l1
l2


 

Címvédésre készül a Ford

Január 24.
A címvédő M-Sport Ford készen áll arra, hogy felfedje lapjait az évad első megmérettetésén. Malcolm Wilson Monte-Carloban három versenyzőjére számíthat - a bajnok, Sebastien Ogier mellett ott lesz Elfyn Evans míg a franciáktól egy másik versenyző is érkezik Bryan Bouffier személyében a felfrissített Fiestába.

Megújult felállással érkezik az M-Sport csapata a Rally VB idei szezonnyitójára. A Monte-Carlo ralin a bajnok, Sebastien Ogier megmaradt Wilson bácsinak, a DMack-tól átigazoló Elfyn Evans és az idei szezonban egyelőre két futamot teljesítő Bryan Bouffier érkezik a csapat színeiben a monacói rajthoz.

A banda két átfogó tesztet végzett a januári rajtra - egy fejlesztési tesztet letudtak még a tavalyi év végén, majd az elmúlt héten egy még célzottabb, a beállításokra nagyobb hangsúlyt fektető kilométerek következtek.

RALLYE MONTE-CARLO - AZ IKONIKUS KIHÍVÁS
Nincs is annál nagyobb elismerés, mint egy győzelem Monte-Carlo-ban. Ez minden, amit a versenyzőpárosok és csapatok el akarnak elérni, és amiért mindenki mindent meg fog tenni ezen a héten.
A rali világbajnokság egyik legfontosabb eseménye, mellyel a szezon megkezdődik és magában rejti a végső kihívást is - a változó hegyvidéki időjárás, amely kiszámíthatatlan körülmények között megmutatja, hogy a srácok egyetlen szakaszon belül találkozhatnak hóval, jéggel és száraz aszfalttal. A gumiválasztás gyakran kulcsfontosságú, és a párosoknak a győzelemhez a legjobb kombinációt kell megtalálniuk - és gyakran a legjobb kompromisszumot.

Az M-Sportnak nem kevesebb, mint 22 tagja csak azért lesz felelős az első futam hétvégéjén, hogy felmérje az időjárás és az utak nyújtotta körülményeket. Ebben az évben a kihívás mértéke megduplázódik, mivel az egyik közkedvelt gyorsasági nem a megszokott irányban lesz teljesítve - Sisteron, fordítva, sötétben.

MALCOLM WILSON – A CSAPATVEZETŐ
Az M-Sport történelmében a legsikeresebb szezont követően a csapatvezető, Malcolm Wilson határozott szándéka, hogy a csapat ebben az évben is ugyanolyan elánnal folytassa a pontokért való harcokat. A banda elkötelezett a bajnoki címek megvédése mellett, és továbbra is biztos abban, hogy a verseny keményebb lesz, mint valaha.

Malcolm Wilson: "A tavalyi év számunkra a legsikeresebb volt az elért eredményeknek köszönhetően, és ez az, amit szeretnénk folytatni 2018-ban. A kemény munka nem állt meg, és mindenki éjt-nappallá téve dolgozik annak érdekében, hogy megvédjük a címünket.

Két átfogó tesztet tudtunk le és a csapat tagjai között úgy vettem észre, hogy eltökéltségünk erősebb, mint valaha. A szabályok azért lekorlátoznak mindenkit, és így a megszabott határokon belül kell a legjobbnak lennünk. Bármelyik csapat képes lehet idén a győzelemre, és arra számítok, hogy a verseny szorosabb lesz, mint valaha. nehéz megjósolni, mi lesz Monte-Carlo-ban, de pontosan ettől fantasztikus ez a sport.

Sebastien, Elfyn és Bryan három nagyon kompetens és intelligens versenyző, akik képesek a Monte-Carlo győzelemre és dobogós helyek biztosítására. Meglátjuk majd, mit hoz a szezonnnyitó, kíváncsian várjuk!"

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA – AZ ÖTSZÖRÖS VILÁGBAJNOK PÁROS
Sebastien Ogier és Julien Ingrassia 2018-ban is azért szállnak harcba, hogy legyőzzék a versenytársakat - ők az uralkodó világbajnokok és 2014 óta a Monte-Carlo ralik győztesei is egyben. Nehéz, kihívásokkal teli esemény, de a francia duó a legnagyobb esélyekkel rajtol el.

Nyolc rajthoz állás van mögöttük, melyből hatszor legyőzhetetlenek voltak – 2009-ben az IRC-ben értek el sikereket, míg 2014 óta a világbajnokság keretében aratnak Monacoban.

Rajthoz állások száma: 8
Világbajnoki rajthoz állások száma: 6
Legjobb eredmény: 1. (2017, 2016, 2015, 2014 és 2009)
Világbajnoki legjobb eredmény: 1. (2017, 2016, 2015 és 2014)

Sebastien Ogier: "Az új szezont egy olyan eseménnyel kezdjük, amely számomra egy igazi élményt jelent – ez a Monte-Carlo rali. Hazai futamként mindig is a legjobb eredményeket és a kihívások teljesítését tartottam szem előtt, és ez most sem lesz másképpen.

Tavaly elkezdődött valami nagyszerű dolog, és 2018-ban ezt folytatni szeretnénk. Keményen kell dolgoznunk, hiszen egy kihívásokkal teli futamon vehetünk részt a hétvégén. Minden csapatnak van egy győztes autója és egy győztes párosa, így mindenki eséllyel indul, szóval nagy küzdelem ígérkezik Úgy érzem, a felkészülés megfelelő volt. Próbáltunk extrém körülmények között autózni, hiszen a jég, a hó és a száraz aszfalt is feltűnhet akár egy szakaszon belül is, így mindenre figyelnünk kellett. Ez persze sohasem könnyű, ha többfelé kell koncentrálnunk, de ha nyerni szeretnénk, akkor mindent meg kell tenni annak érdekében.

Az év legnagyobb kihívása szerintem a Sisteron gyorsasági lesz, fordítva, sötétben. Nagyon komoly szakasz lesz, de hát ez a Monte!

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT - A WALESI GYŐZTES PÁROS
Miután a tavalyi Wales Ralin, hazai pályán győzelmet arattak, Elfyn Evans és Daniel Barritt még éhesebbek a sikerre, és talán 2018-ban még több elsőségnek örülhetnek. A páros négy alkalommal találkozott a Monte-Carlo ralival, így egészen kedvező mennyiségű tudást gyűjthettek össze, és nem utolsó sorban többször is ígéretes sebességet mutattak a kihívásokkal teli terepen.
Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 6. (2017)

Elfyn Evans: "A Monte-Carlo rali az egyik olyan esemény, amelyre minden versenyző várakozással tekint. Mindig azt mondtam, hogy a világ legjobb aszfaltos útjai itt vannak, de az év ezen időszakában a feltételek igazi kihívást jelentenek. Ahhoz, hogy jól teljesíts, tényleg mindennek passzolnia kell.

Két napig teszteltünk vegyes körülmények között. Az útviszonyok folyamatosan változtak, ami nagyszerű volt abban a tekintetben, hogy kapjunk egy kis ízelítőt, mire számíthatunk a Monte hétvégéjén.

Összességében azt mondanám, hogy két nagyon jó tesztünk volt, és elég jól felkészültünk - határozottan készen állunk arra, hogy elkezdjük a szezont. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy jó szezonkezdéssel vágjunk neki 2018-nak.

BRYAN BOUFFIER ÉS JEROME DEGOUT - A TAPASZTALAT ÉS A TUDÁS FÉNYÉBEN
Az M-Sport Ford World Rally csapatához csatlakozva Bryan Bouffier széles körű tudása még tovább fejlődhet a királykategóriában. A rangos esemény korábbi győztese, a francia tudja, hogy mire van szüksége a sikerhez, és szinte a legnagyobb tapasztalattal rendelkezik a gyorsan változó útviszonyok tekintetében.

Bouffier számára ez lesz az első alkalom, hogy új generációs WRC volánja mögött bizonyítson. Az elmúlt héten egy igazi beszoktatáson vehetett részt – honfitársa, Seb Ogier mellé a tesztnapon beülhetett a jobb1-be, és átélhette az új generációs WRC nyújtotta teljesítményt.

Rajthoz állások száma: 8
Világbajnoki rajthoz állások száma: 6
Legjobb eredmény: 1. (2011)
Világbajnoki legjobb eredmény: 2. (2014)

Bryan Bouffier: "A Monte-Carlo rali az egyik kedvenc eseményem, és hatalmas öröm, hogy az új generációs raliautók egyikével állhatok rajthoz – ráadásul pont a címvédő csapattal és márkával. Nagyon sok tapasztalatom van a futamra vonatkozóan, ami részben nagy segítség, de nem szabad elfelejteni, hogy ez az esemény soha sem könnyű a változó körülményei miatt.

Kulcsfontosságú a gumiabroncsok precíz kiválasztása, meg kell találni a tökéletes egyensúlyt a keverékek világában.

Mivel francia esemény, így teljesen otthon érzem magam, és főként emiatt vagyok motiváltabb és izgatottabb. Nagyon nem szeretnék rástresszelni a dolgokra, élvezni szeretném a vezetést és célba érni. Csodálatos lenne, ha a csapatot pár konstruktőri ponthoz hozzá tudnám segíteni.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33