l1
l2


+

 

Tanak vezet az Argentin Rallyn

Április 28.
Pörgős napon vannak túl az argentin rali résztvevői az első nyolc szakaszt követően. A pénteki versenytáv Ott Tanak számára hozta meg az összetettbeli elsőséget, aki több mint húsz másodperccel előzi meg a második helyen érkező Kris Meeke-t. Thierry Neuville kitartó autózása a nap utolsó szakaszán hozta meg a harmadik helyet, aki így mindössze kilenc tizeddel gyorsabb a csapattárstól, Dani Sordo-tól.

Igazán drámai első versenynapot élhettek át az argentin rali párosai a pénteki kilométerek keretében. A röpke nyolc gyorsasági szakasz első felében még Sebastien Ogier és Andreas Mikkelsen is dominált egy-egy részen futott parádés ideje után, az ötödik szakasztól kezdve azonban Ott Tanak-ot kirobbantani sem lehet az első helyről – 22 másodperccel gyorsabb a második helyen toporgó Kris Meeke-től. A Toyota Gazoo Racing észt versenyzője ugyan kicsit álmosan kezdte meg a futam első teljes versenynapját, a reggeli gyorson egy megpörgés kellett ahhoz, hogy magához térjen. „A ma reggeli első szakasz kivételével egészen jó kilométereket futottunk. Most úgy érzem, az autó teljesen úgy megy, ahogy én szeretném, és bízom benne, hogy szombaton is tudunk majd jó időket felmutatni.” – mondta el Tanak a nyolcadik 23,85 kilométeres szakasz céljában.

A második idővel a Citroen csapata büszkélkedhet, aki Kris Meeke egészen határozott szereplésének köszönheti az élmezőnybeli pénteki zárást. A britnek ugyan nem sikerült egyszer sem a leggyorsabb időt hozni, de második szakaszidőt kétszer is begyűjtött, így lényegében megérdemelten várhatja a dobogó ideiglenes középső fokáról a folytatást.

A harmadik helyet Thierry Neuville foglalta be, aki a pénteki esti utolsó, 23,85 kilométeres Santa Rosa szakaszon csapott oda csapattársának, Dani Sordo-nak. A belga fiú elrajtolása pillanatában még az összetettbeli negyedik helyen volt jegyezve, azonban mindent beleadva meg tudta fordítani a helyzetet – ha csak kilenc tizeddel is, de megelőzte társát, Dani Sordo-t, akit ezzel leszorított a dobogóról szombat reggelre.

Sebastien Ogier az ötödik, míg Craig Breen a hatodik pozícióból várja az argentin folytatást. Az ötszörös világbajnok, Ogier nyilatkozatában elmondta, hogy a lehető legtöbbet beleadja, ám ebből a napból ennél többet már nem tud kihozni, így összességében, alig várta, hogy vége legyen a pénteknek.

A futam egyedi felülete ezúttal is megmutatta zord oldalát, hiszen már pénteken rengeteg páros defektet szenvedett el, hol kisebb, hol nagyobb hátrányt okozva. Ide tartozik például Andreas Mikkelsen is, aki így a hetedik idővel várhatja következő napokat. A norvég fiúnak még szerencséje is van, hiszen akadnak olyan versenyzők, akik már nem küzdhetnek különböző problémák miatt a bajnoki pontokért. A Toyota nem marad ki a rosszból – Jari-Matti Latvala törött felfüggesztés miatt adta fel a kemény küzdelmeket.

A Rally Argentina pénteki eredménye:
1. Ott Tanak/Martin Jarveoja, Toyota Yaris WRC 1:30:38.6
2. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen C3 WRC +22.7
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 WRC +28.6
4. Dani Sordo/Carlos del Barrio, Hyundai i20 WRC +29.5
5. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia, Ford Fiesta WRC +36.4
6. Craig Breen/Scott Martin, Citroen C3 WRC +41.2
7. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 WRC +58.5
8. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Toyota Yaris WRC +1:07.9
9. Elfyn Evans/Daniel Barritt , Ford Fiesta WRC +1:10.3
10. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC +1:33.7

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33