l1
l2


+

 

Neuville vezet Portugáliában

Május 18.
Thierry Neuville teljesítette a leggyorsabban és egyben legkitartóbban a káosz uralta portugál futam első versenynapját – a Hyundai versenyzője közel húsz másodperces előnnyel várhatja folytatást Elfyn Evans előtt. A harmadik helyre Dani Sordo jelentkezett, míg negyedikként Teemu Suninen fordulhat.

A Hyundai Motorsport bajnokesélyesként kikiáltott pilótája, Thierry Neuville a portugál futam első izgalmakkal tűzdelt napját, ha kisebb-nagyobb sikerrel is, de az élen tudta befejezni, kiterjesztve átfogó vezetését Porto utcáin a két rövid szakaszon, mely a nap zárásaként került megrendezésre. A városi gyorsra egyébként a belga még csak egy hét másodperces előnnyel érkezett, ám az utcai kanyarok annyira jól feküdtek az i20 Coupe WRC-nek, hogy egészen tizenhét másodperccel sikerült összetettben elhúznia a mögötte érkező Elfyn Evans-tól. „Nagyon boldogok vagyunk, hiszen úgy érezzük, hogy az autó a toppon van. Az eredmény tekintetében számunkra jó, hogy Seb kiesett, de más szemmel nézve sajnálom, hogy nem tudunk harcolni egymással.” – mondta Neuville, aki nyilatkozatában elárulta, hogy az ötszörös világbajnok idő előtt a pálya szélére kényszerült..

Az M-Sport Ford fiatal tehetsége, Evans a nap utolsó három szakaszán határozottan mocorgott az összetettbeli második helyen, mely kilométerek során azért végig megmaradt a tisztes táv versenytársával szemben. Próbált közelebb férkőzni ugyan az első helyhez, azonban a gumiválasztás is egyértelműen befolyásolta az időeredményeket – Evans a kemény abroncsokra voksolt, míg Neuville a lágyabb gumikat részesítette előnyben.

A Citroen a pénteki versenynapon átélhetett kedves és bizonyos szempontból kellemetlen pillanatokat is - voltak szakaszok, melyek annyira jól feküdtek Kris Meeke-nek, hogy ideig-óráig az összetettben is képes volt dominálni, a futam péntek estére teljesített kilenc szakasza után azonban csak a hetedik hellyel lehet elégedett. Ő volt azon versenyzők egyike, aki a nap végi városi szakaszokra próbálta összekombinálni a gumikat, ám ez balul sült el. Dani Sordo számára azonban jól jött Meeke problémája, hiszen a spanyol így a harmadik helyre kerülve reményt ad márkájának egy dupla dobogó lehetőségére.

Esapekka Lappi egyedüli Toyotásként próbálkozik az élmezőnyben – a finn számára sem egyszerűek a kilométerek, hiszen a hátsó lengéscsillapítóval bőven akadnak gondok, miután az autó nem éppen a tervek szerint ért földet egy ugrató után.

A kiesők sora egészen csúnya számokat súrol – idő előtt, már az első versenynapon búcsút kellett mondania a küzdelmeknek többek között Hayden Paddon-nak, akit a hetedik szakaszon történt baleset után kórházba is szállítottak. Az ötödik részen a bajnokesélyes, Sebastien Ogier is kénytelen volt a csomagtartóban megbúvó háromszöghöz nyúlni – a Ford alulkormányzott lett, és a francia egy fával találta szembe magát. Jari-Matti Latvala ugyan még versenyben van, de a finn egy törött felfüggesztés miatt a nap végén az ötvenedik hely környékén szerénykedik.

Makinen fiai az argentin öröm után most a portugál pokolban érezhetik magukat, hiszen Ott Tanak-nak is bőven kijutott a rosszból. Az észt versenyző a pénteki első szakaszon egy jobbos kanyarban vágta oda a Yaris WRC-t, mely következtében az autó oly mértékben megsérült, hogy ott helyben kiállásra kényszerültek.

A WRC2-esek között Gus Greensmith Fiestája a leggyorsabb, míg másodikként Lukasz Pieniazek érkezik több, mint fél perces hátránnyal. A harmadik időz a Citroen R5-öst irányító Stephane Lefebvre uralja, míg Pontus Tidemand egy defekt után csak ötödikként fordul rá a szombati versenynapra.

A Vodafone Rally de Portugal állása az 1. nap végén:
1.Neuville T./Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 Coupe WRC1:37:30.7
2.Evans Elfyn/Barritt Daniel, Ford Fiesta WRC +17.7
3.Sordo Dani/Del Barrio C., Hyundai i20 Coupe WRC +24.3
4.Suninen Teemu/Markkula Mikko, Ford Fiesta WRC +34.4
5.Lappi Esapekka/Ferm Janne, Toyota Yaris WRC +45.8
6.Östberg Mads/Eriksen T., Citroen C3 WRC +48.3
7.Meeke Kris/Nagle Paul, Citroen C3 WRC +1:18.7
8.Breen Craig/Martin Scott, Citroen C3 WRC +2:27.3
9.Greensmith Gus/Parry Craig, Ford Fiesta R5 +6:57.1
10. Pieniazek L./Mazur P., Skoda Fabia R5 +7:31.4...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33