l1
l2


+

 

Megmarad e mumusnak Ogier számára az Argentín Rally!?

Április 25.
Dél-Amerikában is folytatná idei parádés teljesítményét Malcolm Wilson egyesülete, az Argentin Rally azonban már nem elsősorban Sebastien Ogier-től várják a jó eredményt, akinek még sosem sikerült itt nyerni, hanem bíznak benne, hogy akár Elfyn Evans akár Teemu Suninen is odaérhet az elejébe

Címvédőként és egyben a bajnokság élén állva az M-Sport Ford WRT bizakodva tekint a világbajnokság ötödik megmérettetésére - az EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC-k készen állnak a dél-amerikai kavicsokra, hogy három párosukkal meghódítsák a tengerentúli pályákat is.

A Mexikó ralin elszenvedett enyhe agyrázkódásból történő teljes felépülést követően Daniel Barritt, egy futam kihagyása után újból pilótája, Elfyn Evans segítségére lehet. Különös figyelemmel tekintenek az argentin kilométerekre, hiszen tavaly ők voltak azok, akik egészen az utolsó szakaszig győzelemre esélyesek voltak, és a powerstage teljesítmény alapján mindösszesen hét tizedre maradtak csak el a dobogó legfelső fokától. A remény újjá éled, és a legjobbat szeretné magából kihozni az Evans-Barritt duó.
Mivel az Európán kívüli tesztelések tiltottak, ezért összpontosítva erőfeszítéseikre egy átfogó portugáliai fejlesztési tesztet hajtottak végre a főszereplők, melynek tapasztalatai alapján erős eredményben bíznak az argentin hétvégén. A Fiesta egyébként négy dél-amerikai rajthozállás során három elsőséget szerzett, mely számot tovább szeretné gyarapítani a cumbriai gyár.

RALLY ARGENTINA - AKCIÓ ÉS ATMOSZFÉRA
Ahogy a világbajnokság többi futamának, az argentin ralinak is megvan a maga egyedisége – a dél-amerikai állomás szépen bővelkedik akciókban és gyönyörű környezetben - az ország verseny iránti szenvedélye egy külön értékelhető plusz, ami az eseményt a világbajnokság naptárában még különlegesebbé teszi.

Carlos Villa Paz tóparti üdülőhelyén található az argentin esemény központja, amely az év legigényesebb kavicsos szakaszait ígéri, olyan útvonalakon, amely komoly kihívásokat jelentő terepet kínál. A Calamuchita-völgy puha, homokos kanyarjain át a Traslasierra hegyvidék sziklás, keskeny pályákig a srácoknak minden ritmusváltásra pontosan és időben kell reagálniuk. A kora őszi időjárás miatt nemcsak a stopperórával, hanem a körülményekkel is szembe kell szállniuk a résztvevőknek.

MALCOLM WILSON – A CSAPATFŐNÖK
A Ford Fiesta WRC négy rajthozállás során háromszor sikeresen bizonyított, így Wilson határozottan bízik abban, hogy a hétvégén a statisztikát tovább tudják javítani a fiúk, kedvező irányba.

Wilson: "Régen volt már, hogy Argentínában győztesként ünnepeltünk, ezért jó lenne az élményeket e hétvégével újból feleleveníteni. Fantasztikus kezdetet tudhatunk magunknak az idei szezonban, de tudjuk, hogy erős a verseny, és az egész csapat keményen dolgozik annak érdekében, hogy egy másik bíztató eredményt érjen el – melyet mindhárom versenyzőnk képes elhozni.

Ez továbbra is az egyetlen olyan esemény, amelyet Sebastien és Julien még nem tudtak megnyerni. Természetesen ezen változtatni szeretnének, és hozzá szeretnék adni ezt az elismerést eredményeik hosszú listájához, és tudván, milyen kiváló formában vannak, megvan a esélyük a győzelemre. Pénteken a nyitónapon nem lesz egyszerű a helyzetük, de nem is reménytelen.

Örömmel vesszük, hogy Dan teljesen felépült és újra együttműködhet Elfyn-nel egy olyan eseményen, melyen tavaly egészen közel voltak a győzelemhez. Mindketten igazán élvezik ezt az futamot, és nagyon jól teljesítettek itt a múltban. Szükségük van most egy erős eredményre, hogy elindítsák a bajnoki kampányukat, és biztos vagyok benne, hogy képesek lesznek maradandót alkotni a hétvégén.

Teemu szintén az esélyesek reményével rajtol el. Ugyan ez lesz az első alkalma Argentínában, így sokat kell tanulnia, de tudjuk, hogy milyen gyorsan tud alkalmazkodni.”

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA – A BAJNOKSÁG ÉLLOVASAI
A francia páros nem kevesebb, mint 43 győzelemmel büszkélkedhet világbajnoki pályafutása során, azonban Argentina mindig is a fekete bárány szerepét töltötte be a duó életében. A dél-amerikai eseményen eddig négyszer állhattak dobogóra, ám most a legfelső fokára szeretnének majd fellépni vasárnap délután.

Rajthoz állások száma: 8
Legjobb eredmény: 2. (2013, 2014 és 2016)

Ogier: "Nagyszerűen kezdtük a szezont, és Argentínába azzal a törekvéssel érkezünk, hogy folytatjuk ezt a pozitív kezdetet. Ez az egyetlen olyan esemény, amit Julien-nel még nem tudtunk meghódítani, így ez alkalommal szeretnénk megtörni a jeget, és a dobogó legmagasabb fokát elfoglalni.

Tudjuk, hogy a győzelem nem lesz egyszerű, de idén nagy előrehaladást értünk el, és minden bizonnyal a legjobbat tudjuk nyújtani a hétvégén. A verseny erős, de ha korlátozhatjuk az időveszteséget pénteken, ami az egyik legfontosabb tényezője lehet a futamnak, akkor biztos vagyok benne, hogy esélyünk lesz a legjobb pozícióra.

A Fiesta eddig jól ment murván, de Argentína egészen már jellemzőkkel bír. Az utak sokkal lágyabbak és homokosabbak, de vannak helyek, ahol nagyon durva a felszín, ami azt jelenti, hogy a jó eredmény a sebesség és a kitartás közötti kompromisszumtól függ.

A teszt sikeresen lezajlott, bizakodóak vagyunk, és tárt karokkal várjuk a hétvégi küzdelmeket."

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT – EGY KÜLÖNLEGES ESEMÉNY ÚJBÓLI ÁTÉLÉSE
A Rally Argentina különleges emlékeket idéz fel Elfyn Evans és Daniel Barritt számára, akiket ezen a héten újból együtt láthatunk versenyezni - Barritt a mexikói futamon elszenvedett agyrázkódás után az orvosok szerint felépült, és ismét hódolhat szenvedélyének és munkájának egyaránt. A legemlékezetesebb alakítása a párosnak tavaly történt – az utolsó szakaszra még az első helyen érkeztek, azonban a powerstage után hét tizeddel lecsúztak a dobogó legfelső fokáról a második helyre.

Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 2. (2017)

Evans: "Nagyon jó érzés látni, hogy Dan teljesen felépült és visszatérhet egy olyan eseményre, amely sok különleges emléket tartogat mindkettőnk számára. Itt szereztük meg az első pódiumunkat 2015-ben, és tavaly a győzelemhez is közel kerültünk. Ugyan tizenkét hónappal ezelőtt még kudarcként éltük meg, most már feldolgoztuk és erősebbek lettünk tőle, ennek következtében pedig újból az élmezőnyben szeretnénk bizonyítani.

Jogos a gondolat, hogy nem volt a legjobb kezdetünk az idei szezonban, de eltökélt szándékunk, hogy ezt a héten megfordítjuk. Korzika szilárd eredményével és Dan oldalán, Argentínában, várakozással tekintünk a kihívásra, és erőteljes teljesítményre koncentrálunk.

Ez egy olyan helyszín, ahol az apró hiba is végzetes lehet, így meg kell találni a megfelelő ritmust ahhoz, hogy szinte érezd a felmerülő akadályokat. Az elmúlt héten egy sikeres tesztet tudtunk le, minden rendben volt az autóval, melyet remélem, meg is tudunk mutatni a hétvégén."

TEEMU SUNINEN ÉS MIKKO MARKKULA – EGY REMÉNYTELI VISSZATÉRÉS LEHETŐSÉGE
Teemu Suninen és Mikko Markkula az előző korzikai állomáson nem jutottak szóhoz, Argentínában azonban ismét beülhetnek a legújabb generációs Ford Fiesta WRC-be. Suninen számára ez lesz az első dél-amerikai megmérettetés – a finn fiú azonban hamar alkalmazkodik az új körülményekhez, mely mellé hatalmas segítség lesz még Markkula, aki minden adatot pilótája tudtára hoz a versenynapokon.

Suninen: "Argentína érdekes esemény lesz abban az értelemben, hogy korábban nem versenyeztem itt. Két évvel ezelőtt a pályabejáráson részt vettem, és amennyire emlékszem, nagyon toppon kell lenni – a nagysebességű utak gyakran nagyon keskeny pályákká alakulnak.

A hétvége kulcsa a megfelelő ritmusváltás lesz, ami lássuk be, a legnagyobb kihívás, de az utak puhasága és a murvás részek szokásos veszélye az út mentén kis kövekkel megnövekszik. A tesztet Portugáliában tudtuk le, mely kilométereknek nagyon örültünk, hiszen újból kavicsok között érezhettük magunkat. Bízunk az autóban, ami tökéletes alap ahhoz, hogy hétvégén tovább folytathassuk a tanulást a legnagyobbak között."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33