l1
l2


+

 

Tanak nyerte az Argentín Rallyt

Április 29.
Első győzelmét ünnepelhette a Toyota színeiben Ott Tanak a világbajnokság ötödik futamán nyújtott határozott versenyzésének köszönhetően. Az argentin rali további dobogós pozícióit a Hyundai foglalta be – Thierry Neuville a második, míg csapattársa, Dani Sordo a harmadik helyért járó pontoknak örülhetett.

Élete első győzelmét szerezhette meg Ott Tanak a Toyota színeiben a hétvégén megrendezésre kerülő argentin rali keretében. Az észt versenyző az idei év elején csatlakozott újdonsült finn csapatához, és a sikerre nem is kellett sokat várnia a Toyota Gazoo Racing-nek - az ötödik rajthoz állás meghozta a maximális pontokat a márka számára.

Az argentin menet nem feltétlen biztosított egyszerű kezdést az egyébként magabiztosan élen álló észtnek – a pénteki nap első szakaszán, a Villa del Dique-on egy sziklához éppen hozzáért a Yaris WRC, ez a minimális érintő pedig elég volt ahhoz, hogy megforogjon. Hatalmas nagy veszteség azonban szerencséjére nem érte Tanakot, ugyan hirtelen visszazuhant az összetettbeli kilencedik helyre, de a rákövetkező gyorson már vissza is kapaszkodott a harmadik helyre összetettben. Innentől kezdve megállíthatatlan volt, és a 25 pont mellé még egy 2 pontot is összekapart a powerstage ideje alapján. „Nagyon különleges számomra ez a győzelem, tényleg hihetetlenül boldog vagyok.” – örömködött Tanak. „A csapatnak elmondhatatlanul nagy köszönettel tartozom, hiszen egy olyan autóval versenyezhettem, mely közel állt hozzám a futam elejétől egészen a végéig. Bízom benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a dobogó legfelső fokára állhatok fel."

A Hyundai szintén egy olyan csapat ezúttal, aki egészen kedvező eredménnyel fejezte be az argentin kilométereket. Az alzenaui központú banda leggyorsabbja Thierry Neuville volt, aki a dobogó középső fokát és egy powerstage győzelmet könyvelhetett el a vasárnap délutáni célban. A belga versenyző mindenképpen arra törekedett, hogy nagy vetélytársát, Sebastien Ogiert megelőzze - ez sikerült is, azonban mivel Ogier negyedik lett, ezért összetettben csak közelebb tudott férkőzni a világbajnokhoz, aki egyébként 100 pontot összegyűjtve vezeti a táblát. Mögötte Neuville a második 90 ponttal.

A dobogó legalsó foka Dani Sordo jóvoltából ismét a Hyundai számára lett értékes. Negyedikként Sebastien Ogier érkezik, míg az ötödik pozíciót Andreas Mikkelsen zsebelte be. A norvég szinte minden top 8-as pozíciót, ha ideiglenes is, de befoglalt a hétvégén – pénteken például két szakaszon keresztül az első helyen mocorgott, azonban a hatodik gyorson begyűjtött defekt után a nyolcadik helyről kellett felzárkóznia az élmezőnyhöz. Ez részben sikerült, hiszen az ötödik helyig meg sem állt.

A Citroen kemény hétvégén van túl – Kris Meeke volt, hogy a győzelemért harcolt, azonban egy szombati defekt végképp keresztülhúzta a számításait, és végül egy hetedik hellyel vigasztalódhatott. A csapattárs, Craig Breen szerencsétlenségére azonban a célvonalat nem láthatta meg, hiszen egy szombati baleset után már nem tudta folytatni a küzdelmeket. A franciák egyetlen célbaérkezője Khalid Al-Qassimi, aki tizennegyedikként gurult át a célvonalon.

A tavalyi év sztárja, Elfyn Evans, aki a 2017-es powerstage teljesítménye alapján csupán 7 tizeddel csúszott le a dobogó középső fokára, idén annyira már nem tudott dominálni a mezőnyben. A walesi fiú hatodik lett, míg a harmadik M-Sportos srác, Teemu Suninen a kilencedik leggyorsabb volt Argentínában.

A WRC2-esek közül Pontus Tidemand viheti haza a kategóriagyőzelemért járó serleget – a svéd egyébként összetettben is szép eredményt ért el, hiszen tizedik lett.

A 2018-as Rally Argentin végeredménye:
1. Ott Tanak, M.Jarveoja - Toyota Yaris WRC 3:43:28.9
2. Thierry Neuville, N.Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC +37.7
3. Dani Sordo, C.del Barrio – Hyundai i20 Coupe WRC +1:15.7
4. Sebastien Ogier, J.Ingrassia – Ford Fiesta WRC +1:58.6
5. Andreas Mikkelsen, A.Jager - Hyundai i20 Coupe WRC +2:02.6
6. Elfyn Evans, D.Barritt – Ford Fiesta WRC +3:06.3
7. Kris Meeke, P.Nagle – Citroen C3 WRC +3:25.7
8. Esapekka Lappi, J.Ferm – Toyota Yaris WRC +4:32.6
9. Teemu Suninen, M.Markkula – Ford Fiesta WRC +5:38.6
10. Pontus Tidemand, J.Andersson – Skoda Fabia R5 +12:15.8

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33