l1
l2


+

 

Megragadná a momentumot a Toyota

Május 15.
Konkrét célokkal érkezik a Toyota Gazoo Racing Portugáliába – a finn csapat az argentin győzelem tükrében május harmadik hétvégéjén is bízik a győzelemben. A győztes, Ott Tanak ezúttal is komoly esélyekkel indul az európai murván, ám Esapekka Lappi és Jari-Matti Latvala is okozhat meglepetéseket a Yaris WRC-vel.

Portugália északi részére érkezhetnek a rali világbajnokság résztvevői a sorozat hatodik állomásának keretében. A Porto központú esemény igazi unikuma az éves naptárnak, melyet a versenyzők kíváncsian és egyben izgatottan várnak. Az esemény technikás utakon zajlik, puha és homokos kavicsfelületen. A tapadást elsőre nehéz megtalálni, a mély keréknyomok és a kőzetek az időjárás függvényében akár egy részen belül más-más jellemzővel bírhatnak.

A világbajnokság hatodik, portugál megmérettetése csütörtökön este kezdődik el a guimaraesi kastély ünnepélyes rajtceremóniájával, majd egy különleges gyorsasági szakasszal folytatódik a Lousada rallycross pályán. Pénteken két körben három szakaszon mérhetik össze tudásukat a párosok - közel a spanyol határhoz - mielőtt a nap zárásaként Porto városi szakaszára érkeznének két gyorsaságit teljesítésére. Szombaton a Cabreira-hegység és környéke kerül a középpontba, míg vasárnap az ikonikus Fafe ugratón is átszáguldozhatnak a párosok.

Tommi Makinen (Toyota Gazoo Racing csapatfőnök): "Az Argentínában elért győzelem után azt hiszem, a magas szintű bizalom a csapatban megvan, és ennek fényében nagyon várjuk a portugál ralit. Egy sikeres tesztet tudtunk le az elmúlt héten, mely megadta a kellő bizalmat a versenyhétvégéhez. Meg vagyok győződve arról, hogy Portugáliában egy másik erős teljesítményt mutatunk majd fel, már csak azért is, mert nagyon hasonlóak a feltételek Argentínához. Portugáliában egyébként kétszer nyertem pályafutásom alatt, és azt kell mondanom, hogy valamivel könnyebb futam, mint a többi, vagy legalábbis nem annyira trükkös, főleg azért, mert nem kell szikladarabokkal számolni. Nem kell annyira pontosnak lennie a vezetésnek, mint Argentínában. Mind a kettő gyors futam, de Portugáliában azt mondanám, hogy van egy kis hely, ahol játszhatsz. Természetesen minden egyes versenykihívást jelent, amikor a győzelemért rajtolunk el. Biztos vagyok benne, hogy egy újabb szerencsés futamon lehetünk túl."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #7): "Annak ellenére, hogy viszonylag a korai szakaszában véget ért az előző versenyünk, akadtak pozitívumok Argentínában: az autó nagyon jó volt, és a sebesség is páratlanra sikeredett a kiesés pillanatáig. Ez nagy bizalmat ad nekem a portugál futamra – úgy érzem, az autó továbbra is a legjobb formáját fogja hozni erőben és versenyképességben. Portugália szakaszai eléggé hasonlóak az argentin utakhoz - a főbb különbség az, hogy a felület simább, és az utak folyékonyabbak. Az elmúlt héten két napot tesztelhettünk, és abszolút jó érzésekkel szálltam ki minden egyes alkalommal a Yaris-ból. A teszt során egyébként Juho Hanninen is mellettem volt - közösen dolgoztunk az autó finomhangolásán, amivel teljesen elégedett vagyok."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Jó érzésekkel érkezünk Portugáliába. Biztosan tudjuk, hogy az autó kiváló formában van. Az elmúlt heti teszten próbáltunk arra törekedni, hogy ebből a jóból még pár apró módosítással közel a maximumot hozzuk ki. Portugália egyébként mindig is az egyik kedvenc eseményem volt. Szeretek versenyezni az országban – fantasztikus a légkör. Emellett pedig még azért is kedves számomra, mert 2009-ben itt tehettem meg első WRC-s kilométereimet a sorozatban. Célunk az lesz, mint Argentínában, aztán majd meglátjuk, sikerül-e megvalósítani. A péntek a rajtpozíció miatt kritikus lehet, hiszen csak ketten futnak le előttünk a pályán. Fontos, hogy egy újabb jó eredményt érjünk el, hogy a bajnokság kedvezőbben alakulhasson: egy kicsit bezártuk a szakadékot Argentínában, és most célunk, hogy ugyanezt tegyük Portugáliában."

Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC #9): "Különleges emléket jelent számomra a portugál rali, hiszen tavaly itt kezdtem el aktív WRC-s pályafutásomat. A szezon első részében voltunk fent és lent is, viszont nagyon meglepődtem, milyen jó volt a sebesség bizonyos eseményeken. Sok pozitívumunk is volt azért, de a negatívumokat is megpróbáljuk hasznos tapasztalatként felfogni, és bízom benne, hogy az év második fele már jobban fog feküdni nekünk. Alapvetően ugyanazokon az utakon versenyezhetünk, mint tavaly, így nem kell, hogy hátrányban érezzük magunkat. Argentína már jó volt az autó beállításának szempontjából, de azt hiszem, még egy kis előrelépést tettünk a portugál futam előtti teszten. Megpróbálok magabiztosan hozzáállni a hétvégéhez."

A statisztika (Rally Portugal): 


Év

Jari-Matti Latvala

Ott Tanak

Esapekka Lappi

2017

9

4

10

2016

6

DNF

12

2015

1

5

-

2014

14

DNF

10

2013

3

-

-

2012

13

14

-

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33