l1
l2


+

 

Nem szerencse kérdése a Citroen javuló formája

Március 19.
Joggal bizakodnak a Citroennél abban, hogy az idei év más lesz mint a tavalyi volt, Mexikóban sorozatban másodszor is dobogóra álltak és Monacóban is csak épphogy lecsúsztak róla. Ráadásul a folytatás hazai pályán következhet, ahol Sebastien Loeb újra a csapat segítségére lesz.

Aktív pályafutása során megszerzett hat győzelemmel a háta mögött érkezett a kilencszeres világbajnok az új generációs WRC-k mezőnyébe a sorozat idei harmadik, közép-amerikai állomására. Egészen pontosan 2006, 2007, 2008, 2010, 2011 és 2012 jelentett elsőséget a mexikói futam Sebastien Loeb számára. A francia kiválóság utoljára hat éve teljesített teljes évadot a világbajnokság keretében, idén pedig három futamot tűzött ki számára a Citroen Racing, melynek első állomása a Mexikó rali volt.

Loeb igazán profi módon mutatkozott be a fiatalok között. Felvette a kesztyűt, pár kilométeren ráhangolódott a mexikói eseményre, majd határozottan vezette az összetettbeli táblát. Daniel Elena segítségével példás párost alkottak mindazok ellenére, hogy utoljára 2015-ben mozgolódtak együtt Monte-Carlo-ban a világbajnokság résztvevői között. Pénteken reggel, illetve délelőtt tehát az ismerkedés zajlott a Citroen C3 WRC-vel, a délután azonban már az összetettbeli második helyen zárta a francia-monacoi páros a versenynapot – mindösszesen hét másodperccel voltak elmaradva az élen álló Hyundai-os Dani Sordo mögött. A Citroen elemzői számítottak ugyan egy Loeb-meglepetésre, de azért ilyen bemutatkozó eredményre ők sem mertek volna 100%-osan fogadni. A duó szombaton megrázta magát, és nem kevesebb, mint három szakaszon keresztül képes volt az élen állni a mezőnyben. A tizennegyedik szakaszon egy defekt azonban keresztbe húzta a sikeres visszatérést. Az incidens miatt az összetettbeli ötödik helyre csúsztak vissza, az új generációs debütálás azonban mindezek ellenére páratlanul sikerült, hiszen pár versenyzői pont mellé azért a Citroen-nek sikerült annyi pontot hoznia a Loeb-Elena párosnak, hogy teljesítményüknek köszönhetően a hazainak számító korzikai állomást a konstruktőri tábla második helyéről várhatja a márka.

A csapat minden futamon résztvevő duója, Kris Meeke és Paul Nagle a tavalyi győzelmet ugyan nem tudta megismételni, de egy dobogós helynek azért örülhettek a britek. Az élen egy alkalommal ők is toporogtak, de végül egy sikertelen gumiválasztás hátrébb küldte őket, majd az összetettbeli harmadik helynek örülhettek a célban. A szombat kifejezetten hozzásegítette Meeke-t a dobogóhoz, hiszen három szakaszgyőzelemmel zárkózhatott fel a közeli élmezőnyhöz. A pódium legalsó fokára való felállást a vasárnap délelőtt döntötte el, amikor is a C3-assal az út szélére kerültek, majd a nézők közbeavatkozásának köszönhetően folytathatták a kilométereket.

A CITROEN RACING CSAPATFŐNÖKE, PIERRE BUDAR GONDOLATAI A MEXIKÓI ESEMÉNYRŐL

Hogyan értékelné az évad első murvás megmérettetését?
"Nos, Kris harmadik helyezése nyilvánvalóan pozitív a pontok szempontjából, mert ez azt jelenti, hogy a versenyzői táblán feljebb léphet. Kitartásának köszönhetően a szezon második dobogóját ünnepelhettük, ami azt sugallja, hogy helyes irányban haladunk a fejlesztésekkel, és egyben azt is jelenti, hogy a konstruktőri táblán a második helyről várhatjuk a folytatást. Miután a mexikói verseny második napján határozottan tudtak versenyzőink dominálni, titkon sikerben reménykedtünk, de a körülményeket figyelembe véve a végeredménnyel sem lehetünk elégedetlenek."

Az elégedettség másik forrása Sebastien Loeb és Daniel Elena méltóságteljes teljesítménye.

"Igen, pontosan így! Nagyon jól tudjuk, milyen tehetséges ez a páros, bár ennyire korán azért még mi sem reméltünk tőlük ilyen dominanciát. A futam közepén több szakaszon keresztül egyszerűen bevehetetlenek voltak. Ebből kifolyólag nagyon megérdemeltek volna egy dobogós végeredményt. A defekt elsősorban abból adódott, hogy gyakorlatban számukra ismeretlenek voltak a gumiabroncsok és a hozzá tartozó ismeretek – kemény árat fizettek azért, hogy megtanulják. Reméljük, a következő korzikai állomáson már dobogón ünnepelhetnek. A mexikói teljesítmény fényében számomra elképzelhetetlen lenne, hogy ne az élmezőnyben mozgolódjanak."

Mi a véleménye a csapat teljesítményéről?

"Szeretném megragadni most akkor a lehetőséget, hogy szívből gratuláljak mindenkinek a csapatban, kiváló munkát végeztek Mexikóban. Nyolc szakaszgyőzelemmel igazán elégedettek vagyunk, mellyel megmutattuk, a legsikeresebbek voltunk ebben a tekintetben a mezőnyben, megmutattuk, hogy a hőséggel és a komoly tengerszint feletti magassággal is képesek vagyunk megküzdeni, ami nem szerencse kérdése volt, hanem a kőkemény és odaadó munka eredménye."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33