l1
l2


+

 

Neuville őrzi az első helyet a Portugál Ralin

Május 19.
Magabiztos előnyre tett szert az élen Thierry Neuville a Portugál Rali szombati versenynapján akit továbbra is Elfyn Evans követ a második, Dani Sordo pedig a harmadik helyen.

Igen kedvezően alakultak a szombati versenykilométerek Thierry Neuville számára. A belga versenyző reggel még csak egy szerényebb 17 másodperces előnnyel kezdte meg a hétvége első napját, a szakaszok azonban kifejezetten jól feküdtek a számára, ezt pedig időeredménye is bizonyítja – a zárónapot egy 39.8 másodperccel kezdheti el versenytársa, Elfyn Evans előtt.

Az eseményeket követve már nézői szemmel is észrevehető volt, hogy a körülmények sokkal kedvezőbbek voltak, mint pénteken, amikor a sziklafallal határolt murvás utak kiesések sorát okozta az élmezőnybeli versenypárosok között. Ezt nagyon jól tudta a futamgyőzelemre esélyes, Neuville is, akinek fő gondolatai az Amarante szakaszra koncentrálódtak, mely rész a maga 37,6 kilométerével a nap egyik meghatározó momentuma volt – két felvonásban is.

Tervét sikerült megvalósítani, hiszen első nekifutásra egy szakaszgyőzelemmel lett gazdagabb, második nekifutásra pedig a második időt csípte el, mellyel tovább növelte előnyét az élen. A belga taktikája egyébként nagyon egyszerű volt – az Amarante gyors előtti két gyorson spórolósabban autózott, vigyázva a gumikra, melyek ennek az egyszerű lépésnek köszönhetően nagyon is jól bírták a strapát a majd 40 kilométeres távon.

"Nagyon jól éreztem magam az autóban, különösen a hosszú szakaszon. Megpróbáltam másképpen hozzáállni a gyorshoz, és lényegében ez mind a két alkalommal jól sült el. Még közel sincs vége a versenynek, de nagyszerű hétvége lehet…" - mondta bizakodva Neuville.

A második helyen érkező Elfyn Evans pontosan a nap maratoni részén maradt el jelentősen Neuville tempójától, ezek voltak azok a kilométerek, amik előrébb vitték a belgát. Evans az Amarante első körében csupán a nyolcadik időt szerezte meg, másodszorra sem sikerült nagyon sokat javítania – akkor hatodik lett. A nap folyamán azonban kétszer sikerült a legjobb időt megcsípnie a gyorsokon, így ha riválisához nem is férkőzött közelebb, de a második hely már sokkal biztosabbnak tűnik így neki, mint pénteken este.

A harmadik pozíciót Dani Sordo foglalta be szombat éjszakára is. A spanyol versenyző láthatóan jól érzi magát a portugál utakon is, de nem szabad elfeledni, hogy számára a Spanyolországból érkező szurkolók is hatalmas erőt adnak a kitartáshoz. A nagy koncentrálásban azonban mégis egy apró hiba becsúszott – a szombati utolsó részen az i20 Coupe WRC megforgott, így pozíciójától ugyan nem kellett elbúcsúznia, de előnye 4.7 másodpercre csökkent a negyedik helyen érkező Teemu Suninen-nel szemben. A Ford Fiestával egyre  inkább összebarátkozó finn az ötödik helyen érkező honfitársával, Esapekka Lappi-val is keményen küzdött szombaton - a két versenyző között folyamatosan ment az adok-kapok, a mérleg azonban a Ford javára dőlt el, 11.1 másodperccel vezet Suninen Lappival szemben.

Hatodikként Mads Östberg következik a Citroen C3 WRC-vel, aki egy csúszósabb kanyarban egy percet hagyott ott. A csapattárs, Craig Breen több mint másfél perccel érkezik a norvég mögött. Breen kemény napot tudott le, amikor a murvás gyorsokat megnyitotta a versenytársak előtt, de Kris Meeke csalódását követően ő lett a Citroen gyöngyszeme az állandó résztvevők közül. Meeke egyébként egy tempós bal kanyarban túlcsúszott, és a C3-as egy erősen lejtős részen a fák között állt meg az oldalán. A páros szerencsésen megúszta sérülések nélkül az esetet.

Pontus Tidemand igen komoly kitartásról tett tanúságot – a Skoda svéd versenyzője pénteken még az ötödik helyen toporgott egy defekt miatt, a közel hibátlan szombati napot követően már az élről várhatja a záró kilométereket. Ami még nagyobb meglepetés, hogy előnye közel másfél perc!

A Vodafone Rally de Portugal állása a 2. nap végén:
1. Neuville T./ Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 Coupe WRC 03:16:30.0
2. Evans Elfyn/Barritt Daniel, Ford Fiesta WRC +39.8
3. Sordo Dani/Del Barrio C., Hyundai i20 Coupe WRC +57.2
4. Suninen Teemu/Markkula Mikko, Ford Fiesta WRC +1:01.9
5. Lappi Esapekka/Ferm Janne, Toyota Yaris WRC +1:13.0
6. Östberg Mads/Eriksen T., Citroen C3 WRC +3:14.1
7. Breen Craig/Martin Scott, Citroen C3 WRC +4:53.1
8. Tidemand Pontus/Andersson Jonas, Skoda Fabia R5 +12:52.7
9. Pieniazek L./Mazur P., Skoda Fabia R5 +14:12.1
10. Lefebvre S./Moreau Gabin, Citroen C3 R5 +15:00.4...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33