l1
l2


+

 

Mexikóban is az élre tör a Hyundai

Március 5.
A győzelem reményében és három autóval utazik a tengerentúlra a Hyundai Motorsport. Elsősorban Thierry Neuville és Andreas Mikkelsen van kiéhezve a dobogó legfelső fokára, míg a pár hetes szünet után Dani Sordo visszatér, aki szintén egy jó helyezésben bízva rajtol el Guanajuato városából csütörtök délután.

A Hyundai Motorsport célja, hogy továbbra is élvezhesse előnyét a gyártók ranglistáján. A csapat minden tekintetben bajnoki célokkal kezdte meg a 2018-as szezont, és két forduló után a versenyzői, navigátori és konstruktőri táblán is a legelőkelőbb pozíciót foglalja el. Március második hétvégéjén kemény küzdelem vár az egyesületre, amikor is a harmadik futamra kerül sor a tizenhárom állomásos sorozat keretében.

A szezon első teljes kavicsos versenyeként a mexikói futam éles ellentétben áll a bajnokság két megnyitó körével szemben. A földrajzi elhelyezkedésből kifolyólag nagy tengerszint feletti magasságot és jellemzően forró napokat élnek át a résztvevők, az esemény pedig gyakran nemcsak a versenyzőpárosokat, hanem az autókat is keményen megviseli a magasabb helyeken tapasztalt vékonyabb levegőréteg miatt.

Új magasságok elérése
A Hyundai Motorsport ismét három párost állít rajthoz - Andreas Mikkelsen a 4-es, a bajnokság élén álló Thierry Neuville az 5-ös, míg a spanyol Dani Sordo egy rövidke szünet után a 6-os autóval szólhat bele a mexikói küzdelem alakulásába.

Mind a három Hyundai Shell Mobis World Rally csapat legénysége a szabályoknak megfelelően Európában készült az eseményre - a Hyundai i20 Coupe WRC-t a spanyolországi Girona közelében lévő utakon hangolták rá a tengerentúli feltételekre. A csapat számára egyébként egészen kedvezően alakultak az eddigi mexikói szereplések – a debütáló évben, 2014-ben itt szerezték meg az első dobogót, míg az elmúlt szezonokban is bőven ünnepelhettek a csapat résztvevői a legjobb háromban.

Michel Nandan csapatvezető elmondta: "Örömmel vettük a Svédországban bemutatott láthatóan sokkal versenyképesebb teljesítményünket, amelynek eredményei jobban reprezentálják azt, amit tudunk. Csak vessünk egy pillantást a konstruktőri táblára, ahol látható, hogy az élen állunk jelen pillanatban, de tudjuk jól, szoros a helyzet, és minden pillanat számít a versenyhétvégén. Mexikó egy másik lehetőség lesz, ezért reális elvárásokkal kell megoldanunk a versenynapokat. Thierry elsőként lesz az úton a versenyzői bajnokság pozíciójának eredményeképpen, mely tényt és az ezzel járó plusz feladatot el kell fogadnunk, ami a szakaszok megtisztítását jelenti majd. Ez a játék része. Összességében abban reménykedünk, hogy képesek leszünk megvédeni előnyünket a bajnokságban, és újabb erős eredményt tudunk felmutatni."

Újabb hangsúly a finneken a HMDP keretében

Jari Huttunen és Antti Linnaketo A Hyundai Motorsport fejlesztési programjának (HMDP) legénysége Mexikóban, a szezon második WRC2 futamán fog rajthoz állni, miután Svédországban egy erős eredménnyel mutatkoztak be. Az i20 R5-össel a páros két szakaszgyőzelemnek is örülhetett a trükkös norvég és svéd állomáson, végül pedig egy kategória hatodik helynek örülhettek.

Nandan hozzátette: "Csapatunkban mindenkit lenyűgözött Jari és Antti Svédországban mutatott teljesítménye. A srácok köztudott célja, hogy tanulási élmény legyen az első teljes WRC2-es kampány. Jó tempót és következetességet mutattak, és rendszeresen küzdöttek az első három szakaszidőért. Mexikó felajánl számukra egy értékes murvás tanulási hétvégét. Kíváncsian várjuk, hogy kavicson mit mutatnak majd a srácok."

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Svédország harmadik helyezett párosa
  • Legjobb mexikói eredmény egy összetettbeli harmadik hely 2015-ben

Mikkelsen: "A mexikói futam egy olyan esemény, amelyet eddig összesen háromszor teljesíthettem. Egy gyönyörű rali olyan szakaszokkal, amelynek részei keveset változnak az évek előrehaladtával, így jól ismerjük őket. Mindig is egy nyári esemény volt, ezért különös figyelmet kell fordítanunk a fékekre. Természetesen ez is egy kemény futam, ami azt jelenti, hogy nagyon könnyű hibázni. Jellemzően az élmezőny résztvevői közül mindenki takarítja az utat, és a szakaszokat szokatlan magasságban tartják, a motorban teljesítménycsökkenés lesz, és ezért a vezetési stíluson is csekély változtatás szükséges. Miután a dobogót csíptük el Svédországban, ezért most készen állunk arra, hogy újból erős eredményért küzdjünk."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • 2018-as első győzelmét Svédországban gyűjtötte be a belga páros - összességében pedig a hetedik elsőségük a Hyundai színeiben
  • Bajnokság éllovasai, takarítóként kezdenek Mexikóban

Neuville: "Svédországban begyűjtött fantasztikus elsőségünk után most Mexikó következik, így a motivációnk és az elvárásunk nem lehet, csak hasonló. Mexikó egy szép esemény, amelyhez jó emlékekeim fűződnek. 2013-ban itt ünnepeltem először a legjobb háromban, majd egy évvel később a Hyundai színeiben szintén az élmezőnyben végeztem, mely a csapat számára jelentette akkor az első dobogót. A futam egy nyugodt légkört eredményez, és általában a kilométerek is valahogy nyugodtabbak a versenyzők számára. A megszokotthoz képest idén kicsit korábban érkezünk Mexikóba, hogy tökéletesen alkalmazkodni tudjunk az időeltolódáshoz. Ez az év első eseménye a magasabb hőmérséklet - és a szokatlan magasság világában, ami egyedülálló és élvezetes kihívást jelent."

Dani Sordo/Carlos Del Barrio (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A spanyol páros idei második eseménye
  • Két top 5-ös eredmény a Hyundai Motorsport támogatásával, beleértve a 2016-os dobogóközeli befejezést is

Sordo: "Örömmel láttam, hogy a csapat megszerezte Svédországban az idei első győzelmét, így még nagyobb lelkesedéssel ülök be az autóba Mexikóban. Mindig is élveztem a mexikói szakaszokon való autózást, melyeket sok szenvedélyes rajongó vesz birtokba a hétvégéken, akik eszméletlenül hálásak és lelkesen támogatnak minket. Az úttakarítás nagy különbséget jelenthet az első és a mögötte érkezők között. Remélem, sikerül egy olyan pozícióban végezni, mellyel segíthetjük a csapatot a gyártók bajnokságában."

Jari Huttunen/ Antti Linnaketo (#32 Hyundai i20 R5)

  • Hatodik a WRC2-ben Svédországban, két szakaszgyőzelemmel
  • Kimagasló eredménnyel debütált a finn páros a csapat színeiben

Huttunen: „Összességében elégedett voltam a svédországi eredménnyel, és teljesen megfogott a Hyundai i20 R5 teljesítménye. Voltak olyan területek, ahol éreztük, hogy javulnunk kell, de sok pozitív tapasztalatra is szert tehettünk. Mexikó új élmény lesz, és mivel még soha nem versenyeztem ott, így nem lesz könnyű feladat. Ez az állomás másfajta tanulási élményeket adhat. Természetesen szeretnénk jó ütemben teljesíteni, de tudjuk, hogy a WRC2 mezőny kemény lesz. Pár nap teszteltünk Európában, hogy a lehető legjobban felkészítsük magunkat és az autót a Mexikóban várható feltételekre.”

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33