l1
l2


+

 

Itt a mezőny a Portugál Ralira

Május 9.
Közel kilencven páros rajtolhat el a VB első európai murvás eseményén. A portugál ralin a királykategóriában tizennégy páros veselkedik egymásnak, de R5-ösök is lesznek szép számban - a helyiekkel együtt harminckét autót láthatunk versenyezni.

Idei hatodik állomásához érkezik a rali világbajnokság a május 17.-én elrajtoló Portugál Ralival. A sorozat résztvevői idén ugyan már teljesíthettek murván Mexikóban és Argentínában, a szezonban azonban első ízben bizonyíthatnak európai kavicsos utakon a résztvevők. Lassan az évad feléhez közeledve egyre izgalmasabbak a küzdelmek, és garantáltan jövő héten is látványos adok-kapokban lehet részünk a versenyképes élmezőnynek köszönhetően. Öt futamot követően Sebastien Ogier előnye mindössze tíz pont Thierry Neuville előtt, és még a harmadik helyen érkező Ott Tanak is matekozhat bőven, hiszen a Toyota idén leigazolt versenyzője a belga vetélytárstól csupán tizennyolc ponttal van elmaradva.

A gyári csapatok közül reményekkel telve érkezik a világbajnokság európai szakaszaira az M-Sport Ford egyesülete, akik Sebastien Ogier tavalyi teljesítményének köszönhetően a legjobbként ünnepelhettek a portugál rali céljában. A cumbriai gyár számára ezúttal sem lesz más a cél - mindhárom versenyzőjük a legjobbra fog törekedni. Az újbóli bajnokesélyes, Sebastien Ogier mellett Elfyn Evans és Teemu Suninen kap még egy Fiesta WRC-t. Hasonlóan a kék ovállal színesíti majd a mezőnyt Yazeed Al-Rajhi, aki saját csapatával vág neki a portugál szakaszoknak.

Várhatóan a Ford képviselőinek ezúttal sem lesz egyszerű dolguk, hiszen a Hyundai egyértelműen babérokra szeretne törni. Az alzenaui banda ezúttal négy autót küld harcba, melyből a végeredmény alapján a legjobb kettő lesz értékelve a sorozat érvényben lévő szabályai alapján. A legnagyobb teher Thierry Neuville vállán van, aki 2017-ben másodikként fejezte be e megmérettetést, idén pedig az élen szeretne bizonyítani – többek között azért is, hogy bajnoki esélyeit növelje. Rajta kívül még Andreas Mikkelsen, Hayden Paddon és Dani Sordo okozhat meglepetéseket a Hyundai i20 Coupe WRC-ben.

A Toyota lelkes készülődéssel érkezik a murvás terepre – Tommi Makinen fiai közül a legkomolyabb esélyeket Ott Tanak-tól remélik, aki az argentin győzelem után elmondta, hogy idén az év végi elsőség a célja, így igen komoly menetet várhatunk tőle. Az észt mellől ezúttal sem fog hiányozni a két finn társ, Jari-Matti Latvala és Esapekka Lappi.

A Citroen színeiben három versenyző bizonyíthat. A francia márka 2017-ben Craig Breen részéről egy ötödik hellyel vígasztalódhatott, ám idén a frissítéseknek köszönhetően már komolyabb eredményeket remélnek a kavicsos utaktól. Az állandó versenyző, Kris Meeke mellé Craig Breen érkezik, illetve egy harmadik C3 WRC is feltűnik, melyet az a Mads Ostberg irányíthat majd, aki Svédországban egy hatodik helyet hozott elsőre ideiglenes csapatának.

A kis WRC-k kategóriájában, azaz a WRC2-esek között egészen szép számban fedezhetünk fel R5-össel rajthoz álló résztvevőket. Nagy csata ígérkezik itt is, hiszen olyan nevek csapatnak össze május harmadik hétvégéjén, mint Pontus Tidemand, Takamoto Katsuta, Jari Huttunen, Kevin Abbring vagy éppen Stephane Lefebvre a legújabb fejlesztésű Citroen-nel.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33