l1
l2


+

 

Meeke nyerte a francia shakedown-t

Április 5.
Motiváló bemelegítéssel kezdte meg korzikai kilométereit a Citroen – a hazai környezetben győzelemre törekvő márka brit versenyzője, Kris Meeke lett a csütörtök délelőtti shakedown legjobbja. Mögötte sorra érkeztek a Hyundai képviselői, Andreas Mikkelsen, Thierry Neuville és Dani Sordo között szinte csak tizedek döntöttek az öt kilométeres szakaszon.

Az 5,45 kilométeres Sorbo Ocagnano útjain zajló shakedown leggyorsabbja a sok francia kiválóság hajrára ellenére egy brit versenyző lett – Kris Meeke igazán hatorozott teljesítménnyel hangolódott a hétvégi aszfaltos megmérettetésre, a Citroen C3 pilótája pedig 2,2 másodperces előnnyel zárta a csütörtök délelőtti menetet Andreas Mikkelsen Hyundai i20-asa előtt.

Ugyan teljes egészében aszfalt futamról szólnak a fámák a Tour de Corse esetében, azonban kicsit megnehezítette a helyzetet a szerdán délelőtt lezajlott felhőszakadás – a kanyarlevágásokkal vigyázniuk kellett a srácoknak, hiszen nemcsak az útra felhordott sár nehezítette volna meg a következő kanyart, hanem akár az ő helyzetük is sokkal bonyolultabb lett volna egy meggondolatlan levágás miatt.

E tényt bizonyítja többek között az is, hogy a királykategóriás résztvevők zöme az első körben autózta a legjobb saját idejét – Sebastien Loeb kivételével. A kilencszeres világbajnok a második körre lendült formába, mely eredmény összességében egyébként egy hetedik helyet hozott neki.

"A tegnap történt időjárási események miatt nem volt olyan egyszerű a kezdés, mint gondoltuk - kicsit trükkösre sikeredett így a shakedown." - kezdte gondolatait Kris Meeke, aki tavaly motor gondok miatt szállt ki idő előtt a küzdelmekből. "Én személy szerint elégedett vagyok mindennel, a ritmust hamar megtaláltuk és az autóval is minden rendben van. A száraz körülmények kedvezőbbek lennének, ami szerintem nemcsak az én előnyömre szolgálna. Az előrejelzések alapján jó idő lesz, így komoly harcok elé nézünk."

A konstruktőri tábla élén toporgó Hyundai Motorsport nagyon komolyan ott lihegett Meeke nyakán – a brit mögött mindhárom i20-as felsorakozott. A második idővel Andreas Mikkelsen büszkélkedhet, aki 2,2-vel maradt el a brittől, míg A harmadik pozíciót befoglaló Neuville 0,8 másodperccel volt csak lassabb a norvég csapattársától. Dani Sordo negyedikként jelentkezett be.

Az M-Sport számára a bemelegítés Sebastien Ogier jóvoltából egy ötödik helyet hozott, míg Elfyn Evans közvetlen a címvédő mögött toporog a hatodik idővel. Ford részről érdekesség lehet, hogy az élmezőnybeli párosok közül szinte mindenki három kört vállalt be, de Evans kivétel ez alól – a walesi srác új navigátorával hat körre vállalkoztak, bízva abban, hogy e pár kilométer még jobban összecsiszolja őket az igazi versenyhétvégére.

A 2018-as Tour de Corse shakedown eredménye:
1. Kris Meeke Citroen C3 4:00.8
2. Andreas Mikkelsen, Hyundai i20 + 2.2
3. Thierry Neuville, Hyundai i20 + 3.0
4. Dani Sordo, Hyundai i20 + 3.5
5. Sebastien Ogier, Ford Fiesta + 4.3
6. Elfyn Evans, Ford Fiesta + 5.3
7. Sebastien Loeb, Citroen C3 + 5.6
8. Ott Tanak, Toyota Yaris + 7.7
8. =Jari-Matti Latvala, Toyota Yaris + 7.7
10. Esapekka Lappi, Toyota Yaris + 7.8

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33