l1
l2


+

 

Újra Loeb-bel támad a Citroen

Március 6.
A fagyos Svédország után egy olyan kellemes hőmérsékletű helyszín következik a világbajnokság harmadik futamaként, ahol tavaly először ünnepelhetett a Citroen csapata a legújabb fejlesztéssel a dobogón. A franciák idén is bíznak a jó eredményben, hiszen az állandó versenytárs, Kris Meeke mellé ezúttal a kilencszeres bajnok, Sebastien Loeb érkezik.

Megújult felállással kezdik meg a franciák a világbajnokság harmadik állomásának kilométereit. Március 8-án a rajtvonalnál Kris Meeke és Paul Nagle mellett egy olyan kiválóság mozgolódhat, mint Sebastien Loeb, aki kilencszeres világbajnokként kóstol bele újból a ralis körökbe. Segítségére továbbra is az a Daniel Elena lesz, aki még a terepraliban is kitartott társa mellett.

EGY TAPASZTALT PÁROS A CITROEN C3 WRC-BEN
Ugyan tapasztalt páros kerül a Citroen Racing egyesületének másik autójába, de valójában teszten kívül még nem mérte össze tudását a jelenlegi nagyokkal Sebastien Loeb és társa, Daniel Elena a Citroen legújabb C3-as fejlesztésével. Külön érdekesség lesz a duó számára Mexikó, hiszen nemcsak a vetélytársak jelentenek majd komoly kihívásokat - a nagy tengerszint feletti magasságok és a magas hőmérséklet együttes hatásai az autókat olyan plusz feszültségekkel terhelik, amelyeket máshol nem tapasztalhatnak. A szabályok szerint tiltottak az Európán kívüli tesztelések, így esetlegesen csak hasonló körülményeket fedezhetnek fel a rákészülések során, ugyanolyanokat semmiképpen. Lényegében mindezen nehézségek ellenére a Citroen Total Abu Dhabi WRT pozitívan tekint a hétvégére, hiszen tizenhárom rajthoz állásból hét alkalommal győzni tudtak a tengerentúlon. Tavaly Kris Meeke és Paul Nagle parádés első hellyel fejezte be a mexikói futamot, míg Sebastien Loeb és Daniel Elena pontosan hatszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára (2006, 2007, 2008, 2010, 2011 és 2012).

Kris Meeke teljesítménye Monte-Carloban egy negyedik helyet eredményezett, Svédországban nem tudta befejezni a kilométereket, Mexikóra pedig lelkesen készülődik a tavalyi évben elért idők fényében. Az utolsó pár méteren ugyan majdnem odaveszett – a nézők autói között szlalomozott – azonban előnye elég volt ahhoz, hogy ez a malőr beleférjen a cél előtt - a dobogó legfelső foka így nem került veszélybe. A páros tehát tisztában van azzal, hogy a soron következő hétvégén versenyképesek lehetnek, és határozottan arra törekednek, hogy megerősítsék a csapat sikeres szezonkezdetét.

A helyzet kicsit más lesz Sebastien Loeb számára, hiszen a három fordulós rali program első eseményét tudhatja le (idén láthatjuk még a bajnokot a Tour de Corse-on és a Rally de Catalunya-n). A francia versenyző teljes szezont utoljára 2012-ben teljesített. 2015-ben a Monte-Carlo ralin kicsit visszazökkent a raliba, idén pedig pontosan kettővel több lehetősége lesz, mint három évvel ezelőtt volt. Elsődleges tervek szerint a legújabb generációs WRC-vel való ismerkedéssel fog telni a hétvége, de nem lenne meglepő, ha egy kedvező eredménnyel ünnepelhetné mexikói szereplését.

KULCSFONTOSSÁGÚ A GUMIVÁLASZTÁS
A mexikói utak híresek a változatosságról és a kiaknázható lehetőségeiről, hogy a csapatok tényleg megmutathassák erejüket. A finom felső réteg homokos kavicsot tartalmaz, amelyet a mezőny elején szereplő párosok takarítanak le, ezért fontos, hogy az első napon egy viszonylag határozott időeredménnyel végezzenek azok, akik győzelemben reménykednek. A gumiabroncsok megválasztása jelentősen befolyásolhatja az eredményt. A defektek elkerülése a cél, és ha valaki beletalál a megfelelő keverékbe, akkor egyenes út nyílik ha nem is a győzelem, de a dobogós helyek felé.

Pierre Budar, a Citroen Racing csapatvezetője: "Az lesz a cél, hogy folytathassuk azt, amit Svédországban elkezdtünk. Nagyon jól ismerjük a rali sajátosságait, és tavaly itt voltunk képesek először győzelmet ünnepelni. Jól tudjuk, hogy a szezon első murvás állomása következik, és nemcsak emiatt lesz érdekes a hétvége – meghatározó tényező a magasság, ami teljesen összekavarhatja a dolgokat. Kris 2017-es elsősége jó előjele az idei felvonásnak, aki mellé ezúttal a tehetségét már bizonyító Sebastien Loeb érkezik Daniel Elena társaságában. Úgy gondolom, két nagyszerű párosunk áll fel a rajthoz csütörtökön, így abszolút bizakodva várjuk a hétvégi versenykilométereket."

Kris Meeke: "Mexikó egy kicsit olyan, mint Spanyolország, és az egyik olyan murvás futam, ahol tavaly nagyon versenyképesek tudtunk lenni. Az elmúlt egy évben további fejlesztéseket hajtottunk végre a C3 WRC-ben, ezért nagyon remélem, hogy az élmezőnyben mozgolódhatunk. Tavaly sok versenytársam a magasságban tapasztalható negatívumokkal küzdött meg, és pontosan emiatt idén sokkal jobban felkészülnek a teljesítménycsökkenésekre. A Mexikó rali minden bizonnyal egy olyan esemény, amelyet szeretek: mivel az autók teljes ereje nem áll rendelkezésre, a lehető legtisztábban kell vezetni. A legutóbbi tesztekkel elégedett voltam. Összességében várom a hétvégét, és ha pénteken sikerül egy erős pozíciót megcsípni, akkor a szombat és vasárnap egy fokkal könnyebb lehet."

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 1. (2017)

Sebastien Loeb: "Ez az a futam, amit mindig is szerettem, így nagy reményeket fűzök hozzá. Szerintem élvezni fogom a mexikói szakaszokat a C3 WRC-ben, mely autót nagyon izgalmas vezetni. Őszinte leszek - ugyanazok a bizonytalanságok vannak bennem, mint mindenki másban: remélem, hogy többé-kevésbé lépést tudok majd tartani a srácokkal, de egyébként fogalmam sincs, hova várhatjuk magunkat, ezért izgatottan tekintünk a hétvégére. Nem szabad elfeledni, hogy ez egy világbajnokság, ahol mindenki keményen megküzd minden tizedért. Mindenesetre elégedett vagyok a teszteléssel. Két nap alatt közel ötszá kilométert tettem meg az autóval. Kiegyensúlyozottnak érzem autót, szerintem sokat fejlődött a C3-as tavalyhoz képest. Minden lehetőséget megpróbáltam megragadni, éppen ezért eltöltöttem egy kis időt egy DS3 WRC-ben, hogy visszanyerjem az érzést és a reflexeket, amik a ralihoz elengedhetetlenek, és néztem néhány belső felvételt is a korábbi futamokról. Utánanéztem – számomra 28%-ban lesz új a mexikói futam, míg a srácoknak 4%-ban. Ez egyébként pozitív, így bizakodva remélem a legjobbakat.  A fennmaradó 72%-os emlékfoszlányaim ugyan már régiek, szóval muszáj voltam felvételeket nézni, hogy frissebbnek érezzem a mexikói tapasztalatokat. Pénteken tizenegyedikként rajtolok, ami ilyen körülmények között kifejezetten előnyt jelent."

Rajthoz állások száma: 8
Legjobb eredmény: 1. (2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33