l1
l2


+

 

Négy plusz egy autóval támad Portugáliában a Hyundai

Május 14.
Nem mindennapi felállással tér vissza Európa murvás pályáira a Hyundai Motorsport – Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen és Dani Sordo mellett Hayden Paddon is beülhet egy i20 Coupe WRC-be a világbajnokság portugál állomásán. A hétvégén még egy Hyundai-ra érdemes lehet figyelni, hiszen Jari Huttunen az R5-ös modellel lehet ott a rajtnál.

A Rali Világbajnokság első félévre tervezett tengerentúli küzdelmeket sikeresen letudva bizakodva és reményekkel telve érkezik vissza Európa útjaira a Hyundai Motorsport. Az alzenaui együttes kapva a kontinens nyújtotta logisztikai lehetőségeken, Portugáliában idén először veti be mind a négy királykategóriás autóját. Így a csapat versenyzőpárosai közül mindenki szóhoz juthat – Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Dani Sordo/Carlos del Barrio és Hayden Paddon/Seb Marshall is bizonyíthat május harmadik hétvégéjén a világbajnokság hatodik, portugál futamának keretében. A csapat a WRC-k mellett fél szemmel azért a WRC2-eseknél is nézelődhet, hiszen a Huttunen/Linnaketo páros a márka R5-ös modelljét viszi táncba május 17-20. között.

Jelenleg a gyártók bajnokságát 15 ponttal vezető csapat célja, hogy folytathassa versenyképes kilométereit a szezonban egy remélhetőleg olyan küzdelem keretében, ahol legalább egy dobogós pozíciót biztosítani tudnak kiváló versenyzőinek köszönhetően. Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen és Dani Sordo az előző argentin futamon is bizonyíthatott, azonban Hayden Paddon a szezon második, svéd futamán megszerzett összetettbeli ötödik pozíció után első ízben csatlakozik a mezőnyhöz. Természetesen mind a négy párosnak lehetősége volt a futam előtti tesztelésre, amitől remélik, hogy a gyártói küzdelmek még jobban letisztázódhatnak egy szorosan vívott csatát követően. A rali világbajnokság szabályzatának megfelelően hiába a négy autó, csak három páros kaphat bajnoki pontot a Hyundai Motorsport színeiben, az elért legmagasabb pozíciók alapján. A sorrend egyébként Neuville, Mikkelsen, Paddon, és Sordo az, aki a negyedik autót kapta meg ez alkalommal.

A Rally de Portugal 20 gyorsasági szakaszból áll, négynapos menetrend keretében, összesen 358 versenykilométerrel, melynek nagy része majdnem azonos a tavalyi versenykiírással, amikor is a Hyundai Motorsport dupla dobogót tudott biztosítani határozott tempójának köszönhetően. A terv vasárnap egy extra izgalmas Powerstage lesz, a híres Fafe-teszt, amely leírhatatlan hangulatot és izgalmas finálét kínál a trükkös futam zárásaként.

Michel Nandan, a csapatvezető elmondta: "Portugália lesz az év egyik legforgalmasabb eseménye, mind az autók és mind a csapaton belüli teendők szempontjából. A négy Hyundai i20 Coupe WRC rajthoz állítása rendkívüli figyelmet és szorgalmat igényel. A hibák lehetőségét le kell faragnunk, hiszen egy erős eredményre törekszünk a portugál rali keretében. Több futamos szünet után nagy szeretettel üdvözöljük Hayden-t és Seb-et a csapatban, és biztosak vagyunk abban, hogy a jelenlétüket a kezdetektől fogva érezni fogják a helyszínen."

A négy WRC-n kívül a Hyundai Motorsport WRC2 képviselete, a HMDP legénysége is szóhoz juthat a portugál hétvégén Jari Huttunen és Antti Linnaketo személyében. A finn duó immáron harmadik alkalommal vesz részt az idei sorozatban - a svéd és a mexikói küzdelmek után egy sikeres portugál szereplésben bízva.

Michel Nandan hozzátette: "Elégedettek voltunk azzal, ahogy Jari és Antti Svédországban és Mexikóban teljesítettek az R5-ös modellünkkel. Két nagyon ellentétes esemény volt, és Portugália egy újabb tanulási élményt kínál a páros számára. Az elsődleges cél az, hogy gond nélkül befejezzék a futamot, és hasznos tapasztalatokat szerezzenek a bajnokság portugál fordulójában a Hyundai i20 R5-ben. Ők egyébként nagyon kedvelik a murvát, így kíváncsian várjuk, mit tudnak felmutatni."

Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Portugáliai legjobb eredmény egy második hely 2016-ban
  • A versenyzői ill. navigátori bajnokság negyedik helyén áll a norvég páros, miután Argentínában az ötödik helynek örülhettek

Mikkelsen: "Úgy térhetünk vissza Európába, hogy összességében egy kedvező argentin futamot hagyunk a hátunk mögött. A futammal kapcsolatban pozitív emlékeim vannak, hiszen két évvel ezelőtt a második helyen ünnepelhettem. Tavaly ugyan kimaradt számomra Portugália, de mindezek ellenére jó szereplésben bízom murvás tapasztalataimra építve. Ez egy olyan esemény, amelyet eddig minden alkalommal élveztem, és arra fogunk törekedni, hogy jól kamatoztassuk murvás tapasztalatainkat."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Második helyen zárt a belga páros Argentínában, közelebb kerülve az élen álló Ogier/Ingrassia pároshoz
  • 2017-ben Portugáliában másodikként értek célba

Neuville: "Nagy hétvége lesz mindannyiunk számára a Hyundai Motorsportban. Itt nem csak a négy autóra gondolok, hanem eltökélt szándékunk, hogy folytatjuk az Argentínában bemutatott formát. Portugália egyébként nagyszerű helyszín, sok lelkes rajongóval és szép szakaszokkal. Különleges kihívásokat jelent számunkra a változatos tapadási szintek miatt a soron következő hétvége. Az utolsó futamon is láthattuk, hogy a versenytársak nagyon erősek, de ez plusz motivációt ad nekünk, hogy javítsunk a formánkon, és mindent megtegyünk a legjobb helyért."

Hayden Paddon/Seb Marshall (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Svédország után második idei világbajnoki szereplését tudhatja le a páros Portugáliában
  • A hatos autóban három egymást követő murvás futam a terv

Paddon: "A svéd futam után Új-Zélandon töltöttem napjaimat, ahol nem pihentem - kemény edzésekkel tartottam karban magam. Már önmagában az nagy kihívás lesz, hogy három hónap szünet után ne látszódjon meg a sorozattól való távollét, de Seb és én készen állunk, hogy bizonyítsunk. A portugál szakaszok nagy elkötelezettséget igényelnek, és a tapadási szintek változhatnak az időjárástól függően. Mivel mindenki jól ismeri a ralit, csak tökéletes felkészüléssel és megfelelően eltalált ritmussal lehet felvenni a többiekkel a versenyt."

Dani Sordo/Carlos del Barrio (#16 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Egy dobogós argentin eredmény után nagy reményekkel érkezik a spanyol páros vissza Európába
  • 2017-ben Sordo harmadikként zárt Portugáliában

Sordo: "A portugál rali különleges esemény számomra, hiszen közel fekszik Spanyolországhoz. Nagyon sok rajongóm és támogatóm ellátogat erre az eseményre, ami fantasztikus légkört biztosít a számomra. Természetesen a Fafe ugrás a hétvége csúcspontja, de sok más élvezetes szakasz áll rendelkezésre a hétvégén."

HMDP - Jari Huttunen/Antti Linnaketo (#35 Hyundai i20 R5)

  • Két hatodik hely Svédország és Mexikó szakaszain
  • Első portugál rajthoz állás a WRC2-ben

Huttunen: "Portugália útjain konkrétan még nem versenyeztem, csupán az Azori-Szigeteken lehettem ott. A mexikói verseny óta eltelt időt úgy érzem, hasznosan töltöttük, igyekeztünk a legjobban felkészülni az évad harmadik eseményére: a közelmúltban elvégeztük még egy tesztet is, hogy teljesen készen álljunk a rajtra. A tapasztalatok és élmények Svédországban és Mexikóban értékesek voltak, de tudom, hogy több rejlik bennünk és az autóban is. Elsődleges célunk a hibátlan hétvége lesz, de szeretnénk megmutatni potenciálunkat is."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33