mellett a múlt héten Birminghamben, a nemzetközi autoshow keretében.

TRIPLA FENYEGETÉS A KONKURENCIÁNAK
A Hyundai Shell Mobis World Rally Team három párossal képviseli a Hyundai Motorsportot a szezonnyitó Monte-Carlo ralin. Andreas Mikkelsen és Anders Jaeger a 4-es autóval fog megküzdeni a tizenhét gyorsaságival, Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul az 5-ös rajtszámmal szeretnének az élen mozgolódni, míg Dani Sordo és Carlos del Barrio a 6-os autóval rajtolnak el.

Neuville emlékezetesen vezette a Monte-Carlo-t tizenkét hónappal ezelőtt, szemet gyönyörködtető teljesítményt mutatott be egészen a tizenharmadik szakaszig, ahol egy defekt majd egy futómű sérülés vetett véget a győzelmi esélyeknek. Mindent mégsem hagyott veszi a belga – a powerstage öt pontját azért bezsebelte.

KIPRÓBÁLT FEJLESZTÉS
A 2018-as specifikációjú Hyundai i20 Coupe WRC télen alapos fejlesztési programon esett át. Három napos tesztet tartottak Nizza városától északra, Franciaországban december közepén, majd három napot újból beiktattak a menetrendbe év elejével Gap közelében. A csapat ezután egy bizonyos időre Spanyolországba utazott, hogy más terepen is bevethessék az i20-ast. Az autó fejlesztői mindent megtettek annak érdekében, hogy a versenyzők találkozhassanak azokkal a körülményekkel, melyek a Montét jellemezhetik– nedves, száraz aszfalttal, hóval és jéggel.

Michel Nandan a csapatvezető elmondta: "Felkészülve várjuk a szezont, amelyben új célokat szeretnénk megvalósítani a bajnokságra vonatkozóan. A Hyundai i20 Coupe WRC teljesítménye az elmúlt szezon utolsó fordulójában, Ausztráliában szerzett győzelemmel jó kiindulópontot jelentett a téli fejlődéshez. Az autó és a srácok Franciaországban és Spanyolországban lettek próbára téve az elmúlt hónapban egy egészen hét napig tartó tesztelésen, mely kilométerek során megpróbáltuk reprodukálni a Monte-n tapasztalt feltételeket. A szezonnyitó szépsége maga a kiszámíthatatlanság, ezért mindenre megpróbáltunk felkészülni. Az elmúlt héten az Autosport nemzetközi show-ja bemutatta a bajnokság gyári csapatait, amely tökéletesen tükrözi a VB közösségi szellemét is egyben. Tudjuk, hogy riválisaink félelmetesek és könyörtelenek lesznek, ezért mindig a toppon kell lennünk, ha tényleg nyerni akarunk."

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
A norvég páros tavaly már bemutatkozott ugyan a csapat színeiben, de idén a Monte lesz számukra a nagy menet, hiszen ezzel megkezdik első teljes szezonjukat a Hyundai társaságában. A 2017-es év utolsó három fordulójában lenyűgöző debütálással mutatkoztak be, mely során Spanyolországban és Ausztráliában is hosszabb-rövidebb ideig képesek voltak az első helyen állni, végül pedig negyedik helyen végeztek a Wales Rally GB-n.

Mikkelsen: "Csodálatos érzés, hogy a Hyundai Motorsporttal kezdhetem a szezont. Az elmúlt év egy kicsit frusztráló volt, ezért várakozással tekintek már az idei szezonra is, ahol rengeteg futam és bajnoki harc ígérkezik. A Monte természetesen hihetetlenül nehéz kihívás, ahol mindenféle körülményekkel találkozhatunk, beleértve az éjszakai vezetést, ahol a fekete jég bárkit megtréfálhat. Segítségemre Anders lesz továbbra is, akivel már alig várjuk az idei küzdelmeket."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
A Belga páros, Neuville és Gilsoul 51 másodperccel vezettek tavalyi Monte-Carlo-ban, mielőtt egy balszerencsés eset miatt az SS13-ason kiállásra kényszerültek. Remélik, hogy az elmúlt évad tapasztalatait felhasználva a bajnokságban jobb eredményt érhetnek majd el, mint amilyet 2016-ban és 2017-ben sikerült mutatniuk - kezdve a következő hétvégétől.

Neuville: "Lázasan készülünk az új szezonra, új ambíciókkal és nagyobb határozottsággal. A birminghami esemény mindannyiunkra pozitív hatással volt, így teljes mértékben készen állunk a támadásra. Monte-Carlo egy nagyon különleges esemény, amelyen még a legkisebb hiba is végzetes lehet. Tavaly jól kezdtünk itt, határozottan tudtunk állni az élen egészen az utolsó előtti napig, ahol egy kis hiba frusztráló módon keresztbe húzta a számításainkat. Egyébként erről szól Monte; egy kemény kihívás az év megkezdéséhez."

Dani Sordo/Carlos Del Barrio (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
A spanyol páros az előzetes tervek szerint idén hét futamot fog teljesíteni a harmadik i20-asban, melyek közül a Montén egyet már ki is húzhatnak a listáról. Sordo egyébként tavaly a legügyesebb versenyzője volt a csapatnak, összetettben a negyedik helyet csípte el. Idén nem tagadja, szeretne legalább egy pozícióval előrébb végezni.

Sordo: "Örömmel tölt el, hogy a Hyundai Motorsport ötödik megkezdett szezonjában Monte-Carlo-ban bizonyíthatok. Kifejlesztettünk egy erős munkakapcsolatot, és bár ez az év csak hét eseményt jelent a számomra, ezeken megpróbálom a lehető legjobbat kihozni magamból. Carlos személyében új navigátorom van, ezért lesz néhány olyan terület, amelyet frissíteni kell, de optimisták vagyunk, és pozitív eredményt szeretnénk hozni a szezonnyitón."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33