l1
l2


+

 

Címvédésre készül a Hyundai Korzikán

Április 3.
A vegyes és murvás felszínek küzdelmei után a hétvégén színtiszta aszfaltos pályákon mérhetik össze erejüket a világbajnokság résztvevői - a Hyundai Motorsport pontosan emiatt tekint bizakodóan az április 5-én elrajtoló Korzika ralira. A kedvezőtlen tesztbefejezés ellenére Thierry Neuville természetesen ott lesz a rajtnál, míg a másik két i20 WRC-ben Andreas Mikkelsen és Dani Sordo foglal helyet.

Az első három futam eredményének köszönhetően a Hyundai Motorsport, tizenkét pontos előnnyel, az éléről várhatja a folytatást. A csapat fokozott odafigyeléssel készül az április 5-8. között megrendezésre kerülő Tour de Corse felé, ami nem véletlen - tavaly a mindösszesen tíz gyorsaságit jelentő megmérettetésen versenyzőpárosuk, Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul egy közel egy perces előnnyel foglalhatták be a dobogó legfelső fokát.

A Tour de Corse, azaz a Korzika Rali az első teljesen aszfaltos pályákat kínáló esemény a Monte-Carlo-ban és Svédországban tapasztalt télies, havas körülmények, valamint a mexikói kavicsos és forró hőmérsékleti tényezők után. A rendezvény számos jelzővel került be a köztudatba, a szépség szigete mellett a versenyzők különösen úgy gondolnak rá, mint a tízezer kanyar ralijára. Az előkészületek és maguk a versenynapok is teljesen más technikai igényeket tartanak szem előtt - szűk, kanyargós, fordulatokat rejtő vonalvezetés, melynél elengedhetetlen hangsúlyt fektetni a pontosságra, a koncentrációra és a megbízhatóságra.

ISMERŐS TEREP - IDŐ ELŐTTI TESZT BEFEJEZÉS
Korzikán tizenkét hónappal ezelőtt Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul a Hyundai Motorsport első szezonbeli győzelmét hozta el, pontosan egy 54,7 másodperces előnnyel. A csapattárs, Dani Sordo szintén a dobogón végzett, a harmadik helyen. Mindezen sikerek fényében az alzenauiaknak nem is lehet más a céljuk – a győzelem mellett szeretnék versenyzőiktől a lehető legjobb formát látni, bízva abban, hogy a gyártók között növelhetik előnyüket a versenytársakkal szemben.

A Hyundai triója változatlan marad - ugyanazok a párosok jutnak szóhoz, akik Mexikóban. Andreas Mikkelsen és Anders Jaeger a 4-es, a tavalyi győztes duó, Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul az 5-ös, míg Dani Sordo és Carlos del Barrio a 6-os rajtszámú i20-assal szállhat harcba. 

Természetesen mindegyik páros felkészülhetett a korzikai terepre - egy háromnapos teszten konkrétan a szigeten hangolódhattak az ikonikus kanyarokra, és beállíthatták autóikat a 12 gyorsasági szakaszt jelentő futamra, ami jövőhét csütörtökön el is kezdődhet. A tesztet azonban szerda délután már a végéhez közeledve sajnos félbe kellett szakítani, ugyanis Neuville és Gilsoul a híd alá kerültek, kicsit átrendezve a Hyundai i20-ast. Mindenki legnagyobb örömére azonban a páros sértetlenül szállt ki az autóból, így rajthoz állásuk továbbra sem kérdés.

Michel Nandan, a csapatvezető elmondta: "A gyártók bajnokságában csupán tizenkét pontos előnyünk van, és nincsenek illúzióink: A Korzika Rali kemény és szoros küzdelem lesz! A bajnokságban nagyon komoly harcok folynak minden egyes pontért, és tudjuk jól, hogy egy apró hiba is elég ahhoz, hogy a dolgok megforduljanak. A tavalyi eseményről pozitív emlékeink vannak, hiszen nemcsak a győzelemnek, hanem dupla dobogónak örülhettünk. Nem tagadjuk, jó lenne idén ezt újból átélni. Célunk, hogy megerősítsük vezetésünket a gyártók között, de tudjuk, hogy a versenytársak ezt nem fogják ölbe tett kézzel nézni."

Andreas Mikkelsen / Anders Jaeger (# 4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A norvég páros a szezon második dobogójára törekszik
  • Mikkelsen szoros küzdelmek közepette a bajnoki táblán a harmadik helyet foglalja el

Mikkelsen: "A Korzika Rali egy nagyon különleges esemény, és az első teljesen aszfaltos futama a szezonnak. Versenytempóban szinte egy másodpercnyi szüneted sincs - egy folyamatos, kanyartól kanyarig tartó kihívás, amely maximális koncentrációt igényel. Ugyanolyan kemény munka van a jobb egyben, mint a bal egyben. A fékek nagyon hamar bemelegedhetnek, így a vezetési stílust ennek megfelelően kell kiválasztani. Egy gyönyörű helyen fogunk most versenyezni, ahol bizakodva tekintünk a versenyhétvégére."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A svéd futam győztes párosa, akik a mexikói kilométerek után visszavágóra készülnek
  • Neuville három futam után a bajnokság második helyét foglalja el négy ponttal elmaradva Ogier mögött

Neuville: "Számomra a Korzika Rali a szezon csúcspontja. Az évek során sikerült pozitív emlékeket gyűjtenem itt a szigeten - kétszer nyertem, beleértve a tavalyi elsőséget is, és szeretném ezt a számot most tovább gyarapítani. Volt ugyan egy incidensünk az esemény előtti teszten, de ez nem változtatja meg a hozzáállásunkat a hétvégéhez. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen tudjuk, hogy ismét szoros verseny lesz. Korzika sajátos jellegzetességei közé tartoznak a hosszú szakaszok, ezért szinte reggeltől estig koncentrálni kell, ha a sikerre törekszel. Egy nagyon igényes futam, mind a csapatok, mind a résztvevők oldaláról, de eltökélten igyekszünk megerősíteni pozíciónkat a versenyzői és a konstruktőri táblán egyaránt."

Dani Sordo/Carlos del Barrio (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • A mexikói második pozíció után újból szeretne a spanyol duó a dobogón ünnepelni
  • Sordo tavaly a harmadik idővel fejezte be a korzikai eseményt

Sordo: "Nagyon örültem a Mexikóban elért eredményünknek, és remélem, folytathatjuk ezt a teljesítményt Korzika aszfaltjain is. Ez egy olyan futam, amelyet mindig is élveztem, hiszen nagyon egyedi megközelítést igényel. A hegyekben kijelölt hosszú szakaszokon Korzika sajátos aszfalt útjain dönthetjük el a pontok sorsát. Fizikailag is keményebb felkészülést igényel, hiszen kanyarról kanyarra autózunk – állandóan forgatjuk a kormányt. A precíz pályafelírások egyértelműen meghatározzák jó teljesítményt. Úgy érzem, felkészültünk, várjuk a rajtot!"

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33