l1
l2


+

 

Lukjanuk nyerte az EB szezonnyitót

Március 24.
Orosz győzelemmel zárult az Európa Bajnokság szezonnyitója, az Azori-szigetek leggyorsabb versenyzője Alexej Lukjanuk lett, mögötte Ricardo Moura és Bruno Magalhaes érkeztek célba. Botka Dávidék az utolsó előtti szakaszon buktak, míg Herczig Norberték az összetettbeli hatodik helynek örülhetnek első nekifutásra.

Sikeresen kordában tudta tartani erőit és R5-ös Fiestáját Alexej Lukjanuk – a bukásairól és bevállalós autózásairól elhíresült versenyző ezúttal újult erővel és letisztázott gondolatokkal kezdte meg a 2018-as Európa bajnoki küzdelmeket. Az orosz első lépésként egy győzelemmel bizonyította elszántságát, mely eredményt szépen őrizgette egy nagyjából állandó másodperces előnnyel a portugál vetélytársakkal szemben.

Ugyan végig dominálni tudott Lukjanuk, versenyzése azért mégsem volt fenékig tejfel, hiszen a futam zárónapján akadtak izgalmas pillanatai – a második gyorson megforogtak, majd a fékekkel akadtak apróbb gondok, így ennek fényében nagyon tud örülni a dobogó legmagasabb fokának. „Nagyon nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült elkezdeni a szezont. Hatalmas köszönet a csapatnak, a támogatóknak, mindenki egytől egyig nagyszerű munkát végzett. Sikerült a legjobb formánkat hozni a józanész határain belül.”

A második idővel egy portugál versenyző, Ricardo Moura büszkélkedhet, aki tizenhat másodperccel volt csupán lassabb a győztes Ford Fiesta R5-östől. Moura szintén a szombati második felvonáson élt át fokozott izgalmakat, hiszen Skodájával megpörgött, megütötte a hátulját, és tényleg csak a szerencsén múlt, hogy nem kapott defektet. Ez azonban nem volt elég – a rákövetkező Grupo Marques gyorson a por miatt pár pillanatra állóra kellett fékeznie, mert nem látott semmit sem. Mindezek fényében a portugál kifejezetten örül a dobogó középső fokának.

Harmadikként az a Bruno Magalhaes érkezik, aki háromszoros portugál bajnokként teljesítheti a kilométereket egy Skoda Fabia R5-ösben. Őt a negyedik helyen Chris Ingram követi, aki az U28-as kategória résztvevőjeként Martin Koci-val élt át komoly harcokat. A küzdelmek azonban nem tartottak ki a kockás zászlóig, ugyanis a szlovák versenyzőnek az utolsó szakaszon kitört a kereke.

Magyarjaink közül ifjabb Érdiék pénteki búcsúja után még egy hazai versenyzőpáros került a pálya szélére - Botka Dávid és Mesterházi Márk egy csúnya balesetet szenvedett el, de szerencsére a páros épségben szállt ki a Fabia R5-ösből. Herczig Norbert első nekifutásra egy tartalmas és izgalmakkal tűzdelt szezont tudott le Ferencz Ramón navigálásával – a MOL duója egy reményteli hatodik hellyel térhet haza a szigeteseményről. "A szombati zárónapon sikerült egy szinttel feljebb lépnünk, két gyorsaságin is ötödikek lettünk, a zárószakaszon pedig a negyedik legjobb időt autóztuk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy végül a hatodik helyen értünk célba, ez egy olyan eredmény, amire azt hiszem, joggal lehetünk büszkék. Remek alap ez a folytatáshoz, és arra a rengeteg tapasztalatra is építhetünk, amit ezen a versenyen gyűjtöttünk. Szakmailag fontos számunkra az, hogy látjuk, hol van a különbség köztünk és az előttünk állók közt, hol tudunk még gyorsulni, így kirajzolódott az irány, amit követünk majd a májusi Kanári-szigetek Rallyn.” - értékelt Herczig Norbert.

A 2018-as Azores Airlines Rallye végeredménye:
1.Alexej Lukjanuk/Alexej  Arnautov, Ford Fiesta R5 2:33:51.7
2.Ricardo Moura/Antonio Costa, Skoda Fabia R5 +16.4
3.Bruno Magalhaes/Hugo Magalhaes, Skoda Fabia R5 +25.7
4.Chris Ingram/Ross Whittock, Skoda Fabia R5 +1:24.2
5.Fredrik Áhlin/Joakim Sjöberg, Skoda Fabia R5 +2:33.1
6.Herczig Norbert/Ferencz Ramón, Skoda Fabia R5 +4:02.9
7.Lukasz Habaj/Daniel Dymurski, Ford Fiesta R5 +4:12.2
8.Rhys Yates/Elliott Edmondson, Skoda Fabia R5 +4:15.7
9.Ricardo Teodosio/José Teixeira, Skoda Fabia R5 +4:43.0
10.José Pedro Fontes/Paulo Babo, Citroen DS3 R5 +5:01.2

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33