l1
l2


+

 

Ogier negyedszer nyert Mexikóban

Március 11.
A világbajnoki címvédő Sebastien Ogier sikerével zárult az idei Mexikó Rally, mögötte Dani Sordó szerezte meg a második helyet, míg a futam tavalyi győztese, Kris Meeke ezúttal a harmadik helyen zárt. A nagy visszatérő Sebastien Loeb az ötödik helyen érkezett célba, a WRC2-ben Pontus Tidemand diadalmaskodott.

Nem fulladt unalomba a Mexikó Rally befejező napja sem, pedig a vasárnap mindössze három gyorsasági szakasszal zárult a szezon első murvás állomása. A hajrá izgalmairól elsősorban Kris Meeke és Dani Sordo voltak hivatottak gondoskodni, a Citroen és Hyundai reménységét mindössze 10 másodperc választotta el egymástól a második és a harmadik helyen a befejező nap reggelén.

Vasárnap reggel az előny Kris Meeke-nél volt, azonban a Citroen pilótájának sorsa hamar megpecsételődött azáltal, hogy lecsúszott az útról, be az árokba az autó oldalán landolva, ahonnan csak a nézők segítségével jutott vissza az útra. Az apró kaland csaknem egy percébe, ezáltal a második helyébe került. Dani Sordo így rendkívül kényelmes előnnyel, a második helyen vágott neki a futam hajrájának, amit ha nem is gondmentesen, de sikerrel őrzött meg a célig.

Mindeközben az élen Sebastien Ogier egykedvűen rótta a kilométereket és magabiztosan utazott pályafutása 42. és szezonbeli második futamgyőzelme felé. Ogier simán vette a vasárnapi akadályokat, melyben a Fiesta is társa volt így három év szünet után Mexikóban is visszatért a csúcsra. Ráadásul nem is akárhogy, Ogier odatette magát a Power Stage-en is, egyedül az Ogier Svédországban bemutatott taktikáját adoptáló Ott Tanak bizonyult nála gyorsabbnak az extra pontokat adó szakaszon, így a 4 plusz pontnak és futamgyőzelmének köszönhetően visszavette az első helyet a bajnokságban is, így hazája VB futamra, a soron következő Korzika Rallyra már éllovasként érkezik.

"Fantasztikus érzés! Mexikó mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben, azt hiszem, hetedszer állhatok itt dobogóra és negyedik győzelmemet szereztem itt meg." - mondta Ogier. "Minden évben csodálatosan érzem magam, nagyon szeretek itt versenyezni. Nagyon nehéz verseny volt, nem volt könnyű a második helyről rajtolni, de nagyon jól dolgoztunk ezen a hétvégén, egy pillanatig sem adtuk fel és az autó is fantasztikus volt. Úgy érzem tavaly óta sokat javultuk murván, jó érzéssel folytatjuk a szezont. Európában egy kicsit más lesz, ez egy különleges verseny, de bízom benne, hogy nem csak itt érzem majd az előrelépést."

Dani Sordo számára az utolsó pillanatig nagy volt a hőség az autóban, és nem csak az időjárás miatt. A spanyol pilóta ugyanis a Power Stage-en alaposan magára ijesztett, ugyanis beszedett egy defektet, azonban a szerencse ezúttal az ő oldalán állt és előnyéből meg tudott még őrizni 15 másodpercet a célvonalig így övé lett a második hely. „Nagyon örülök a második helynek, mert ez egy nagyon kemény hétvége volt.” - értékelt röviden Sordo. „Ezeken a pályákon bármikor össze tudsz szedni egy defektet, bárhol lefordulhat egy kövön az abroncs, de szerencsém volt és most olcsón megúsztuk."

"Összességében örülnünk kell a harmadik helynek, csak most még nehéz feldolgozni a történteket" - mondta kissé bosszankodva Meeke. "Sajnos ma nem sikerült elvégeznünk a feladatunkat, elkövettünk pár apró hibát, de itt vagyunk a dobogón újra, úgyhogy van mivel vigasztalódnunk."

Andreas Mikkelsen számára nem úgy alakultak a dolgok, ahogy a norvég fiú szerette volna, bár a Mexikó Rally igazából eddig sem nagyon feküdt neki. Idén nyolcadik alkalommal állt rajthoz Közép Amerikában, ebből mindössze kétszer sikerült célba érnie, volt mikor egy hétvégén háromszor borult fel. Egyszer a 19. helyen, 2015-ben viszont a dobogó harmadik helyén zárta a versenyt. Ennek fényében már nem is olyan rossz eredmény a most megszerzett negyedik hely, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy Thierry Neuville-t is és a kilencszeres világbajnoki Sebastien Loeb-öt is meg tudta előzni.

A verseny egyik legnagyobb kérdésére nehéz egyértelmű választ adni, miszerint miképp sikerült Sebastien Loeb visszatérése a sorozatba. A megszerzett ötödik talán hely nem tükrözi a valós képet, hiszen a verseny nagyobbik részében Loeb a győzelemért tudott harcolni, vezette is az összetettet, ami annak fényében különösen dicséretes, hogy mennyi időt töltött távol, illetve hogy először versenyzett a C3-vel, ami egészen más világ, mint a DS3 WRC volt. "Nagyon jó érzés egy ilyen versenyen visszatérni, mint amilyen a Mexikó Rally!" - mondta Loeb a célban. "Nagyon jó volt vezetni az autót, örömben és némi bánatban is volt részünk: boldogok voltunk, amikor vezettük a versenyt, bánkódtunk, amikor cseréltük a kereket, de összeségében elégedett vagyunk, izgatottan várjuk Korzikát."

Amilyen izgalmas volt a nagyok harca a dobogóért, olyannyira fulladt unalomba a WRC2 élmezőnyének csatája. Itt az első hely sorsa gyakorlatilag már az első kilométereken eldőlt, a címvédő Pontus Tidemand már péntek délben csaknem kétperces előnnyel állt az élen, a befejező napnak pedig hat és félperces előnnyel vágott neki. Így nem jelentett különösebb gondot behozni a Skodát a célba, így futamgyőzelemmel kárpótolta magát azért, hogy hazájában jobbnak bizonyult nála egy japán pilóta. A második helyet a brit Gus Greensith szerezte meg, a dobogó harmadik fokára Heller Pedro állhatott fel.

A Rally Gunajuato Mexico végeredménye (nem hivatalos):
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC 3:53:58.0
2. Dani Sordo/Carlos del Barrio, Hyundai i20 Coupe WRC +1:13.6
3. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen C3 WRC +1:29.2
4. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +1:48.4
5. Sebastien Loeb/Daniel Elena, Citroen C3 WRC +2:34.6
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +5:03.0
7. Pontus Tidemand/Jonas Andersson, Skoda Fabia R5 +10:34.7
8. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +15:47.1
9. Gus Greensmith/Craig Parry, Ford Fiesta R5 +17:19.3
10. Pedro Heller/Pablo Olmos, Ford Fiesta R5 +24:28.1...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33