l1
l2


+

 

Murván is megmutatja magát a legújabb R5-ös Citroen

Május 12.
A lenyűgöző korzikai aszfalt után újabb premier következik a Citroen C3 R5-ös életében – a portugál murvás utak másfajta kihívást jelentenek az autó számára, ám mindezek ellenére a cél változatlan: Stephane Lefebvre és Gabin Moreau határozott terve, hogy sikeres hétvégét tudjanak le, bízva abban, hogy sikerükkel bizonyítani tudják a C3-as murvára termettségét.

Mivel a mai modern és egyben új generációs rali autóknak mind aszfalton, mind pedig kavicson gyorsnak és megbízhatónak kell lenniük, a gyártók manapság pontosan emiatt kétoldalú kihívásokkal szembesülnek. Egy reményteli korzikai aszfalton történt debütálás után, ahol két szakaszgyőzelemmel és egy kategória második hellyel mutatkozott be a C3 R5, jövő hétvégén egy újabb bevetésre készülhetnek a francia fiúk – a soron következő megmérettetés helyszíne Portugália, ahol különleges murvás utakon bizonyíthatja az autó versenyképességét Stephane Lefebvre és navigátora, Gabin Moreau. A debütáló siker után talán nem is meglepő, hogy hasonló eredményben bízik a páros kavicsos felületen. Ezt többek között azért is tartják a márkánál szem előtt, mert időközben a Citroen legújabb fejlesztése a Rallye Lyon-Charbonnieres-en elnyerte első győzelmét a francia bajnokság részeként megrendezett eseményen.

A Citroen C3 R5 egyébként az egyetlen olyan autó a kategóriában, amely minden egyes felületre külön elülső tengely geometriával rendelkezik, így abszolút pozitív kavicsos debütálásban reménykednek a franciák.

Stephane Lefebvre-re nem véletlenül esett a választás - a korábban királykategóriában mozgolódó versenyző megkapta a lehetőséget csapatánál egy új szerepre, melyre örömmel mondott igent. Korzikán bizonyította is tudását a WRC2-esek között, és második felvonásként pedig egy olyan helyszín következik a 26 éves versenyző életében, ahol 2014-ben első JWRC győzelmét ünnepelhette Algarve központjában. Miután az esemény 2015-ben Porto-ba költözött, Stephane 2016-ban keményen küzdött az összetettbeli hatodik helyért, azonban idő előtt fel kellett adnia a küzdelmet élete első WRC-s murvás versenyén. A tavalyi évek változatlansága miatt azonban Stephane és társa, Gabin Moreau a mondhatni megszokott utakon mérhetik össze tudásukat idén a kategóriatársakkal. Végül érdemes megemlíteni, hogy egy második C3 R5 is feltűnik majd a portugál szakaszokon, melyet egy helyi pilóta, José Pedro Fontes irányíthat majd, aki portugál rali bajnokként ünnepelhetett 2015-ben és 2016-ban.

Pierre Budar, a Citroen Racing csapatfőnöke: "Miután a C3 R5 egy nagyon pozitív debütálást tudott le a korzikai aszfalton, itt az ideje, hogy megmutassuk az autó murvás lehetőségeit is. Minden felszínhez egy speciális tengelyelrendezéssel büszkélkedhetünk, mely annak köszönhető, hogy csapatunk példátlan munkaidőt rááldozva dolgozott a C3-ason az elmúlt hónapokban. Versenyzőpárosunk kiváló - Stephane és Gabin minden szükséges tulajdonsággal rendelkeznek, hogy bemutathassák az új modellünket a lelkes portugál rajongóknak. Miután a fejlesztés nagy részében részt vettek, jól ismerik az autó murvás változatát is, és mindig is jól érezték magukat a portugál utakon."

Stephane Lefebvre: "Ez egy olyan futam, amit nagyon szeretek, és ahol jó emlékeim vannak. A szakaszok megfelelnek a vezetési stílusomnak, gyors utak vannak Portugáliában, amelyek ösztönös megközelítést igényelnek. Többször volt már szerencsém itt rajthoz állni, és amióta Porto-ba került a központ, azóta minden évben elrajtolhatok. Tekintettel arra, hogy Korzikán idő előtt búcsúztam, elhatároztam, hogy most bizonyítani fogok. Ez nem jelenti azt, hogy nagyobb nyomást fogok magamra gyakorolni, mert általában olyankor követem el a hibákat - de ott lesz bennem, hogy jó eredményt szeretnék elérni."
Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 13. (2017)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33