l1
l2


+

 

Lukjanuk vezet az Azori Szigeteken

Március 24.
Alexej Lukjanuk magabiztosan halad Azori győzelme felé – az orosz versenyző a pénteki után közel húsz másodperces előnyre tett szert portugál társaival szemben. A második helyre Ricardo Moura az esélyes, míg a dobogó alsó fokáról a címvédő Bruno Magalhaes várhatja. Botka Dávidék előtt tetőt fogtak, míg Herczig Norberték egy megforgással gazdagodtak.

Kiváló autózással kezdte meg idei szezonját az oroszok versenyzője – Alexej Lukjanuk egy fokkal azért még most óvatosabbra vette a figurát, ami nem véletlen, hiszen ahogy azt már korábban megírtuk, a 2018-as EB bajnoki címre szeretne törni a kamikaze pilóta. A csütörtöki ráhangolódást követően még csak pár másodperces előnnyel várta a pénteki rajtot, az első teljes versenynapon azonban egy meggondolt autózásnak köszönhetően kicsivel több mint húsz másodperccel volt gyorsabb a vetélytársaktól. Maga Lukjanuk sem tagadta, hogy a győzelem is cél, de nagyon szem előtt tartja azt az elgondolást, hogy autója, a Ford Fiesta R5-ös sértetlenül egybe maradjon. "Nagyon örülök a pénteki kilométereknek, minden rendben volt, az itinerrel nem voltak problémáink. Az utolsó szakasz tempós részében sajnos pár bocival összeakadtunk, ami kicsit lelassított minket. Az autóban érzek egy kis nyomás problémát, de ettől függetlenül minden jó." - mondta Lukjanuk.

A pénteki második helyre izgalmas körülmények között érkezett Ricardo Moura. A Skoda Fabia R5-össel küzdő portugál egészen pontosan 21,8 másodperccel lassabb kilenc szakaszt követően a győzelemre esélyes Lukjanuk-tól. Moura szintén kicsit óvatosra vette a nap második felét, hiszen a reggeli körben egy defekt azért megnehezítette a helyzetét. A harmadik pozíciót a háromszoros portugál bajnok, Bruno Magalhaes birtokolja, míg mögötte Chris Ingram érkezik negyedikként. Az U28-as kategória szlovákja, Martin Koci ötödik, aki ideiglenesen a dobogót is bitorolta, azonban kicsit kijött a ritmusból, és az apró bizonytalanság miatt az ötödik idővel várhatja a szombati folytatást.

A futam izgalma talán a nap záró részén már nem is fokozódhatott volna tovább – a Sete Cidades gyors második felvonása Tomasz Kasperczyk számára csúfosan sikeredett. A lengyel versenyző Fiesta R5-öse felborult, ezzel blokkolva az utána érkező versenyzők haladási lehetőségét. "Nem is tudom, mit mondhatnék, borzasztóan sajnálom a srácokat, akik utánam érkeztek - bukfenceztünk egyet. A szervizben most átnézzük az autót." - nyilatkozta le a lengyel a sorozat hivatalos oldalának. Összességében a probléma az volt, hogy a közelben nem voltak nézők, így csak az érkező versenyzők segítségével tudták talpra állítani a gépet.

Magyar részről Botka Dávidék egyre magabiztosabban szerepelnek a szigeten – az utolsó pénteki gyorson ugyan pont belefutottak Kasperczyk Fiestájába, de a sorozat szervezői egyértelművé tették, hogy az érintett párosok egy módosított időt kapnak a kilencedik szakaszra vonatkozóan.

Herczig Norberték első EB-s futama bőven hozza a tapasztalatszerzési lehetőségeket. A Skoda Fabia R5-össel rajthoz álló páros a pénteki harmadik szakaszon a ködös időben picit átalakította a karosszériát egy megforgást követően, de ez sem szegte kedvét a magyar bajnoknak, lelkesen folytatják a küzdelmeket.

A 2018-as Azores Airlines Rallye pénteki eredménye:
1.Alexej Lukjanuk/Alexej Arnautov, Ford Fiesta R5 1:11:34.0
2.Ricardo Moura/Antonio Costa, Skoda Fabia R5 +21.8
3.Bruno Magalhaes/Hugo Magalhaes, Skoda Fabia R5 +32.4
4.Chris Ingram/Ross Whittock, Skoda Fabia R5 +44.1
5.Martin Koci/Filip Schovánek, Skoda Fabia R5 +56.0
6.Fredrik Ahlin/Joakim Sjöberg, Skoda Fabia R5 +1:37.9
7.Bernardo Sousa/Valter Cardoso, Citroen DS3 R5 +1:54.9
8.Rhys Yates/Elliott Edmondson, Skoda Fabia R5 +2:23.1
9.Frank Tore Larsen/Torstein Eriksen, Ford Fiesta R5 +2:26.3
10.Carlos Vieira/Jorge Carvalho, Hyundai i20 R5 +2:45.8
14.Botka Dávid/Mesterházi Márk, Skoda Fabia R5 +3:12.1
16.Herczig Norbert/Ferencz Ramón, Skoda Fabia R5 +3:30.6

(x)

 

 

 

 

 

 

 

 

33