l1
l2


+

 

Visszatérhet a Safari Rally a VB-re

Február 19.
De nem csak a legendás afrikai ország szeretne visszakerülni a naptárba, Kanada is azon dolgozik, hogy 40 év után ismét vendégül láthassák a világbajnoki mezőnyt.


Fotó: MotorsportKenya.com

Továbbra is töretlennek tekinthető a Rally Világbajnokság népszerűsége, hiszen a világ országai egymásnak adják a kilincset az FIA-nál, hogy bejelentkezzenek a szövetségnél vendéglátóként. Idén Törökországnak sikerült megszereznie egy helyet, miközben Chile is egyre komolyabb terveket szövöget. Most újabb két egzotikus helyszín neve bukkant fel, Kenya és Kanada, a két ország közti egyetlen közös momentum, hogy ne először lennének VB futam rendezők. És akkor ott van még Japán, az ő terveikről egyelőre keveset hallani, de a Toyotával a hátuk mögött jó eséllyel pályáznak a visszatérésre.

A két ország közül egyelőre Kenya tart sokkal előrébb, hiszen a kenyai kormány egy igazán borsos összeget ajánlott fel az esemény megrendezésére, így a szervezők lendülete még nagyobb erőre kapott. A terv megvalósítására 2020-ra látnak reális esélyt, addig pedig szépen dolgoznak a háttérben egy sikeres kandidáló futam lebonyolításán. Az afrikaiak mellé azért az amerikaiak is bejelentkeztek – számukra 2022 lenne a cél.

A kenyai elnök, Uhuru Kenyatta és a szomszédos ország, Uganda sem tartózkodik a ralis társadalomtól – sőt, most már hivatalosan is azon dolgoznak együttes erővel, hogy a rali krémjét visszacsábítsák Afrikába. A Safari Rally régi sikereire alapozva a kenyai kormány 1,8 millió font támogatást ajánlott fel a szervezőknek.

Nem titok, hogy a finanszírozás első részét már a közeljövőben tervezendő projektben felhasználnák, hiszen egy tökéletes kandidáló futammal szeretnék felhívni magukra a figyelmet a kenyaiak. Természetesen a fennmaradó részt már a világbajnokság előkészületeibe és szervezéseibe tennék bele.
A kenyai sporttitkár, Hassan Wario elmondta: „Hamarosan tartunk egy gyűlést az FIA-val közösen, ahol célunk egy 2020-as Safari rali lesz.”

Jean Todt, az FIA elnöke szintén régóta támogatja a világbajnokság Afrikába való visszatérését, és 2015-ben Kenyatta elnökkel már konzultáltak egy lehetséges visszatérésről. Az esettől természetesen nem marad távol Oliver Ciesla, a VB Promótere sem: "Elismerjük a Safari Rally hosszú és büszke történelmét a Rali Világbajnokság történelmében, és azt, hogy a rendezvény különleges helyet foglal el a kenyai lakosság szívében. Értékeljük az ország részéről érkező szenvedélyes magatartást, és figyelembe vesszük azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az ország kormánya és a Kenyai Motorsport Szövetség belefektet a Világbajnokság Afrikába való visszatérésének projektjébe. Elkötelezettek vagyunk, hogy a világbajnokság visszatérjen az afrikai kontinensre. Továbbra is szorosan együttműködünk a kormánnyal és a szövetséggel azzal a céllal, hogy a Safari Rallyt visszavegyük a VB naptárába."

A Safari Rally 2002 óta nem szerepel a világbajnokság menetrendjében, de a rendezvényt az ország továbbra is szívén viselte. Ezt követően az FIA Afrikai Bajnokságának részeként folytatta életét, illetve az utolsó három évben a kenyai bajnokság helyszíneként szolgált. A már megszűnt, ám aktív éveiben az egyik legnépszerűbb IRC bajnokságát is vendégül látta kétszer – 2007-ben és 2009-ben. Ha 2020-ban a rali krémje ellátogathat Afrikába, akkor előzetes tervek szerint egy három napos eseményként lenne megrendezve, mely tizenként gyorsaságit tartalmazna.

Míg Kenya a világbajnokságra való visszatérésnek 2020-at célozza meg, addig az utoljára VB futamot 1979-ben rendező Kanada a 2022-es visszatérésben reménykedik. A kanadai tervek ugyan még nagyon korai fázisban vannak, de elsőre egy havas megmérettetést javasolnak az illetékesek. Az alapötletet a Svéd Rally utóbbi éveiben tapasztalt enyhe időjárása adta. Két évvel ezelőtt, amikor a svéd rali küzdött krónikus hó és jéghiánnyal, akkor Kanada egyike volt azon országoknak, akik esetlegesen leválthatták volna a skandinávokat. Irónia az egészben, hogy pont olyankor merülne fel egy téli futam cseréje, miután Svédország tündökölt, mint "Winter Wonderland”.

Keith Morison, a Kanadai Rally Egyesület alapító igazgatója elmondta: "2011-ben kezdtük el ezt a lehetőséget tovább gondolni. A közelmúltban a dolgok kezdtek összejönni, és úgy gondoljuk, hogy ez a megfelelő idő, hogy valódi erőfeszítéseket tegyünk ennek az ötletnek a megvalósítására. Tudjuk jól, hogy egy világbajnoki futamnak valamennyi helyszínen szüksége van kormányzati támogatásra, valamint néhány erős vállalati partnerség kialakítására, hogy életképes legyen. A következő évek számunkra ezekről a felkutatásokról és egyeztetésekről fognak szólni."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33