l1
l2


+

 

Elvárás a dobogó a Hyundai-nál Svédországban

Február 11.
Három királykategóriás és egy WRC2-es autóval érkezik a világbajnokság második állomására a Hyundai Motorsport. A svéd ralin Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen és Hayden Paddon WRC-je mellett Jari Huttunen debütálhat az R5-ösök kategóriájában február 15-18. között.

Bizakodva készülődik a világbajnokság második állomására a Hyundai Motorsport csapata. Az évkezdés nem feltétlen a tervek szerint alakult a csapatnál, így még nagyobb lendülettel szeretnének bizonyítani az évad egyetlen teljes egészében havas megmérettetésén február 15-18. között. A Monte-Carlo ralin mindhárom Hyundai i20-as bajba került, és végül csupán egy ötödik helynek örülhettek, mint legjobb pozíció. A csapat igyekszik a kezdésen javítani, és szeretnének nagyobb sikereket elérni Svédországban.

A dobogóért három páros száll küzdelembe a Hyundai Shell Mobis World Rally Team neve alatt – Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger a 4-es, Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul az 5-ös, míg Hayden Paddon/Seb Marshall a 6-os autót kapta meg. Dani Sordo pihenését tölti ezúttal, de a Red Bull TV szakkommentátoraként ott lesz Svédországban, helyén Hayden Paddon ejti meg idei bemutatkozását.

AZ IRÁNYMUTATÓ PÓDIUM
A Hyundai két párosa is megfordult már dobogón a skandináv hidegben – Neuville és Paddon egyaránt végzett már a legjobb három között 2015-ben és 2016-ban. Korábbi csapatával Mikkelsen sem maradt ki a jóból - az érzést pedig mindhárom páros szeretné idén újból átélni.

Andreas Mikkelsen a csapatból az, aki leginkább otthon érezheti magát a futamot – a 19 gyorsasági szakasszal megtervezett svéd rali Norvégia határa mentén kapott útvonalakat, illetve a szomszédokhoz is pár kilométer erejéig átlép a mezőny.

A tesztek során senki sem maradt ki a sorból – mindhárom versenyzőpáros lehetőséget kapott az autózásra Svédország Kall városa mellett január 30. és február 1. között.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: "A Monte-Carlo rali csalódását magunk mögött hagyva hatékonyan szeretnénk elkezdeni a 2018-as szezont Svédországban. A szezon első állomása a kiszámíthatatlan körülményeiről volt híres, most azonban teljesen más hozzáállást megkövetelő svéd rali következik a havas, fagyos szakaszaival. Tudjuk jól, kemény munka nélkül nincs siker, és ez Svédországra is igaz, hiszen komoly felkészülést igényel a világbajnokság második állomása is. Andreas számára ez egy különleges esemény lesz, hiszen Norvégia érintésével félig-meddig hazai futamnak érezheti. Thierry és Hayden már az előző években végzett dobogón Svédországban, így biztos vagyok benne, hogy erős csapattal állunk rajthoz. Felkészültünk, várjuk a szakaszokat!"

FIATAL TEHETSÉG A HYUNDAI SZÍNEIBEN A WRC2-ESEK KÖZÖTT
A tavalyi év projektjeként indult el a Hyundai Motorsport tehetségkutató programja, ahol a kijelölt versenyzők közül bizonyos feladatok sikeres teljesítése után Jari Huttunen lett a szerencsés kiválasztott. A birminghami autoshow keretében ugyan már bemutatkozott a finn versenyző és navigátora, Antti Linnaketo, azonban a versenykörülmények közötti debütálásukra a svéd rali keretében kerül sor. Az autó természetesen egy Hyundai i20 R5-ös lesz, mellyel a WRC2-esek között bizonyíthat a páros. A HMDP Svédország után Mexikóban is szerencsét próbál, ami igen komoly váltás lesz a tavaly még EB-n szereplő Huttunen-nek.

A finn egyébként nem sokkal a rajt előtt teszteli majd az R5-öst – a csapat február 11-12-őt jelölte ki Huttunen számára, mint felkészülési kilométerek teljesítésének időpontját.

Nandan hozzátette: "Ez egy izgalmas pillanat a HMDP számára, hiszen Jari és Antti első ízben áll rajthoz a WRC2-esek mezőnyében. Szorosan együttműködünk velük tavaly szeptember óta, hogy a lehető legjobban felkészítsük őket. Svédország szerintem jó első versenynek, hiszen kedvelik a körülményeket, így magabiztosabbak lehetnek a hóban, mindazok ellenére, hogy a WRC2-ben rendkívül kemény versenyre van kilátás. Bízunk benne, hogy problémamentes hétvégét tudnak le a srácok egy határozott célbaérkezéssel."

Andreas Mikkelsen/ Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Mikkelsen második helyezést ért el a 2014-ben Svédországban, míg 2015-ben a harmadik helynek örülhetett
  • A norvég páros négyszer mutatkozott a Hyundai színeiben, és minden állomáson legalább egy szakaszgyőzelmet behúzott a csapatnak

Mikkelsen: „"A svéd rali rendkívül különleges esemény számomra, hiszen a határ menti utakat érintve Norvégiában kicsit otthon érezhetem magam. Itt különösen sok támogatást kapok a rajongóktól, a barátoktól és a családomtól. Ez egy gyönyörű futam, és az egyetlen, amit a hó és a jég egy az egyben jellemez a hozzá tökéletesen illeszkedő gumikkal. A szöges abroncsokkal megdöbbentő tapadást érhetünk el, és a hófalak külön pluszt adhatnak a látványhoz, melyek az előrejelzések szerint a versenyhétvégére is megmaradnak a szakaszokon."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A 2017-es eseményen Thierry Neuville kiesése pillanatáig határozottan uralta a mezőnyt
  • A belga páros 2015-ben a második helyet csípte el, mely a mai napig a legjobb svéd eredményük

Neuville: "Tavaly egészen eredményes tempót sikerült diktálnunk egészen a kiesés pillanatáig, mely sajnos az utolsó előtti napon történt meg. Idén a győzelem lesz a cél, de egy határozott eredményt mindenképpen szeretnénk megszerezni. Svédország valóban egyedülálló esemény; az egyetlen, ahol igazi szöges gumiabroncsokkal versenyezhetünk a rajttól a célig. A nézők kívülről, mi belülről élvezzük a hóban mutatható szinte hihetetlen tempót. Szeretnénk egy jót autózni, egy számunkra kedvező eredménnyel.”
Hayden Paddon/Seb Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A tavalyi ausztrál harmadik hely után Svédország lesz az első futama a párosnak
  • Két éve Paddon a dobogó középső fokát szerezte meg

Paddon: "Alig várom, hogy elkezdjük a 2018-as szezont. Nagyon hosszú idő telt el az ausztrál futam óta. Bízom benne, hogy Svédország egy új kezdet a számunkra. Jó emlékeim vannak, hiszen két évvel ezelőtt a dobogón fejeztem be, és jó lenne most is egy hasonló élménnyel gazdagodni. A teszt során örültem annak, hogy ismét beülhetek az autóba. Szeretjük a téli körülményeket, így remélem, egy határozott pozícióval tudjuk elkezdeni az évünket.”

Jari Huttunen/Antti Linnaketo (#34 Hyundai i20 R5)

  • A HMDP csapat első WRC2-es rajthozállása
  • A finn páros autóját a Sarrazin Motorsport készíti fel

Huttunen: "Alig várom, hogy elrajtoljunk Svédországban, egy olyan környezetben, ahol jól érezzük magunkat. Alzenauban a Hyundai Motorsport csapatával szorosan együttműködünk amióta kiválasztottak a feladatra, és egy két napos teszteléssel hangolódhatunk a rally-hétre. Svédországban lehetőséget kapunk arra, hogy mindazt, amit eddig megtanultunk, a gyakorlatba átültessük. 2018 egy tanulási szezon a számunkra, de a hóban egy határozott szezonkezdésben bízunk, és építünk minden olyan eseményre, amelyen részt veszünk ebben az évben. Célunk a problémamentes hétvége lesz elsősorban, de egy bíztató eredmény is előtérbe kerülhet a körülmények miatt.”

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33