l1
l2


+

 

Otthon folytathatja menetelését a Citroen

Április 3.
A Citroen úgy érzi, eljött a győzelem ideje - a francia márka négynapos teszttel készült hazai versenyére, ahol Kris Meeke mellett ismét a kilencszeres világbajnok, Sebastien Loeb jut szóhoz, míg Stephane Lefebvre a vadonatúj R5-össel érkezik a WRC2 mezőnyébe.

Sokak legnagyobb örömére április 5-8. között elérkezik a világbajnokság szezonjának 100%-ban aszfalt ralija – a Tour de Corse egy olyan különleges esemény, melyet még azok a párosok is kedvelnek, akiknek a szívük inkább a murva felé húznak. Technikás szakaszai egyfajta finomságot, precizitást és még egy kevés virtuozitást is igényelnek, hogy abszolút a maximumot tudják kihozni magukból, az autókból és a gumiabroncsokból, anélkül, hogy egy picit is megsértenék őket. Tavaly Kris Meeke és Paul Nagle egészen hosszú ideig képesek voltak dominálni a korzikai mezőnyben, míg a másik C3-asban helyet foglaló Sebastien Loeb és Daniel Elena is büszkélkedhet a szigetről szép eredményekkel – 2005 és 2008 között zsinórban megnyerték minden szezon korzikai megmérettetését.

Kris Meeke a 2017-es kiesése pillanatáig egyébként három szakaszgyőzelemmel gyűrte le versenytársait. Azóta a 2017-es spanyol ralin gyönyörű győzelemre tett szert, ami azt sugallja, hogy a C3 WRC nagyon gyors tud lenni nemcsak aszfalton, hanem murván is. Mellette ott lesz ezúttal azonban Sebastien Loeb is, akire kifejezetten épít a Citroen Abu Dhabi WRT. Az előző mexikói állomáson visszatért bajnok számára duplán kedves a most következő megmérettetés – Loeb nemcsak a rajongók nyújtotta plusz energiát képes átélni a szigeten, hanem az aszfaltos kanyargós utak is egészen bejönnek neki, így szinte minden neki kedvez április 5-8. között. A verseny előtti teszt abszolút pozitív volt, hiszen Loeb már rögtön az első kilométer után láthatóan magáénak érezte a terepet. A visszajelzések alapján a beállítások kedvezőek, így a fiúk már várják a csütörtöki rajtot.

Tour de Corse 2018 – Új szakaszok, megszokott atmoszféra
A Loeb-Elena párosnak egyetlenegy problémája van - egy évtizede nem álltak rajthoz Korzikán, így külön feladat lesz a számukra feleleveníteni a tíz évvel ezelőtti emlékeket. Ezzel ellentétben Kris Meeke és a többi versenytárs már ismeri az útvonal mintegy harminchat százalékát, nevezetesen a La Porta - Valle di Rostino (49,03 km), a Novella (17,39 km) és a hét kilométeres Vero - Sarrola - Carcopino (55.17km), valamint a vasárnapi több mint ötven kilométeres kihívást. Az idei Tour de Corse egyik különleges tulajdonsága, hogy a szakaszok mintegy hatvanhárom százalékát megváltoztatták, a Cap Corse és a Désert des Agriates új, gyorsasági szakaszainak bevezetésével, amelyek északra és nyugatra találhatók Bastiatól.

Pierre Budar, a Citroen Racing csapatfőnöke:
"Svédországban és Mexikóban két egymást követő dobogós helyezést követően mindent meg fogunk tenni Korzikán, hogy biztosítsuk az év első győzelmét. Minden alkalmat megragadtunk annak érdekében, hogy a legjobban felkészüljünk - egy négynapos, korzikai tesztet tudtunk le, mely nagyon pozitívnak bizonyult a visszajelzések alapján. Mit is mondhatnék - ez mindig egy kőkemény verseny - és ez az egyik legnehezebb a WRC naptárában - sok változó körülménnyel és bizonytalansággal, különösen az időjárás okozhat érdekességeket ebben az évben. Mindent összevetve bizakodóak vagyunk, hiszen két olyan nagyszerű versenyzővel vágunk neki a hétvégének, mint Kris és Sebastien - a múltban mindkettőjük számára akadtak pozitívumok a szigeten, így mi is bizalommal építkezünk rájuk."

Kris Meeke:
"A Tour de Corse egy pokoli kihívás, sok nehézséggel, azonban mindig is élveztem itt versenyezni. Tavaly amíg versenyben voltunk, jól teljesítettünk, bár az idei szezon kezdete óta láthattuk, hogy mindenki előrelépett, de remélem, hogy az élmezőnybe tartozhatunk. A különböző utakon megrendezett futam előtti tesztek nagyon eredményesek voltak. Pozitívan tekintek a hétvégére, és alig várom már, hogy nekivágjunk!”
Rajthoz állások száma: 6
Legjobb eredmény: 4. (2015)

Sebastien Loeb:
"Miután a közelmúltban murván már vezethettem a C3 WRC-t, gyorsan váltanom is kellett a korzikai aszfaltra. Kris alapbeállításairól indultam én is, majd pár kilométer után minimális átformálás ugyan történt részemről, de tényleg nem sokat kellett változtatnom az eredeti felálláshoz képest. A teszt sikeres volt, és nagyon jó érzésekkel szálltam ki az autóból. Mexikóban egészen hamar sikerült belecsöppennem az élmezőny harcaiba, és remélem, ez Korzikán sem lesz másképpen, különösen azért, mert szeretem ezt a szigetet. Tényleg nem a legkönnyebb állomás, de abszolút kedvelem. A pályabejárás során minden apró részletre ügyelni kell majd, hiszen egy évtizede nem volt szerencsénk Korzikához. Kíváncsian várjuk a hétvégét."

Rajthoz állások száma: 9
Legjobb eredmény: 1. (2005, 2006, 2007 és 2008)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33